19 octombrie 2024
ActualitatePromisiunile primarului Stavarache nu tin de cald / Inca o iarna fara...

Promisiunile primarului Stavarache nu tin de cald / Inca o iarna fara azil de noapte in Bacau

Boschetarii urla la poarta Spitalului Judetean de Urgenta pentru a fi adapostiti. Toata iarna ei s-au aciuat pe holurile de la Unitatea de Primire Urgente. Lumea striga in van dupa un azil de noapte. Primaria Bacau abandoneaza proiect dupa proiect.

Ii vedem peste tot prin oras. In piete se aduna langa chioscurile de fast-food pana isi potolesc foamea din ce le dau cumparatorii. In intersectii cersesc mila soferilor. Seara se pripasesc prin scarile blocurilor si pe holurile Spitalului Judetean de Urgenta (SJU). „De peste tot suntem alungati, se plange un baiat de 17 ani, apurtatorul de cuvanta al copiilor strazii care isi fac veacul prin curtea si cladirea celui mai mare spital bacauan. Pana acum ne primeau sa dormim pe caloriferele de pe holurile spitalului, dar saptamana asta au inceput sa ne alunge. Noi unde sa ne ducem? Ziua umblam prin oras, dar noaptea nu avem unde dormi”. Daca si-ar gasi un culcus, viata ar fi mai usoara, chiar daca nu au pe nimeni sa le poarte de grija. Povestile lor seamana izbitor una cu alta. Parintii s-au despartit si i-au parasit, bunicii sunt morti sau prea batrani pentru a-i ingriji, alte rude nu-i accepta. Aproape toti au venit la Bacau din mediul rural, dar nu s-ar mai intoarce la tara. „Eu sunt din Galbeni, spune pustiul care nu vrea sa paraseasca SJU. Nu pot sa ma intorc la mine in sat fiindca as muri de foame. In Bacau mai gasesc o bucata de paine. Daca ne-ar ajuta autoritatile cu un loc in care sa stam macar noaptea, ar fi bine de noi”. Cat a fost ger multe persoane fara acoperis deasupra capului s-au aciuat la Unitatea de Primire Urgente (UPU) al spitalului. Dar unele pot fi vazute si acum dormind seara de seara pe banchetele de pe hol de la UPU. Referindu-se la adolescentul suparat ca nu a fost lasat sa ajunga in spital, managerul SJU a argumentat ca amai mult ca sigur ca este recalcitrant, de aceea nu i s-a permis accesul de la poarta”. Si conducerea spitalului, la randul ei, este ingrijorata de asaltul boschetarilor asupra spitalului, mai ales a Unitatii de Primire Urgente. aSi in ambulatoriu (policlinica-n.n.) au incercat sa se adune noaptea, dar acesta se inchide si atunci merg la Urgente, ne-a declarat managerul spitalului. Nu este normal sa stea aici, dar este umanitar. Nu putem sa-i dam afara, daca nu au un adapost”.



Ba la bloc, ba la container

Problema persoanelor fara adapost care iau cu asalt in sezonul rece SJU nu este necunoscuta autoritatilor locale. Pana acum nu s-a luat insa nicio masura pentru rezolvarea ei, desi de peste trei ani primarul Romeo Stavarache a afirmat nu o data ca azilul de noapte este pe lista sa de prioritati. Initial, a declarat ca va amenaja un adapost intr-un bloc dezafectat. Apoi, de anul trecut, din septembrie administratia locala tot promite ca va amenaja un astfel de adapost, pe timp de noapte, in spatiul in care a functionat Punctul termic 154, pe strada Milcov. La jumatatea lunii decembrie, de la Primarie ni s-a raspuns ca as-a incheiat procedura de licitatie a proiectului si se lucreaza la el timp de trei luni, dupa care se va organiza licitatia pentru executia lucrarii”. Convinsa ca adapostul nu va fi gata in aceasta iarna, Primaria a inceput discutiile cu doua asociatii apentru a da cu titlu de imprumut, pana la finalizarea lucrarilor la adapost, niste containere”. Dar nici acestea nu au aparut. Cum iarna este pe sfarsite, iar alegerile se apropie, adapostul atat de necesar unui oras de importanta Bacaului va trece in fruntea listei cu promisiuni a politicienilor.Scris de Doina Mincu, Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img