Biserica Ortodoxa a sarbatorit ieri Botezul Domnului sau Boboteaza, zi care a marcat sfarsitul celebrarii Craciunului si a Anului Nou. Este unul dintre cele mai importante evenimente din Calendarul Crestinesc, cand oamenii vin, cu mic cu mare, la Biserici pentru a lua Aghiazma Mare, anafora si busuioc spre sfintirea trupurilor si a sufletelor.
aGerul Bobotezei” nu a impiedicat sutele de crestini care s-au adunat, incepand cu ora 8 :00 la Bisericile din judet, pentru a primi binecuvantarea preotilor si a-si lumina sufletul. Toti au ascultat cu rabdare slujba si ce spune troparul Bobotezei: aIn Iordan botezandu-te Tu Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat si glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te si Duhul a adeverit intarirea Cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie!”. Un alt motiv pentru care enoriasii au venit a fost luarea de apa sfintita sau Aghiazma Mare, despre care ei spun ca este cea mai importanta ierurgie. Temeiul ei scripturistic se afla in insasi pericopa Evangheliei ce se citeste la sfestanie (Ioan, 5, 1-4). Aici se aminteste de vindecarea slabanogului care zacea de 38 de ani, asteptand la scaldatoarea Vitezda, tulburarea apei de ingerul Domnului, care cobora o data in an acolo l-a gasit Mantuitorul Hristos si l-a tamaduit. Lucrarea pe care o facea ingerul in acele indepartate timpuri, o face de atunci si pana in prezent, necontenit harul Domnului, prin apa sfintita de preotii Bisericii, ori de cate ori este nevoie, dupa invocarea Duhului Sfant asupra ei.
La Biserica aSfantul Ion”, curtea a fost aproape neincapatoare pentru oamenii care au venit special pentru a lua Aghiazma Mare, cea depre care se crede ca are puterea de a vindeca bolile si de a proteja de rele. aEste cea mai scumpa apa de pe intreg pamantul, pe care eu o iau in fiecare an. Oriunde mergi in aceasta zi, la orice Biserica, este aceeasi apa sfintita, pe care preotii o pastreaza de la an la an si despre care se zice ca e luata chiar din Iordan. Ea asigura un echilibru sufletesc intre viata de zi cu zi si ceea ce ne invata Sfanta Biserica. Ea se inghite in zilele de necaz, insa nu are efect daca esti pacatos”, a precizat Maria N. Cei patru preoti, Nicolae Popa, Marius Popescu, Vlad Ungureanu si fiul sau Constantin, dupa oficializarea slujbei au iesit din biserica pentru a tine o cuvantare credinciosilor si pentru a sfinti apa pentru care randurile se formasera pana in strada. Tot in aceasta zi, Biserica aSfantul Ion” si-a sarbatorit si Hramul, iar serviciul religios s-a incheiat in jurul orei 13:00, dupa ce oamenii au luat busuioc si anafora, despre care se crede ca este bine a fi tinute sub icoana din casa, langa candela. Scris de Daniela Pilat