19 octombrie 2024
ActualitateSacrificii mari pentru obtinerea ajutorului de sot supravietuitor / Batranii ingheata pe...

Sacrificii mari pentru obtinerea ajutorului de sot supravietuitor / Batranii ingheata pe treptele Casei de Pensii

Zeci de batrani asteapta in frig, ore in sir, pe treptele Casei Judetene de Pensii. Pana la ora 8.30, cand incepe programul de lucru, accesul publicului nu este permis nici macar in primul hol al cladirii. Cei mai multi pensionari solicita ajutorul de sot supravietuitor. Unii ingheata de frig degeaba pe scarile Casei de Pensii, deoarece nu indeplinesc conditiile pentru a beneficia de dreptul amintit. Conducerea CJP promite sa gaseasca o solutie pentru ca pensionarii sa astepte intr-un spatiu incalzit.

Dupa ce la inceputul lunii decembrie sute de pensionari au stat in frig nopti la rand ca sa prinda un loc de inregistrare cat mai in fata la cererea lor pentru un bilet la tratament, dupa 1 ianuarie zilnic alte zeci de persoane asteapta in aceleasi conditii vitrege pe treptele Casei Judetene de Pensii (CJP). De la inceputul anului, imediat dupa sarbatori, in fiecare zi, la primele ore ale diminetii, batrani din toate colturile judetului se aseaza pe scarile CJP, stand ore in sir in bataia vantului, a ninsorii ori a ploii pana la 8.30, cand usile institutiei se deschid si salariatii acesteia incep programul de lucru. Ieri, la ora 8.00, aproape 100 de oameni impovarati de greutatea anilor pe care ii au si, multi dintre ei, suferinzi de diverse boli indurau cu stoicism pe treptele Casei de Pensii gerul de afara. Aproape toti venisera de la tara, unii de la distante mari. S-au trezit cu noaptea in cap pentru a prinde autobuzul. Marea majoritate au plecat la drum cu speranta ca de la Casa de Pensii vor obtine un raspuns favorabil la cererea lor de a li se acorda ajutorul de sot supravietuitor, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008. &quotEu am o pensie de urmas de un milion si ceva, ne spune Aglaia Tutu, din satul Hirlesti, comuna Filipesti. Am 58 de ani, sunt bolnava, majoritatea pensiei o dau pe medicamente si nu am cu ce sa ma intretin. Am auzit ca ne mai mareste pensia, de asta stau. Am ajuns aici la sase si jumate. De atunci astept in frig. Era bine sa avem unde sa stam la caldura, mai ales ca sunt bolnava&quot. Alti batrani au parcurs distante si mai mari. Catrina Tabirca, in varsta de 68 ani, din satul Racatau, comuna Horgesti, locuieste la aproximativ 26 kilometri de Bacau. Femeia s-a trezit ieri noapte la ora 3.00 si a fost in fata sediului CJP la ora 7.30. &quotAm sosit in Bacau mai devreme de sapte si jumatate, dar am mai umblat pe strazi, pentru a nu ingheta, ne-a declarat femeia. Dar si asa nu-mi mai simt mainile si picioarele. Daca m-ar primi inauntru sa ma incalzesc as zice bodaproste. Am pensie, dar am zis ca imi mai da si mie un ajutor. Cu trei milioane pensie nu ma descurc. Sunt suferinda de inima si de alte boli. In fiecare luna trebuie sa-mi iau reteta&quot.



Mai multe vaduve s-au intors acasa la fel cum au venit

Dar printre cei aflati pe scarile institutiei unii nu aveau nici macar o pensie cat de mica. Lipsite total de venituri, cu sotii decedati in urma cu mai multi ani, cateva femei tremurau si ele de frig pe trepte sperand ca vor avea parte, cand vor ajunge la ghiseu, de raspunsul sperat. &quotSotul meu a murit acum trei ani, ni s-a plans Maria Ungureanu, din Buhoci. Eu am 52 de ani si niciun venit. Ar trebui sa faca si pentru noi ceva, sa ne dea un ajutor. Sunt bolnava, am de luat retete, trebuie sa le platesc, pentru ca, nefiind pensionara, nu am nici asigurare de sanatate&quot. Dar femeia s-a intors acasa la fel cum a venit. La putin timp dupa ce a fost permis accesul in institutie, Maria Ungureanu cobora treptele, cu lacrimi in ochi: &quotMi-au spus la ghiseu ca nu am dreptul la ajutor. Am inghetat de frig degeaba&quot.

In sfarsit, conducerea CJP cauta o solutie

Situatia relatata mai sus se repeta in fiecare zi, de la inceputul anului. Pus in fata nemultumirilor exprimate de batrani, initial directorul Casei de Pensii a invocat faptul ca intre administratorul cladirii, adica Directia de Munca si Protectie Sociala, si firma care prin personalul ei asigura paza exista un protocol care trebuie respectat. Conducerea CJP ne-a dat de inteles ca personalul de paza are responsabilitatea sa permita accesul in cladire doar in timpul programului de lucru cu publicul. Ulterior, insa, directorul CJP, Liviu Cretu, a revenit si ne-a declarat: &quotEste o situatie delicata, eu nu pot decat sa-mi cer scuze fata de pensionari. O sa discut la nivelul conducerilor celorlalte institutii din cladire sa vedem ce se poate face pentru a gasi o solutie ca oamenii sa nu mai stea in frig&quot. In ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana care solicita ajutorul de sot supravietuitor, directorul CJP a precizat: &quotObligatoriu cel care depune cerere trebuie sa aiba calitatea de pensionar si varsta standard de pensionare. Totodata, cel decedat trebuie sa fi fost pensionar la momentul decesului. Nu in ultimul rand sotul supravietuitor trebuie sa aiba un venit de cel mult 364 lei, pensionarii de stat, si 140 lei, pensionarii agricultori&quot.Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img