23 octombrie 2024
ActualitateDebransati cu forta

Debransati cu forta

Batrani si copii in apartamente inghetate

Schimbarea sistemului de distributie a agentului termic a adus numai necazuri locatarilor cu venituri mici. Acestia nu au putut suporta costul modificarii instalatiilor de caldura din apartamente si sufera acum de frig. Intr-un bloc de pe strada Aviatori, s-au incheiat lucrarile pe casa scarii, iar apartamentele au fost debransate de la vechiul sistem. Unii locatari au avut bani pentru racordarea la noua instalatie, altii nu. Cei din urma dardaie in apartamente privind la caloriferele care au ajuns obiecte de mobilier. Printre ei sunt batrani si copii.



In mai multe apartamente din blocul 35, de pe strada Aviatori, temperatura este mai scazuta decat afara. Imobilul face parte din grupul celor in care s-a realizat instalatia de distributie pe orizontala a agentului termic. Vechea instalatie a fost dezafectata. Unele apartamente au fost racordate la noul sistem, altele nu. Locatarii care nu au avut bani pentru a realiza racordul sufera acum de frig. Caloriferele au ajuns simple obiecte de mobilier. Locatarii care au ramas fara caldura spun ca ei nu au aprobat schimbarea sistemului de distributie a caldurii, dar ca au fost nevoiti sa se supuna majoritatii. „S-a venit cu niste tabele pe la usi, dar lumea a crezut ca este pentru varuit pe casa scarii si pentru izolarea blocului, ne-a declarat Mariana Apetroaie, locatar. Unii au semnat, altii nu. Ne-am trezit ca se schimba conductele. Ni s-a spus ca minoritatea trebuie sa se supuna majoritatii”. Numai ca, acum, raportul s-a schimbat. Din cele 13 apartamente fara centrala proprie, doar 4 sunt bransate la noua instalatie a CET-ului.
Prea saraci pentru schimbari

Toti cei care au fost debransati fortat sunt persoane cu posibilitati financiare reduse. Lucrarile pe care trebuie sa le suporte s-au dovedit prea costisitoare pentru ei. „Am ramas fara caldura fiindca schimbarea instalatiei in apartamente costa mai scump decat ni s-a spus la inceput, ne-a declarat Gheorghe Hripacov, un alt locatar. Era vorba de 3-4 milioane de lei vechi, dar s-a ajuns chiar la 18 milioane.” Maria Apetroaie spune ca are o pensie de 600 de lei, din care da lunar 200 de lei pe medicamente. Afina Budau, o alta locatara, locuieste cu mama ei in varsta de 85 de ani. Batrana este imobilizata la pat. Acoperita cu mai multe randuri de asternuturi, femeia era ieri incremenita de frig. „Am pus repartitoare la calorifere si eram multumita, spune Afina Budau. Acum nu mai am bani sa schimb instalatia. E foarte greu pentru noi”.

Au inghetat
si promisiunile

Situatia este cunoscuta la Asociatia de proprietari 22. Conducerea acesteia a cerut sprijin pentru locatarii care ingheata in apartamente, dar nu a obtinut niciun raspuns concret. „La intalnirea din septembrie cu reprezentantii CET-ului si ai primariei am atras atentia ca oamenii vor ingheta in case, spune Daniela Ilie, administratorul asociatiei. Ni s-a promis ca se va merge cu cele doua sisteme in paralel, dar oamenii s-au trezit debransati.” Am solicitat un punct de vedere si de la CET. Nu l-am primit in timp util.

Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img