23 octombrie 2024
ActualitateCearta de la profiturile in Justitie / Avocatii acuza juristii ca le...

Cearta de la profiturile in Justitie / Avocatii acuza juristii ca le iau painea

Baroul Avocatilor se judeca de trei ani cu un SRL infiintat de un consilier juridic, pentru simplul motiv ca firma desfasoara o activitate avocateasca. Avocatii vor nu numai sa radieze societatea concurenta, ci urmaresc si anularea articolului din statutul profesiei de consilier juridic, care le permite acestora sa le faca concurenta.

Baroul Avocatilor Bacau a facut cererea de chemare in judecata a firmei infiintata de juristul „obraznic” in anul 2005. Pe langa radierea societatii in cauza, avocatii bacauani au solicitat instantei anularea actului constitutiv al acesteia, dar si constatarea nulitatii absolute a articolului nr.21 din Statutul profesiei de consilier juridic. Potrivit acestuia, persoana juridica infiintata in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, constituita de catre unul sau mai multi consilieri juridici inscrisi in Tabloul tinut de colegiile teritoriale, are caracter de societate profesionala. „Profesiunea de consilier juridic nu este compatibila cu indeplinirea de atributii specifice profesiei de avocat”, tuna Alexandru Lungu, decanul Baroului Bacau. „Potrivit Conventiei Europene, orice persoana este libera sa-si aleaga aparatorul. Or, aceeasi Conventie se refera atat la aaparatora, cat si la avocat. Asta nu inseamna insa ca aparatorul este sinonim cu avocatul. Un avocat nu este nici mai bine pregatit si nici mai de incredere decat noi”, ne-a declarat un consilier juridic.
Consilierii juridici isi apara osul



Actiunea avocatilor bacauani a starnit tot viesparul. Pentru ca Baroul Avocatilor Bacau lovea in propriile interese, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Uniunea Colegilor Consilierilor Juridici au facut front comun cu juristul care a infiintat firma bacauana, dar numai pentru doua capete din cererea de chemare in judecata: anularea actului de constituire a societatii de consultanta juridica si constatarea nulitatii absolute a articolului din Statut. Acest proces inca se afla pe rolul instantei de la Constanta. Totusi, avocatii au castigat o prima victorie in acest razboi concurential. Zilele trecute, instanta de la Curtea de Apel Bacau s-a pronuntat in favoarea radierii societatii de la care a pornit acest razboi. „Sentinta este definitiva, dar nu irevocabila. Mai este o cale de atac: la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, recunoaste decanul Baroului Bacau. Se pare ca Bacaul reuseste mai tot timpul sa uimeasca tara. Mai intai, cu cele doua Barouri (unul al lui Vasile Botomei) care au ajuns in instanta pentru a-si disputa legalitatea si, tot in premiera, avocatii bacauani isi elimina pe calea justitiei concurenta de pe piata. Codrin Cristea



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img