@ Peste 30 la suta din salariati au stat anul trecut pe tusa
Din cei 124.000 de salariati din judetul Bacau, 38.060 au fost anul trecut in concediu medical. Boala a lovit mai ales in firmele de confectii si pe cele care au intentionat reduceri de personal. Casa de Asigurari de Sanatate nu poate verifica daca un diagnostic este real sau cumparat. In schimb, angajatorul este ars la buzunar daca refuza plata concediului medical.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a contabilizat certificatele medicale eliberate pe parcursul anului 2007. Au fost luate in calcul numai cele depuse de angajatori importanti, cu un numar mare de salariati. Acestia au raportat la CJAS 38.060 de cazuri, concediile medicale insumand 287.451 de zile. In judetul Bacau, numarul salariatilor aflati pe listele medicilor de familie (beneficiind de calitatea de asigurat) este de aproximativ 124.000 de persoane. S-ar putea spune, asadar, ca peste o treime din populatia activa a judetului Bacau a avut concediu medical in anul 2007. Adunate, zilele „de boala” ale salariatilor in anul trecut au insumat peste 780 de ani de concediu medical. Daca se adauga si certificatele pe care CJAS nu le-a pus la socoteala, fiind depuse de angajatorii „de clasa mica”, se ajunge cu siguranta la 1000 de ani de stat pe tusa.
Bolnavi si bolnavi inchipuiti
In clasamentul intocmit la CJAS, pe primul loc la numarul de concedii medicale raportate s-a situat in 10 luni din 12 SC Agricola International. Cu un numar al salariatilor situat in jurul cifrei de 2500, aceasta societate a avut frecvent peste 250 de certificate depuse la CJAS. Luna in care boala a lovit puternic la Agricola International a fost octombrie, cand au fost raportate 345 de cazuri. In lunile august si decembrie, prima treapta a clasamentului a fost ocupata de Rafo Onesti, cu 208 si 202 concedii medicale. Un domeniu in care salariatii lipsesc frecvent de la munca din motive de boala este cel al confectiilor. Trei societati mari din Bacau, Sonoma SRL, SC Asco si SC Lusi Union Conf, au depus in fiecare luna intre 100 si 250 de certificate de concediu medical, la o medie de 600 de salariati. La unele societati, numarul salariatilor care intrau in concediu medical crestea brusc in preajma unor reduceri de personal. Este cazul SC Diana Forest, SC Rafo si SC Letea. La CJAS, s-au inregistrat si sesizari din partea angajatorilor care aveau suspiciuni in legatura cu eliberarea unora dintre certificate. CJAS a efectuat verificari la medicii prescriptori, dar fara rezultat. „In privinta eliberarii formularelor, medicul este suveran, ne-a declarat dr. Mihai Ichim, purtator de cuvant al CJAS. Noi nu putem contesta diagnosticul stabilit de acesta. Putem doar sesiza viciile de forma ale certificatelor”. In acelasi top sunt nelipsiti: Spitalul Judetean de Urgenta, Primaria Bacau (cele mai multe certificate poarta numele angajatilor de la Salubritate) si Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Doar medicul si angajatorul sunt buni de plata
Anul trecut, CJAS a primit sapte sesizari de la angajatori care reclamau nereguli cu privire la concediile medicale. „Am facut verificarile la medicul prescriptor, a explicat dr. Ichim. In cinci cazuri, banuielile angajatorilor nu s-au confirmat. Doar in doua dintre ele, medicii nu respectasera prevederile legale. Ei au eliberat certificate pentru situatii de urgenta neinternata cu o durata mai mare decat cea legala. Intr-un caz, medicul a fost chiar nevoit sa-l despagubeasca din buzunar pe un angajator.” Tot anul trecut, 13 salariati s-au adresat CJAS, nemultumiti de refuzul angajatorilor de a plati zilele de concediu medical sau de cuantumul platilor. In fiecare situatie, verdictul CJAS a fost favorabil salariatului. In caz de completare incorecta a formularului, medicii risca amenzi intre 1.000 si 2.500 lei. La randul lor, angajatorii care refuza plata catre salariati sau calculeaza gresit sumele datorate pe perioada concediului medical pot primi amenzi intre 3.000 si 5.000 lei. Daca vina apartine medicului, angajatorul face plata catre salariat si se indreapta pentru recuperarea prejudiciului impotriva celui vinovat. Scris de Doina Mincu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.