23 octombrie 2024
Actualitate Deturnare de fonduri in asociatiile de proprietari

Deturnare de fonduri in asociatiile de proprietari

Platile preferentiale au dus
la datorii de miliarde catre CET

O practica frecventa si neortodoxa a asociatiilor de proprietari a aparut negru pe alb in aceasta toamna, cu ocazia demersurilor pentru incheierea conventiilor cu furnizorul de agent termic. Este vorba despre plata preferentiala a furnizorilor de utilitati. Incasarile de la locatari sunt distribuite in ordinea prioritatilor stabilite de administrator sau de comitetul de conducere al asociatiei. In loc sa fie dirijati spre furnizori proportional cu valoarea facturilor primite de la acestia, banii ajung la societatile care ameninta cu sistarea furnizarii.



Cu ocazia demersurilor pentru incheierea conventiilor dintre consumatori si CET, administratorii asociatiilor de proprietari au observat ca nu apica” deloc pe cifrele de la furnizor. Asociatiilor li s-a cerut sa prezinte un tabel cu consumatorii ramasi in sistemul centralizat de incalzire, dar si debitele pe care acestia le au la CET. Aceasta, deoarece, conform unei hotarari a Consiliului Local Bacau, asociatiile urmau sa dse angajeze ca vor achita debitele in trei luni de la data incheierii conventiilor. In mai putin de 10 asociatii din 200 valoarea debitelor corespunde cu cea din scriptele de la CET. aAsociatiile au facut plati la ceilalti furnizori din banii pe care locatarii i-au platit pentru caldura si apa calda primite de la CET, a explicat Vasile Dragusanu, directorul societatii. Daca un locatar isi plateste intretinerea intr-o luna, banii sai ar trebui sa ajunga la toti furnizorii de utilitati. Nu este corect sa fie lasat mereu la urma CET-ul. Nu putem suporta la nesfarsit neputinta de plata a populatiei”. Sunt peste doi ani de cand conducerea CET atrage atentia asupra platilor preferentiale si a modului in care se incalca Legea asociatiilor de proprietari, dar nu s-a schimbat nimic. Situatia este cunoscuta si acceptata de ani de zile. Acum, s-a intors chiar imnpotriva asociatiilor de proprietari. Cele care au dorit sa-i apredea” pe consmatori la CET, s-au vazut in imposibilitatea de a pune semnul egal dintre debitul cu care sunt inregistrate la furnizor si cel care apare in fisele locatarilor.

Frica plateste factura

De cealalta parte, presedintii si administratorii asociatiilor de proprietari au o justificare pentru discriminarea furnizorilor. aDaca nu platim apa rece, RAGC o opreste imediat, a declarat Vanone Gabara, presedintele Asociatiei de proprietari 91. La fel se intampla si cu gazele. CET-ul este suparat pe noi fiindca platim intai ceilalti furnizori, dar daca-i lasam pe oameni fara apa rece si gaze ne sar in cap”. In timp ce la CET se inregistreaza restante de miliarde cu o vechime de peste 3 ani, RAGC sisteaza apa chira si pentru un debit de cativa lei. Platile catre CET sunt afectate, in mare parte, si de locatarii care si-au debransat apartamentele de la sistemul centralizat. Multi dintre acestia trec pe la casieria asociatiei o data la cateva luni sau la un an. Cota care le revine din cheltuielile comune ale asociatiei este acoperita din platile celorlalti locatari. Astfel, banii care ar trebui sa ajunga la CET asigura plata salariilor din asociatii si a impozitelor. Daca mai adaugam si depapidarile din asociatii, datoria de peste 130 de miliarde catre CET se justifica perfect.
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img