Dupa Revolutie, numerosi straini pasionati de vânatoare au inceput sa descopere cu incântare bogatia cinegetica existenta in fondurile de vânatoare din judetul nostru. An de an, Bacaul este, astfel, vizitat de diverse personalitati ale lumii, in special din Europa si din Orient, atrasi fiind de exemplarele de valoare existente prin padurile noastre. Directia Silvica Bacau gospodareste un numar de opt fonduri de vânatoare, cu vânat de extrema valoare, de la cel mic – iepure, si pâna la cel mare – cerb carpatin si urs.
“Exemplific, in acest sens, fondul de vânatoare Pralea si Manastirea Casin, un fond deosebit mai ales pentru exemplarele de cerb. De altfel, deloc intâmplator, Nicolae Ceausescu prefera acest fond. De aceea, este denumit de silvicultori «cercul de aur al cerbului carpatin», aici fiind impuscat in 1982 un cerb care a devenit record mondial la acea vreme, nedoborât pâna la inceputul anilor ’90 de un exemplar din Ungaria”, a declarat Viorel Ghelasa, directorul Directiei Silvice Bacau. Culmea este ca exemplarul din anii ’80 fusese impuscat de un inginer silvic local, si nu de “primul vânator al tarii”, fapt ce a dus imediat la interzicearea impuscarii de cerbi in tot arealul României.
Seici la concurenta cu printi mostenitori si proprietari de mine de diamante
Avantajul creat de existenta unui fond atât de valoros s-a reflectat in contractele extrem de avantajoase pe care Directia Silvica Bacau le-a incheiat in toti acesti ani. Astfel, institutia bacauana are epuizata cota de vânatoare repartizata pentru 2013-2014 inca din octombrie. Cert este ca, de la inceputul anului, in Bacau, au sosit pentru a participa la partide de vânatoare numerosi cetateni straini. In septembrie, au venit trei germani si un austriac, carora li s-au alaturat danezi celebri – unul de la Hunters Video, celebra firma profilata pe documentare despre vânatoare care au realizat cel de-al cincilea episod dintr-o serie despre mistreti “Wilbord fever” ce va aparea in preajma Craciunului.
Echipa a fost completata de Olivia Opre, printul mostenitor al Benelux-ului, patronul fabricii de arme Merkel, Germania, un director de la firma de echipamente de vânatoare Hard Kill si un patron de la fabrica de sisteme de ochire AIM Point. “Din discutiile purtate, am inteles ca se bucurau ca in sfârsit au gasit un loc mai frumos ca in Ungaria, ceea ce, desigur, m-a incântat extrem de mult. Plus ca in decembrie vor reveni la noi”, povesteste Adrian Titianu, specialistul in vânatoare de la Directia Silvica Bacau.
Unul dintre cei mai de seama oaspeti a fost un seic din zona araba care, in februarie, a sosit in Bacau cu un Boeing 707 cu o capacitate de peste 350 de persoane, dar in care erau imbarcate doar …sapte pasageri cu nu mai putin de 65 de valize. “Anul acesta a fost a treia oara la noi, prima data fiind insotit de fiul lui Gadhafi, Said. Au vânat un urs de 13.000 de euro. Avionul putea sa mai aterizeze doar la Bucuresti si la Kogalniceanu.
Cât a stat la cabana de vânatoare, garda personala a lui Said, o femeie, a dormit tot timpul la capatul patului, jos, la picioare, pe un pres. In plus, se vedea ca Said era un foarte bun tragator, impecabil, doborând 15 mistreti, semn ca omul mai trasese cu arme, poate mai sofisticate, de multe ori”, mai relateaza Adrian Titianu. Au mai poposit de-a lungul timpului si proprietari de mine de diamante, un var al printului Charles, prorietarul firmei Rigby, un vârstnic de vreo 80 de ani care folosea o arma de peste 100.000 de euro, si care au impuscat 30 de proci si doi ursi.