17 ianuarie 2025

Populatia doreste o reforma drastica a sistemului politic

Conform Barometrului de Opinie Publica al Fundatiei Soros aparut la finele anului trecut, increderea romanilor in tot ceea ce inseamna politic este in continua scadere. Datele prelucrate de autorii studiului intitulat „Reforma electorala” duc catre concluzia ca intre cetateni, pe de o parte si lumea politica pe de alta parte si-a facut aparitia un fenomen de ruptura. Astfel, desi nu se poate discuta despre o separare totala intre lumea politica si cea sociala, intre acestea a aparut o relatie considerata profund asimetrica. Din aceasta perspectiva, cetatenii pot doar sa asiste la viata politica, pe care nu pot sa o controleze decat in mica masura, in timp ce politicul le influenteaza semnificativ viata. Pornind de la aceasta stare de fapt, este evident ca populatia este nemultumita si tinde catre schimbari radicale in ceea ce priveste politicul.

Schimbari cantitative in politica



Un prim pas, conform analizelor efectuate de Fundatia Soros, ar fi cel al unor schimbari cantitative. Din moment ce politicul este privit ca ineficient, dar in acelasi timp ca un abonat constant la resursele
societatii (care sunt ale tuturor), oamenii incep sa isi puna problema unei societati cu „mai putin politic”. Acest „mai putin politic” inseamna inclusiv reducerea numarului de parlamentari. Analizele unui sondaj efectuat pentru Barometrul de Opinie Publica indica faptul ca aproximativ 80% dintre respondenti sunt de parere ca numarul parlamentarilor trebuie redus drastic, ceea ce inseamna ori desfiintarea uneia dintre Camere (parlament unicameral) ori reducerea numarului reprezentantilor din fiecare dintre cele doua Camere.

Oamenii doresc profesionalism si eficienta

Reducerea numarului parlamentarilor nu este insa un scop in sine, ci un mijloc in vederea unei reforme de substanta, de ordin calitativ, a vietii politice. De fapt, ceea ce doreste populatia este o „rentabilizare” a politicului. Lipsa de eficienta si coruptia la nivel inalt sunt considerate in acest moment factorii decisivi in ceea ce priveste saracia, motiv pentru care cetatenii spera la o eficientizare a sistemului. Acelasi sondaj amintit mai devreme indica faptul ca aproape 60% dintre cei intervievati considera adoptarea votului uninominal ca pe o solutie (desi prezenta la vot pentru referendumul legat de aceasta chestiune a fost sub asteptari, motiv pentru care nici nu a fost adoptat acest sistem de vot). Restul considera ca presedintele ar trebui investit cu prerogative mai largi, astfel incat sa poata controla Parlamentul, in timp ce din ce in ce mai putini doresc cresterea prerogativelor primului ministru, poate si datorita performantelor destul de slabe ale actualului Guvern. Parerile oamenilor sunt insa unitare dintr-un punct de vedere: este absolut necesara o reforma profunda a politicului, care sa diminueze substantial (daca nu chiar sa elimine) coruptia si incompetenta.
Poate ca finalmente va apare ca o alternativa viabila cea a independentilor, care sunt lipsiti de angajamente de ordin politic si isi pot forma echipele pe baza profesionalismului, si nu a directivelor de partid.Scris de Emilian Berceanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img