23 octombrie 2024
ActualitateUn revolutionar al agriculturii la Targul de Inventica de la Bacau /...

Un revolutionar al agriculturii la Targul de Inventica de la Bacau / Legumele-minune au trecut Prutul

La targul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii gazduit de Sala Olimpica de Atletism exista si un stand inedit, al Institutului Genetica si Fiziologie din cadrul Academiei de Stiinte din Republica Moldova. Reprezentantul institutului este prof. acad. Dr. Valentin Celac, seful laboratorului de genetica si ameliorare a culturilor leguminoase. Academicianul din Moldova a venit la Bacau cu o serie de realizari de exceptie ale laboratorului pe care il conduce, si anume cu noi soiuri de legume, mult mai rezistente, in cazul carora nu s-a operat absolut nicio modificare genetica.

In plina criza economica, savantii din Republica Moldova vin cu solutii pentru a combate eventualele crize de alimente. Legume rezistente, care necesita o ingrijire minima si al caror continut proteic este mult mai ridicat decat al chimicalelor pe care le importam de peste tot. aSunt soiuri perfectionate pe parcursul a ani intregi de incrucisari si ameliorari”, ne-a declarat prof.acad.dr. Valentin Celac. Pentru mai bine de 30 dintre aceste noi plante s-au obtinut brevete de inventie, iar cultivarea si prepararea lor se practica deja la scara larga. Fapt demonstrat si de conservele ecologice aflate in standul Institutului de Genetica si Fiziologie. „Am vazut recent o parada a celor mai varstnici oameni din China. Mii de oameni prezenti acolo aveau peste 100 de ani. Se ajunge la aceste varste datorita unei alimentatii echilibrate, in care predomina legumele. Este vorba de naut, soia, bob, legume de care in Europa s-a uitat dar care au o valoare mult mai mare decat carnea. De exemplu, un kilogram de naut are de doua ori mai multe proteine decat un kilogram de carne.” Pe langa legumele enumerate mai sus, savantii din Republica Moldova se lauda cu noi soiuri de arahide, fasolita, linte. Toate adaptate la vremea din ce in ce mai arida si la solul din ce in ce mai sarac.
Sanse pentru agricultura



Problemele agriculturii nu mai constituie de mult o noutate. Productia, buna sau rea, este extrem de costisitoare, iar agricultorii de cele mai multe ori nu reusesc recuperarea investitiilor. In acest context, savantii din Republica Moldova propun o alternativa, cea a cultivarii unor legume putin pretentioase, dar extrem de hranitoare, ce nu au avut parte de modificari genetice. „O solutie ar fi sa investeasca bani cineva din Romania in culturile din Republica Moldova, si sa se importe produsele gata preparate”, este de parere prof.acad.dr. Valentin Celac. Variante se pot gasi. Trebuie ceva initiativa si viziune de viitor, capitole la care, insa, nu se prea axceleaza, pe nici unul dintre malurile Prutului.Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img