23 octombrie 2024
ActualitateCarburanti sub 3 lei/litru, prima data dupa 2005

Carburanti sub 3 lei/litru, prima data dupa 2005

Scaderea continua a pretului pentru barilul de petrol a inceput sa se reflecte si in preturile de pompa ale carburantilor. Primii care au adoptat masura reducerii preturilor sunt cei de la grupul Petrom/OMV, dar se prevede ca aceeasi masura va fi luata si de Rompetrol si LukOil.

Dupa ce un baril de petrol a ajuns sa fie comercializat sub 48 de dolari, si comerciantii de carburanti de pe piata romaneasca au fost nevoiti sa mai „lucreze” la preturi. Cu toate acestea, Romania este una dintre ultimele tari din Uniunea Europeana in care s-a luat aceasta masura, companiile de profil preferand sa tina la pret cat mai mult, pentru a nu-si diminua din profit. Insa preturile mereu in scadere de pe piata petrolului au dus in cele din urma la adoptarea unei serii de reduceri, ceea ce a dus la adaptarea pretului de pompa la cel al barilului de petrol. Astfel, pentru prima data dupa martie 2005, un litru de benzina fara plumb va putea fi achizitionat cu 2,95 lei. Diferenta de 9 bani se regaseste, aproximativ, in trendul descendent de pe piata mondiala a petrolului.



Preturi ceva mai mici, profit tot in crestere

In martie, Dinu Patriciu estima o crestere a pretului de pompa la 5 lei/litru in contextul in care se previziona ca barilul de petrol va ajunge la 150 de dolari. In situatia actuala, in care barilul este de ceva vreme sub 50 de dolari, si preturile practicate de companiile de profil ar trebui, in mod normal, sa fie la o treime fata de estimari, adica in jurul cifrei de 1,75 lei/litrul. Din iulie pana in octombrie pretul petrolului s-a injumatatit, iar scaderea preturilor continua. Desi companiile producatoare si distribuitoare de carburanti stiu foarte bine acest lucru, in ultimele luni nu s-a vazut nicio modificare semnificativa in preturile practicate la pompa. Motivul aruncat mereu in fata consumatorilor a fost ca este vorba despre o dereglare temporara a pietei, si ca nu vor fi luate masuri care sa se reflecte in scaderea preturilor pana cand bursa petrolului nu se va stabiliza. Cu toate acestea, micsorarile minimale ale preturilor pentru carburanti, in contextul unui baril de petrol evaluat sub 50 de dolari, nu sunt de natura sa atinga profitul marilor companii. Dimpotriva, profiturile se mentin in crestere, scaderile de pret practicate fiind doar un fir de nisip in oceanul profitului.

Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img