23 octombrie 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Criza afecteaza si economia reala...

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Criza afecteaza si economia reala a Romaniei?

In ultimile articole nu am mai comentat aproape deloc evolutiile de la BVB, ci am preferat sa insist asupra crizei mondiale. Intrucat consider ca este preferabil sa vedem intai padurea, si apoi copacii, acest articol va fi dedicat in continuare analizei crizei mondiale, europene si, din nefericire, nationale. Abia prin plasarea evolutiilor bursiere intr-un context mai larg putem avea o perspectiva mai buna si asupra a ceea ce se intampla la BVB.
Referitor la perspectiva globala trebuie sa mentionam ca previziunile revizuite ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD) pentru SUA, zona euro si Japonia, publicate joia trecuta, precizeaza ca „economiile din cadrul OECD par sa fi intrat in recesiune si rata somajului a crescut in numeroase tari”. Economiile statelor membre ale OCDE ar urma sa inregistreze o crestere economica de 1,4% in 2008, urmata de o comprimare cu 0,3% in 2009 si de o revenire de 1,5% in 2010.
Pentru Statele Unite, cresterea ar urma sa fie de 1,4% in 2008, urmata de o scadere cu 0,9% in 2009, iar in 2010 se estimeaza o crestere de 1,6%. In Japonia economia ar urma sa inregistreze o crestere cu 0,5%, urmata de o scadere cu 0,1% in 2009. In 2010, economia nipona ar urma sa avanseze cu 0,6%. Economia zonei euro ar putea creste cu 1,1% in 2008, urmand sa se comprime cu 0,5% anul viitor. O crestere de 1,2% este preconizata pentru 2010. In ceea ce priveste rata somajului in cadrul OCDE, aceasta ar urma sa atinga 5,9% in 2008, 6,9% in 2009 si 7,2% in 2010. Raportul mentionat subliniaza in continuare: aCriza financiara care a inceput in septembrie ar trebui sa fie de scurta durata, insa va fi urmata de o perioada indelungata de turbulente financiare, pana la finalul lui 2009, dupa care ar trebui sa se revina la normal”.
Acesti factori negativi ar trebui sa fie compensati partial de majorarea veniturilor reale ale familiilor, in urma ieftinirii materiilor prime, in timp ce inflatia ar urma sa coboare de la nivelul record din vara si sa se tempereze, treptat, la 1,7% in 2009, respectiv 1,5% in 2010, dupa nivelul de 3,3% din 2008.
Tarile emergente ar putea fi, de asemenea, afectate de incetinirea comertului mondial, pentru o perioada mai indelungata decat cea estimata anterior. OCDE a facut apel la noi masuri de stimulare macroeconomica si a subliniat ca instrumentele clasice de politica monetara si-au pierdut eficacitatea in conditiile actualelor tensiuni financiare. Politicile bugetare au un rol de jucat, iar tarile ce dispun de marje de manevra bugetara ar trebui sa le utilizeze, mai ales pentru scaderea impozitelor impuse familiilor afectate de inasprirea conditiilor de creditare.
In ceea ce priveste situatia din Europa, potrivit unui raport al Standard&ampPoor”s, companiile din Europa se confrunta cu riscul unui semnificativ blocaj financiar, in conditiile in care, pana in anul 2011, ele vor avea de achitat datorii in valoare de 2.100 miliarde de dolari. Aproape 90% din sumele datorate sunt reprezentate de imprumuturi si obligatiuni. Pe sectoare de activitate, cele mai multe dintre aceste datorii se plaseaza in sectorul financiar bancar, ale carui companii vor avea de platit in urmatorii trei ani circa 1.500 miliarde dolari. Urmeaza sectorul tehnologiei informatiei si al comunicatiilor, ale carui companii vor avea de platit 121 miliarde, si cel al utilitatilor, ale carui companii vor avea de platit „doar” 79 miliarde dolari. In actualele conditii de piata, riscul unui semnificativ blocaj financiar nu poate fi asadar ignorat. Datorii de aproape 206 miliarde dolari vor ajunge la scadenta in ultimul trimestru al acestui an, iar in 2009 vor ajunge la scadenta datorii in valoare de 800 miliarde dolari. Germania conduce in topul tarilor cu cele mai multe companii indatorate, fiind urmata de Suedia, Olanda, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie. Din aceste sapte state provin 85% dintre companiile indatorate din Europa.
Comsia Europeana a anuntat in 3 noiembrie ca cele 15 state din zona euro au intrat deja, cel mai probabil, in recesiune. Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a comprimat in al treilea trimestru peste asteptarile analistilor, confirmand intrarea in cea mai grava recesiune din ultimii 12 ani. Produsul intern brut a scazut cu 0,5% fata de trimestrul anterior, cand coborase cu 0,4%, potrivit unui raport al Oficiului Federal de Statistica. In Germania ultima scadere de peste doua trimestre consecutive – definitia tehnica a recesiunii – a avut loc in 1996. Totusi, conform lui Ralph Solveen, economist la Commerzbank AG din Frankfurt, este asteptat ca Germania sa inregistreze o revenire a cresterii economice, in a doua jumatate a anului 2009.
In contextul globalizarii, situatia din Romania nu are cum sa faca nota discordanta. Ceea ce a inceput doar ca o criza bursiera, continua acum afectand si economia reala. Iata in continuare doar cateva dintre companiile care au anuntat disponibilizari sau reduceri de activitate: Oltchim Ramnicu Valcea combinatul siderurgic Hunedoara Protan Otelinox Targoviste Ductil Buzau Dacia Pitesti etc.
In ceea ce priveste bursa, eu astept o evolutie tip FirstInFirstOut: primul intrat (in scadere), primul iesit. Asadar nu este exclus ca primele semnale de incetare a crizei sa vina dinspre BVB.

Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6.Alexandru Finaru





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img