18 octombrie 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Pierderile la Bursa continua

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Pierderile la Bursa continua

In saptamana precedenta la BVB s-au inregistrat tranzactii in valoare totala de 260.92 milioane RON, in usoara crestere fata de totalul consemnat cu o saptamana in urma. Media zilnica a schimburilor a fost de 52.18 milioane RON/sedinta, in conditiile in care tranzactiile cu cele 8 societati din sectorul financiar bancar: SIF-urile si cele trei banci au totalizat aproape 3/4 din totalul schimburilor.
Toti indicii bursei au inregistrat scaderi, la fel ca si in saptamana anterioara.
La BVB doar 4 emitenti au crescut, 3 au stagnat, iar 55 de societati au scazut. Cei mai castigati au fost actionarii societatii Carbochim (CBC), cotatia acestui emitent urcand cu 1.92%. Urmeaza actionarii Electrocontact Botosani (ECT), cu o crestere de 1.89%, iar pe locul III in topul cresterilor se situeaza Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), cu o apreciere de 1.75%.
Cel mai mult au scazut actiunile Impact Developer &amp Contractor (IMP), care s-au depreciat cu 14.96%. Urmeaza actiunile Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) care au pierdut 14.5% si cele ale Compa Sibiu (CMP) care au avut o scadere de 14.11%.
Topurile anterioare, impreuna cu evolutia negativa a indicilor, ofera o imagine cat se poate de clara pentru ceea ce s-a intamplat intr-una din saptamanile cele mai „negre”… sau daca preferati „rosii” de la BVB: cand mai putin de 7% din totalul societatilor de la BVB au inregistrat cresteri, iar aprecierea maxima nu a depasit +2%, in timp ce numeroase societatI solide au inregistratg pierderi de peste 10%, orice comentariu este de prisos !
Un aspect important, care merita subliniat, este urmatorul: in opinia mea scaderile de la BVB sunt preponderent emotionale, adica ele se datoreaza in special sentimentului de nesiguranta al investitorilor, unui pesimism cvasi-generalizat si, in anumite cazuri chiar celui mai de temut „dusman” al investitorului: panica.
Am avut ocazia sa discut cu numerosi investitori in ultimele zile. Unul dintre acestia a gasit o exprimare extrem de sugestiva pentru situatia actuala: cu totii stim ca din punct de vedere fundamental SIF-urile ar trebui sa coste 7, poate chiar 8 sau 9 lei, insa realitatea momentului este alta, iar nimeni nu poate garanta ca scaderile se vor opri rapid. Cu toate acestea, odata ce sentimentul de neincredere va dispare, cresterile pentru emitentii cu rezultate economice bune se vor putea relua intr-un ritm cu atat mai sustinut, cu cat amplitudinea deprecierilor a fost mai mare. Sunt foarte multe exemple in acest sens, alaturi de SIF-uri: BRK, BRD, TLV, ATB, BIO, dar si PTR, IPRU, CERE, etc.
In ultimele doua zile ale saptamanii trecute s-a mai petrecut un fenomen destul de straniu: desi problemele economiei americane, si in special ale sectorului financiar-bancar din SUA, constituie una dintre cauzele majore ale scaderilor dramatice manifestate la BVB, totusi miercurea si joia trecuta la americani au fost „zile bursiere verzi”, in timp ce bursa noastra a continuat sa „fie rosie”. O posibila explicatie – cel putin partiala – a acestui fapt este cu siguranta aceea ca bursele asiatice cele mai importante – cu exceptia Chinei -, Japonia si Hong Kong au fost rosii, neconfirmand in niciuna din aceste doua zile verdele inregistrat in SUA.
Trebuie sa precizez ca observatiile personale mi-au aratat in ultima perioada faptul ca putem conta cu mult mai mare convingere pe o aceeasi directie avuta in ziua curenta de BVB comparativ cu directia avuta de NYSE in ziua precedenta, in conditiile in care Asia a respectat si ea „tonul” dat de SUA. Cu alte cuvinte, in fiecare dimineata putem verifica atat valorile de inchidere din SUA (consemnate in seara precedenta), cat si cele din Asia (orele 9 pentru Japonia si 10 pentru Hong Kong – chiar ora de deschidere la BVB). Urmatoarele scenarii sunt cele mai probabile: 1. Asia e de aceeasi culoare cu SUA – culoarea se pastreaza si la BVB 2. Asia „contrazice” SUA – incertitudinea in ceea ce priveste BVB creste, dar sunt sanse mai mari ca Romania sa pastreze culoarea Asiei, din cauza ca Asia si-a schimbat culoarea cel mai probabil ca urmare a unor evenimente sau stiri care au aparut dupa inchiderea bursei din SUA, aceasta nemaiavand cum sa reactioneze.
Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca aceste consideratii referitoare la corelarea pietelor se bazeaza pe observatii empirice. Nu exista o „lege universala si imuabila a corelarii”, ceea ce inseamna ca viitorul poate sa ne rezerve oricand cele mai neasteptate surprize.
Pentru saptamana in curs este posibil sa asistam la usoare reveniri la BVB. Cuvantul de ordine pentru investitori ar trebui sa fie: prudenta, iar orice decizie trebuie luata doar in urma unei analize rationale, cat mai putin influentata de dorintele si sentimentele personale.

Investitii profitabile!Scris de Alexandru Finaru





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img