23 octombrie 2024
ActualitateDascalii nu renunta la majorarea salariilor / Lectia de judecata pentru bani...

Dascalii nu renunta la majorarea salariilor / Lectia de judecata pentru bani mai multi

Sindicatele din invatamant vor sa stranga semnaturi de la cadrele didactice pentru obtinerea prin instanta a majorarii cu 50 la suta a salariilor. La grila de salarizare actuala, aceasta majorare inseamna destul de mult. Cadrele didactie se bucura si de o serie de privilegii.

Chiar daca teoretic au ingropat securea razboiului, cadrele didactice pregatesc un contraatac de soc. Liderii sindicatelor au decis sa stranga semnaturi si sa obtina drepturile banesti ale dascalilor prin intermediul instantei. „Este o hotarare luata la nivel national, ne spune Manole Chiriac, liderul Sindicatului Liber din Invatamant Bacau. Astazi (ieri n.a.) am primit si noi adresa. Luni vom organiza o sedinta si vom hotari ce vom face”. Sindicalistii din invatamant sustin ca mai intai asteapta sa se pronunte Curtea Constitutionala in privinta celei de-a doua ordonante de urgenta a Guvernului si apoi isi vor face un plan de masuri pentru perioada imediat urmatoare. „Daca e nevoie vom strange acele semnaturi. Este un drept al nostru si nu vom irosi nicio cale pentru a-l obtine”, mai spune Chiriac. Amintim ca sindicatele din invatamant cer majorarea cu 50 la suta a salariilor de la 1 octombrie 2008.
Salarii frumusele si o serie de privilegii



Cresterea cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice ar fi o majorare fara precedent si, in bani, ea ar insemna foarte mult. De la 1 aprilie 2008 un profesor cu gradul I didactic are un salariu de baza de 1.300 lei (cel cu 6-10 ani vechime) pana la 2.013 lei (peste 40 de ani vechime). Cel cu gradul II are intre 1.048 lei si 1.593 lei. Un debutant porneste in activitatea profesionala cu un salariu de baza de 1.041 lei. La salariul de baza, insa, pentru cei care au acumulat o oarecare vechime, se adauga multe sporuri. Cei care au peste cinci ani de activitate la catedra pot obtine prin concurs gradatie de merit care este in cuantum de 20 la suta din salariul de baza si este inclus in acesta. Gradatia de merit se acorda la 16 la suta din numarul posturilor de cadre didactice din unitatea de invatamant respectiva. Alte cadre didactice, nu cele carora li se acorda gradatie de merit, au posibilitatea sa ia salariul de merit, care va reprezenta 15 la suta din cel de baza si se stabileste pentru 15 la suta din personal. Apoi, profesorii, invatatorii etc. primesc un spor de stabilitate de 10 la suta (cu vechime neintrerupta in invatamant de 5-10 ani) sau 15 la suta (peste 10 ani de activitate didactica). Mai beneficiaza de un spor de suprasolicitare neuropsihica de 3 la suta pentru fiecare transa de vechime, precum si de indemnizatie de dirigentie de 10 la suta. Cei care isi desfasoara activitatea in mediul rural, in functie de cat de izolata, de greu accesibila este zona, au dreptul la un spor de 5-80 la suta. La randul lor cadrele care detin functii de conducere au, in plus, o indemnizatie intre 20 si 40 la suta.Elena Tintaru, Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img