22 octombrie 2024
ActualitateConducerea Universitatii, acuzata de nerespectarea legii

Conducerea Universitatii, acuzata de nerespectarea legii

Sotia unui fost profesor sustine ca nu a primit ajutorul de deces

Vaduva unui profesor universitar acuza conducerea Universitatii Bacau ca nu vrea sa-i acorde ajutorul de deces pentru sotul ei, in cuantum de cinci salarii. Rectorul unitatii de invatamant sustine insa ca nu i se poate reprosa nimic, deoarece a actionat in limita legii. Conducerea Casei de Pensii sustine si ea ca legea este de partea unitatii de invatamant.



Profesorul universitar Mihai Gherghel a decedat anul trecut, in luna iulie, chiar in timpul examenului de bacalaureat. El fusese numit presedinte al comisiei la Liceul Economic Suceava, insa in data de 7 iulie a facut infarct si a murit. „Dupa moartea sotului am solicitat Universitatii Bacau, in mai multe randuri, in baza Legii 128/1997, ajutor de deces. Legea prevede ca in caz de deces al unui cadru didactic sau cadru didactic auxiliar, cuantumul ajutorului acordat celor indreptatiti este de 5 salarii ale persoanei decedate. Eu am primit doar un ajutor de deces de 1270 lei”, ne spune vaduva Maria Gherghel.

aNu avem fond bugetar propriu”

Femeia marturiseste ca a considerat de datoria ei sa lamureasca aceasta problema si a batut la usile tuturor forurilor superioare. „Am fost in audienta la Ministerul Educatiei Nationale, am apelat la Sindicatul Invatamantului aAlma Matera, am ajuns si la Casa Nationala de Pensii si Ministerul Muncii, unde mi s-a confirmat ca Legea 128/1997 este in vigoare, iar Universitatea Bacau trebuie sa rezolve problema in sedinta de Senat. Eu stiu ca potrivit contractului colectiv de munca salariatii beneficiaza de un ajutor de doua salarii medii pe unitate, iar daca moartea a intervenit ca accident in timpul muncii sau in legatura cu munca, cuantumul acordat familiei poate fi de cel putin trei salarii medii pe unitate”, sustine vaduva Gherghel. „Nu e vorba de niciun accident de munca, declara rectorul Valentin Nedeff. Profesorul Gherghel, Dumnezeu sa-l ierte, era in vacanta cand a murit. Nu poate fi un accident de munca”. In ce priveste ajutorul de deces pretins de vaduva profesorului, rectorul sustine ca a respectat prevederile Legii 19/2000. „Articolul 106 din Legea 128 din 1997 de care se prevaleaza doamna a fost abrogat prin Legea nr. 19/2000. Universitatea Bacau nu are niciun temei legal sa constituie un fond bugetar propriu si sa acorde alte ajutoare sociale decat cele prevazute de lege”, sustine rectorul Nedeff.
Legea prevede
doar un salariu mediu brut pe economie

La punctul de vedere al conducerii universitatii subscrie si reprezentantul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. aTrebuie respectate Legea 19/2000 si Legea bugetului asigurarilor sociale, care prevad ca ajutorul de deces este in cuantumul unui salariu mediu brut pe economie, ne-a declarat Marina Arva, directorul economic al CJP Bacau. Doar in acest cuantum se suporta ajutorul de deces din bugetul asigurarilor sociale. Mai mult se poate da, dar nu din contributia de asigurari sociale, ci dintr-un alt fond, al unitatii. Dar ramane la latitudinea ei sa-l constituie si depinde daca este prevazut acest lucru in contractul colectiv de munca”. Maria Gherghel este convinsa ca are dreptate, mai ales ca nicaieri nu este stipulat faptul ca articolul 106 din Legea 128 este abrogat. „Am epuizat toate sursele banesti si mi s-a agravat starea de sanatate. Am fost umilita si calomniata de personalul Universitatii”, se plange vaduva. Cu toate acestea femeia spune ca nu se va lasa pana nu va obtine dreptul sau. Lili Adochitei / Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img