19 octombrie 2024
ActualitateLocuri de munca necalificata in Germania pentru studenti / Oferta strainilor se...

Locuri de munca necalificata in Germania pentru studenti / Oferta strainilor se impiedica in birocratia romaneasca

Germania ofera studentilor, pe perioada vacantei de vara, 100 locuri de munca. In decembrie deja s-a organizat selectia fortei de munca feminine romanesti pentru peste 4.000 slujbe in Spania, la cules de capsune. Selectia a avut loc in Mehedinti, Ialomita si Brasov. Pentru Moldova nu s-a organizat niciun centru. Prin urmare, mai mult ca sigur, din cele 122 femei din judetul Bacau care s-au inscris un numar foarte mic s-a prezentat la selectie, restul neavand posibilitati financiare sa suporte transportul.

Anul 2008 debuteaza pentru studenti cu o veste buna. Unii dintre ei vor avea posibilitatea ca in perioada vacantei de vara sa lucreze minimum doua luni in Germania, in diverse munci pentru care nu se cere vreo calificare. Oferta aceasta de locuri de munca intr-o tara membra a Uniunii Europene este valabila pentru studentii care sunt inscrisi la o facultate de stat ori particulara, acreditata conform legii, urmeaza cursurile de zi si cunosc bine sau foarte bine limba germana (au cel putin trei ani de studiu). Cei care sunt, insa, in primul ori in ultimul an de facultate nu se vor putea inscrie, ei nefiind acceptati. Restul studentilor vor avea la dispozitie doua saptamani (pana in data de 21 ianuarie 2008) pentru a-si depune cererea si dosarul de inscriere. Ei se vor adresa (intre ora 10.00 si ora 15.00) Centrului de Informare si Consiliere privind Cariera, din strada Vanatori, nr.1, sector 5, Bucuresti. Tot aici si in acelasi interval de timp se va organiza si sustinerea testului de limba germana si selectia. Testul de limba se va da scris, in momentul depunerii dosarului, si oral, dupa 21 ianuarie. Cei care vor sa participe la selectie trebuie sa aiba intre 18 si 35 ani. Ei vor prezenta la centrul amintit copie dupa actul de identitate si pasaport (valabile minimum sase luni), adeverinta de la facultate in care sa se specifice anul de studii si ce tip de cursuri urmeaza, dovada acreditarii (in cazul facultatii particulare), foaia matricola, recomandare de la unul din profesorii de facultate si trei poze tip pasaport.



Doar 100 locuri de munca

Este al treilea an cand se pune la dispozitia studentilor o asemenea posibilitate. In anii anteriori cei selectati au lucrat munci necalificate, asa cum va fi si in vara lui 2008, in hoteluri, restaurante, industria usoara sau agricultura. Ei au castigat, in doua luni de munca, aproximativ 1.500 euro. Salariul depinde de cum se intelege angajatul cu angajatorul. Dar chiar daca vor desfasura munci necalificate, cu mult sub nivelul lor de pregatire, putini studenti vor avea aceasta sansa. Pentru toti studentii din tara, Germania ofera numai 100 locuri de munca.

In Moldova, niciun centru de selectie pentru Spania

In acest an mult mai mai multe locuri de munca intr-o tara din Comunitatea Europeana vor fi, insa, pentru femei. Inca din decembrie ele au avut posibilitatea sa se inscrie pentru a lucra in Spania la cules de capsuni. Spania ofera pentru toata Romania 4.014 locuri de munca in agricultura, la cules de capsuni in provincia Huelva. Oferta este numai pentru femei, cu experienta in agricultura, si nu se precizeaza vreo limita de varsta. Durata contractului de munca va fi de minimum trei luni iar cazarea cade in sarcina angajatorului sa o asigure si sa o suporte. Dar transportul pana in Spania, la locul de munca, va fi platit de catre fiecare muncitor. Salariul net care va fi acordat celor ce vor lucra pe baza de contract va fi de 34,5 euro/zi. Data exacta in care s-a organizat selectia a fost comunicata fiecarui candidat inscris, prin compartimentul Euresc din cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Numai ca mai mult ca sigur din cele 152 femei din judetul Bacau care s-au inscris pentru selectie, un numar mic a si ajuns la ea. Si aceasta deoarece in toata tara s-au organizat doar trei centre de selectie, in Mehedinti, Ialomita si Brasov, desi initial ANOFM anuntase ca locatiile vor fi stabilite pe regiuni. „Noi eram aproape siguri ca pentru Moldova, selectia va fi la Iasi ori Piatra Neamt, ne-a declarat Daniela Balan, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Nu cunoastem motivul pentru care nu s-a organizat un centru macar pe Moldova”. Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img