Imbolnavirea unui copil, suspect de scarlatina, a dat alarma in colectivul Gradinitei cu Program Prelungit nr. 28 din municipiul Bacau. Vestea a venit luni, dupa ce, la sfârsitul saptamânii trecute, un copil de la grupa mare a fost dus de parinti la medic si diagnosticat cu scarlatina. Asistenta medicala a gradinitei, i-a controlat pe copii pentru a identifica primele semne ale bolii, iar micutilor depistati cu rosu in gât le-au fost recoltate probe pentru laborator, a doua zi dimineata.
„Le-am luat exudat si trimitem probele la laborator. In doua zile primim rezultatele si atunci vom sti exact cu ce ne confruntam”, a spus asistenta medicala. Scarlatina este o boala infecto-contagioasa a copilariei, intâlnita mai frecvent sub vârsta de 10 ani.
Se caracterizeaza prin debut brusc cu febra, alterarea starii generale, enantem (angina streptococica, ciclu lingual) si exantemul caracteristic. Boala este determinata de actiunea unei toxine eliberate de catre streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, râs, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina.
Copiii sub vârsta de 10 ani au o receptivitate mai mare pentru scarlatina, grupa de vârsta cel mai frecvent afectata fiind 5-9 ani. Baietii sunt mai des afectati decât fetele, iar boala apare cu o frecventa de 4-5 ori mai mare in mediul urban decât in mediul rural. De asemenea s-a constatat o periodicitate sezoniera de toamna-iarna si multianuala, aparând epidemii la 5-6 ani.