23 octombrie 2024
ActualitateAvocatura ilegala, pasibila de pedeapsa cu inchisoarea

Avocatura ilegala, pasibila de pedeapsa cu inchisoarea

Razboiul robelor

Ministerul Justitiei a declarat razboi pe fata persoanelor neautorizate care practica fara drept profesia de avocat. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 159/2008, actele specifice profesiei de avocat, efectuate in mod public de o persoana ce nu a dobandit calitatea de avocat conform prevederilor Legii 51/1995, sunt nule.



Mai mult, baroul legal recunoscut (de altfel si singurul din tara), are dreptul de actiune impotriva persoanei fizice sau juridice, care exercita fara drept profesia de avocat. Sumele ce pot fi obtinute ca despagubiri, prevede acelasi act normativ, vor fi utilizate in vederea pregatirii profesionale a avocatilor. Ordonanta 159 prevede ca folosirea fara drept a denumirilor „barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „U.N.B.R.”, „Uniunea Avocatilor din Romania” sau a denumirilor specifice exercitarii profesiei de avocat, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei sau folosirea robei de avocat sunt considerate infractiuni. Pedeapsa prevazuta de noul act normativ pentru aceste infractiuni este cuprinsa intre 6 luni si 3 ani de inchisoare. Ordonanta a fost adoptata in urma discutiilor avute de ministrul Justitiei cu prilejul celui de al 52-lea Congres al Uniunii Internationale a Avocatilor, desfasurat la Bucuresti la finele lunii octombrie. „Profesia este in continuare supusa unor atacuri si incalcari din partea unor impostori care se pretind avocati. Ministerul Public trebuie sa intervina mai eficient pentru descoperirea actelor de practicare fara drept a profesisi de avocat si aplicarea procedurilor legale care se impun. In acest context deplang relativa pasivitate a CSM in aceasta chestiune, care risca sa se transforme intr-o invitatie implicita pentru continuarea incalcarii profesiei de avocat, ceea ce ar fi foarte grav”, a declarat ministrul Catalin Predoiu.

Motive si motivatii

Istoria scandalurilor avocatesti a pornit dupa infiintarea asociatiei Bonis Potra a lui Pompiliu Bota, in 2002, in statutul careia a fost inserata o clauza ce permitea infiintarea de barouri. La Bacau, stafeta a fost preluata de Vasile Botomei, cel ce reusit performanta inceperii urmaririi penale impotriva a peste 200 de avocati bacauani, pe motiv ca ar practica ilegal meseria. Botomei ne-a declarat ca prevederile Ordonantei 159 nu il afecteaza, chiar dimpotriva. „Am discutat si cu domnul Pompiliu Bota si felicitam Ministerul Justitiei pentru acest act. Dar trebuie sa facem o remarca: aceste modificari au fost facute ca urmare a drepturilor castigate de Pompiliu Bota prin hotararea CEDO din 4 noiembrie prin care se demonstreaza ca actele de infiintare sunt profund legale. Aceasta modificare ne avantajeaza pe toti, pentru ca de acum inainte avocatii au dobandit dreptul de a autentifica acte, la fel ca si notarii, si nu numai pentru apartamente, ci si pentru suprafete de teren”, a declarat Vasile Botomei. Situatia este insa putin diferita. Pe data de 4 noiembrie, CEDO a decis plata a 16000 euro daune lui Pompiliu Bota pentru ca i-au fost incalcate drepturile privind un proces echitabil, protectia proprietatii si cel de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori. Prin urmare, nu se face nicio referire la barourile infiintate de o organizatie non-guvernamentala. Mai mult, cererea 24057/03 a lui Pompiliu Bota, adresata CEDO si avand ca obiect exact infiintarea barourilor pe baza ONG-ului sau, a fost declarata ca inadmisibila. Prin urmare, noua ordonanta face loc unei noi serii de procese, in care vor fi implicate atat baroul traditional, cat si cele aparute, in toata tara, in urma unei sentinte de infiintare a unei organizatii non-guvernamentale. Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img