19 octombrie 2024
ActualitateOrasul interzis

Orasul interzis

Primavara. Soarele cald de primavara. Aceasta este solutia, intr-un oras condus prin corespondenta, de prin concedii, de primarul Romeo Stavarache. Si o veste buna pentru toti bacauanii, mai ales pentru primar: primavara se apropie, mai este putin pana atunci, iar bacauanii sunt pe cale sa scape de gheata de pe trotuare. E singura solutie intr-un oras in care administratia locala este paralizata, iar trotuarele, inghetate, chiar si la multe zile dupa ce ninsoarea a incetat. In cele mai multe zone ale orasului, trotuarele sunt in continuare acoperite de gheata si zapada, iar singurele momente in care se poate circula fara ca oamenii sa fie in pericol sunt acelea in care gheata se mai topeste datorita temperaturilor mai putin scazute.

Un scurt raid prin oras, de la sud la nord, arata o realitate trista: Bacaul are o administratie incapabila sa gestioneze in mod decent o situatie, la urma urmei, normala. Nu a nins 30 de zile la rand, nu suntem sub asaltul viscolului, iar de multe zile nici macar nu mai fulguieste. Cu toate acestea, trotuarele sunt in continuare acoperite de gheata, iar pe strazi nu se vedea, ieri, nici urma de lucrator al Primariei care sa munceasca. In zona URA, pe Calea Republicii, trotuarele sunt dezghetate doar de aprimarul-natura”, care s-a milostivit de bacauani si a transformat in ultimele ore asticla” intr-un fel de mazga. Nu se poate circula in conditii bune, e mizerie, dar oamenii sunt multumiti ca macar nu isi rup picioarele. Asta nu datorita primarului-fantoma… aIeri era jale pe aici, nu puteai sa mergi decat foarte incet. In trecut, cei de la magazine erau obligati de Primarie sa curete trotuarele de gheata si zapada, acum nu ii mai pasa nimanui. Ma uit la oamenii batrani, saracii, ca nu mai pot iesi din casa”, spune Mariana Antohe, in timp ce incearca sa gaseasca o zona mai curata de trotuar. Doar din loc in loc, acolo unde patronii sau angajatii firmelor au avut bun-simt, zona pietonala este curatata. Insa cazurile de acest fel sunt prea putine, iar Primaria a fost incapabila sau neinteresata sa ii puna la treaba pe proprietarii sau utilizatorii spatiilor comerciale de la strada.



Curatenie, doar in fata Primariei

Trecem podul de la Narcisa incercand sa slalomam printre gropile noi si mari care au aparut (ma intreb unde a asfaltarea la rece, in orice conditii meteo, cu care se lauda primarul Stavarache) si intelegem de ce au avut loc attea accidente pe acest pod in ultima perioada. Ajungem in zona centrala a orasului. In fata Primariei trotuarul sclipeste de curatenie. Municipalitatea ignora mii de bacauani din toate cartierele, dar macar si-a facut datoria in mod exemplar pe fasia pe care primarul Stavarache este nevoit sa mearga pe picioarele sale: de la parcare pana in Primarie. Nu aceeasi este situatia in fata Prefecturii, unde doar o zona ingusta este curatata, iar in rest gheata adomneste”. La urma urmei, in aceasta perioada nu este anuntata nicio delegatie oficiala care sa intre prin fata in Palatul Administrativ.

Si centrul a fost uitat de Stavarache

Din pacate chiar si centrul orasului a scapat avigilentei” primarului Stavarache si agospodarilor” din administratia locala: in fata magazinului Luceafarul, pavajul este acoperit din loc in loc, cu gheata si zapada intarita, iar oamenii, mai ales cei mai in varsta, se deplaseaza cu dificultate si mai ales cu teama ca ar putea sa cada. aNici in cartierele marginase nu s-a facut treaba, dar nici aici, in aburicul targuluia? Uitati-va cum este, e zapada de-asta intarita peste tot, nici nu ai pe unde sa mergi. Si e alunecos, ar fi trebuit dat cu ceva, nu e bine ce se intampla” considera Aurel Ivanciu. Nici zona de nord nu a beneficiat de o mai mare atentie din partea Primariei. Pe mai toate stradutele din cartiere se circula cu dificultate, din cauza ghetii de pe trotuare. Nu am extins raidul nostru la cartiere precum Gheraiesti, Serbanesti, Izvoare, CFR, deoarece problemele constatate in zone centrale au fost suficiente ca sa ne consume spatiul pe care il alocasem acestui subiect. Dar vom reveni, deoarece solutia gasita de autoritati pentru dezghetare, venirea primaverii, nu ni se pare una demna de o administratie locala dintr-un oras european al anului 2008. Cum bacauanii nu platesc taxe si impozite pentru venirea primaverii, ci pentru ca administratia locala sa isi faca datoria, ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca vremea ar fi fost si in Bacau la fel ca in sudul tarii, acolo unde a nins cu adevarat foarte mult. In aceste conditii, deoarece se apropie campania electorala, primarul Romeo Stavarache ar putea sa mentioneze la capitolul aRealizari”, lucruri precum avenirea primaverii”, aincalzirea vremii”, ascaderea somajului prin plecarea a mii de bacauani in Italia”, amai putine ploi in zona podului Serbanesti” si… cam atat. Toate acestea, eventual, si intr-un drept la replica, deoarece comunicarea dumnealui cu presa prin alte metode este, practic, inexistenta, cu toata bunavointa noastra de a-l contacta pentru o declaratie. Scris de Codrin Pop



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img