23 octombrie 2024
ActualitateZi neagra pe sosele / Sase morti si sapte accidente

Zi neagra pe sosele / Sase morti si sapte accidente

Traversarea prin locuri nepermise sau fara o asigurare temeinica s-a dovedit a fi principala cauza generatoare a evenimentelor rutiere grave. Numai intr-o singura zi, la Politia Rutiera s-au inregistrat 7 accidente grave, in urma carora 6 persoane si-au pierdut viata, prin nerespectarea regulilor de circulatie.

Evenimentele au avut loc an localitatile Margineni, Dofteana, Hemeiusi, Onesti, Faraoani, Urechesti si Luncani. La ora 06.40, pe Calea Brasovului din Onesti, Ionel L., de 53 de ani, aflat la volanul unei Dacia 1310, l-a accidentat mortal pe Ionel B., de 62 de ani, care se deplasa pe acostament, s-a dezechilibrat si a cazut pe carosabil. Un aclt accident mortal s-a inregistrat in Faraoani, la ora 17.50. Bernadin D., de 41 de ani, aflat pe bicicleta, nu s-a asigurat in deplasarea sa, s-a dezechilibrat si el intr-o curba, a cazut intr-un sant si s-a izbit cu capul direct de beton. A murit pe loc. La ora 19.05, un alt eveniment rutier grav s-a produs in localitatea Luncani. Ciprian I., de 24 de ani, care conducea un BMW, l-a lovit in plin pe Ioan R. (55 de ani) care se angajase in traversarea strazii prin loc nepermis si fara sa se asigure. Victima a decedat. Si in Dofteana, la ora 22.30, Gheorghe H. (48 de ani) si-a pierdut viata dupa ce a fost accidentat de Constantin R., de 29 de ani, soferul unui Volkswagen. Pietonul, barbatul de 48 de ani, nu s-a asigurat in traversarea strazii. La aceeasi ora, 22.30, in localitatea Hemeiusi, Loredana T., de 30 de ani, aflata la volanul unui Matiz, l-a accidentat mortal pe Vasile P. (49 de ani), un pieton care traversa soseaua aiurea. Pe DN 2 G, pe drumul Moinesti si Comanesti, in localitatea Margineni, un alt eveniment rutier a fost inregistrat la ora 12.45. Dan P., conducatorul unui autoturism Hyunday, s-a angajat intr-o depasire neregulamentara si a intrat in coliziune cu un taxi Renault, condus de Arsenie N., de 58 de ani. In urma accidentului au fost raniti ambii soferi, dar si doua femei, Maria P. (73 de ani) si Ecaterina M. (72 de ani), ambele pasagere in taxi. Din fericire, niciuna din cele patru victime nu a murit. Ele se afla acum internate in spital, dar starea lor este stabila. Nu acelasi noroc l-a avut si Gheorghe T. (32 de ani), pasager intr-un microbuz Iveco. In comuna Urechesti, Ionut T., din Vrancea, soferul microbuzului, nu s-a asigurat in momentul in care a intrat in depasire, a pierdut controlul autovehiculului, s-a izbit intr-un copac si apoi s-a rasturnat in sant. A murit pe loc unul dintre pasageri, respectiv tanarul de 32 de ani.



Recomandari pentru soferi

Politia Rutiera le reaminteste conducatorilor auto ca in conditiile unui carosabil umed, acoperit cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda sa adopte o maniera calma de pilotare, evitand bruscarea comenzilor vehiculului. Este absolut necesar sa se ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum, sa se efectueze fiecare manevra numai dupa o temeinica asigurare si sa se evite, pe cat posibil, efectuarea manevrelor de depasire, care se dovedesc extrem de periculoase. In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa, folosirea luminilor de catre ceilalti soferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea directiei de mers. De aceea, politistii rutieri recomanda ca luminile de intalnire ale autovehiculelor sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care exista obligativitatea instituita prin lege. Atentie deosebita necesita si sistemul de ventilatie-dezaburire a parbrizului si lunetei masinii, care trebuie sa functioneze impecabil. Un alt fenomen cu care soferii se pot confrunta in aceste zile este ceata. Amintim faptul ca toti conducatorii auto sunt obligati, prin lege, ca in asemenea conditii sa utilizeze luminile de intalnire si de ceata (daca prin constructie autovehiculul este prevazut si cu proiectoare de ceata).
Restrictii de viteza

Tot Politia Rutiera aminteste de obligatia conducatorilor de vehicule sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 de km/h in localitati sau 50 de km/h in afara localitatilor, cand ceata reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Aceasta viteza permite oprirea in conditii de siguranta, atunci cand apare o situatie de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranta, se impune si marirea distantei in mers intre vehicule. Nu an ultimul rand, conducatorii auto incepatori sunt rugati sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere nedorite. De asemenea, daca au mai putin de un an de practica, viteza maxima admisa in afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica, fata de limita normala. Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img