Pe terasa din Piata Centrala, imediat lânga intrarea in sala de lactate, m-am oprit pret de câteva minute si am urmarit un barbat. Nu orice barbat, ci pe Costache Taraboanta, care, la cei 80 de ani ai sai, vinde celebrele perdele de Pascani.
Mi-a atras atentia felul in care vorbea cu o clienta, modul in care ii prezenta fiecare model in parte, caracteristicile materialelor, marca s.a.m.d., lucruri care au convins-o pe femeie ca trebuie sa cumpere de la el câtiva metri de perdea. M-am apropiat de vânzator si l-am abordat in ghereta sa, unde, un prieten venise sa-i tina companie. Mi-a placut ca a raspuns afirmativ invitatiei mele de a vorbi despre istoria perdelelor de Pascani, care faceau furori prin anii ’80-’90, in rândul gospodinelor.
„Vând perdele de Pascani din anul 1990 si nu ma deranjeaza concurenta. Sunt zece magazine in jurul Pietei Centrale care vând perdele, dar doamnele vin tot la mine sa cumpere. Unele dintre cliente marturisesc ca au facut greseala sa inlocuiasca vechile perdele cu cele la moda, insa, acum regreta gestul si au revenit la perdelele de Pascani. Culmea e ca exista la Piata Sud o doamna, pe care nu o cunosc, care vinde si ea tesaturi, insa imi trimite mie clienti aflati in cautarea perdelelor de Pascani”, spune Costache Taraboanta.
S-a nascut in anul 1933, in satul Soimaresti, iar in 1952 a obtinut diploma de invatator. Din anul 1964 pâna in anul 1989, lucreaza ca inspector la Comitetul de Cultura, raionul Bacau, apoi la judetul Bacau ca activist la Consiliul municipal Bacau al sindicatelor cu probleme culturale. Incepând cu anul 1990 pâna in 1995, functioneaza ca profesor de istorie la Liceul nr.2 si apoi la Scoala generala nr. 2 din Bacau, de unde a iesit la pensie.
A inceput cu treninguri si cu 100 m de perdea
Costache Taraboanta s-a apucat de comert aproape de vârsta pensionarii. A inceput sa vânda treninguri facute de un nepot de-al sau din Tg.Neamt, insa, a incetat aceasta activitate când a aparut Legea nr.31/1991, care stipula ca nu aveai voie sa vinzi marfa in alt judet. Chiar daca a aparut acest inconvenient, Costache Taraboanta nu a abandonat ideea de a avea propria afacere, pentru ca pensiile din invatamânt erau destul de mici.
„Sotia invatatoare, eu profesor de istorie. Ne-am gândit ca nu o sa ne descurcam doar din pensie si asa ne-am hotarât sa pornim propria afacere. Am fost printre primii din Bacau care si-au facut societate. Am pornit sub numele de «Neamul Soimarestilor», dupa care ne-am transformat in «Sintaco». In anul 2010 am desfiintat societatea pentru ca nu mai putea plati impozite si taxe. Nici de aceasta data nu am abandonat ideea, iar cineva de la Registrul Comertului m-a sfatuit sa-mi fac societate pe persoana fizica autorizata”, declara Taraboanta. Dupa ce si-a pus actele la punct, s-a dus la Pascani si a cumparat pentru inceput 100 de metri de perdea. Primii 20 de metri i-a pastrat pentru el, iar restul de perdea a pus-o in vânzare si asa a inceput afacerea. Acum, la 80 de ani, vinde in continuare perdele.
Marfa si preturile sunt pentru toate buzunarele. Cea mai ieftina tesatura costa 3,50 lei/metrul, iar cea mai calitativa perdea (Jacard) se vinde cu 22 lei/metrul. „Fata de cât vindeam acum cinci ani, acum vând de zece ori mai putin. Abia achit impozitul la ANAF si taxa pe spatiul pe care il detin, insa nu pot renunta la activitate. Daca nu as face miscare, daca nu mi-as tine mintea ocupata si n-as vorbi cu oamenii, cred ca as muri intr-o saptamâna. Miscarea ma mentine sanatos, chiar daca iarna conditiile din piata sunt vitrege”, spune comerciantul.
L-a cunoscut pe Sadoveanu
Amintindu-si de trecut, Costache Taraboanta spune ca in timpul cât a fost dascal i-a cunoscut personal pe Mihail Sadoveanu, Eugen Barbu, Grigore Moisil si altii. „Pe Sadoveanu l-am cunoscut intr-un restaurant. Pasionat fiind de istorie, nu am scapat ocazia sa-l intreb de ce a ales numele romanului «Neamul Soimarestilor», desi actiunea cartii se petrecea undeva pe Nistru. Mi-a spus zâmbind ca el obisnuia sa pescuiasca pe râul Moldova si i-a placut satul Soimaresti, iar de aici i-a venit inspiratia pentru titlul cartii”, povesteste prof. Taraboanta.
Implicat in comunitate si in activitatea de partid, de-a lungul carierei sale, Costache Taraboanta a scris scenografia si a regizat 27 de filme documentare care au avut caracter economico-social si de analiza. A editat peste 30 de foi volante, brosuri si pliante privind dezvoltarea economica, sociala, precum si evolutia marii sportive Nadia Comaneci.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.