Peste 50 de persoane, printre care s-au aflat si someri, au participat la seminarul cu tema „OFFICE-Oferta formativa imbunatatita pentru centre eficiente”, POSDRU/94/4,1/S/63817, activitate organizata de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. OFFICE este un proiect strategic cofinantat din Fondul Social European si a fost demarat de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) in data de 3 ianuarie 2011.
De atunci a inceput introducerea lui in cele 23 de centre de formare profesionala din tara ale ANOFM, inclusiv in cel din Bacau. Proiectul este implementat de catre ANOFM in parteneriat cu ISFOL (Instituto per lo Sviluppo della Formazione Professionale dei Lavoratori-Institutul National Italian pentru Dezvoltarea Formarii Profesionale a Lucratorilor), Provincia di Perugia, IF Italia Forma, SFCU (Sistemi Formativi Confindustria Umbria-desfasoara activitati acreditate de formare si consultanta) si UDS (Universita dei Sapori-mare centru privat de pregatire profesionala in turism si distributia alimentara).
Obiectivul general al proiectului il constituie proiectarea, elaborarea, experimentarea si modelarea unui pachet inovativ de formare profesionala a somerilor, bazat pe limbajul competentelor, si este aliniat la recomandarile Uniunii Europene. “Pentru ca inca de la inceput s-a dorit ca acest proiect sa poata fi pus in practica imediat ce va fi finalizat, am decis sa folosim limbajul bazat pe competenta profesionala a fiecarui cursant, ne-a spus Stefano Poeta, formator in cadrul UDS. Apoi, formarea profesionala este gândita astfel incât sa satisfaca si cerintele cursantului, nu numai ale angajatorului.
Cursul trebuie sa fie motivant pentru participant. Si, nu in ultimul rând, centrul de formare profesionala trebuie sa fie un punct de referinta pentru toate informatiile care vin din sectorul economic.” Prin urmare, pachetul de formare profesionala conceput in cadrul proiectului vizeaza dezvoltarea competentelor persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, prin utilizarea de metodologii active de invatare si de oportunitati sporite pe piata muncii.
Actiunea de implementare a proiectului se va incheia in data de 3 ianuarie 2014. Valoarea proiectului se ridica la 20.329.596 lei, din care 14.796.203 lei provin din Fondul Social European, ANOFM venind cu aproape 5 milioane lei.