Mai multe persoane au degerat
In sectia Chirurgie Plastica a Spitalului Judetean de Urgenta au aparut primii pacienti cu degeraturi. Mare parte dintre ei dorm sub cerul liber, pentru ca nu au o locuinta. Din cauza bauturii, o batrana a zacut in curtea casei ore in sir. Ea s-a ales cu degeraturi grave, ca si alti doi barbati. Medicii recomanda evitarea statului in frig, a consumului de alcool si a fumatului.
Gerul cumplit care s-a abatut peste judetul nostru a bagat in spital mai multe persoane care au fost pe punctul de a ingheta de frig. Lipsite de un adapost, multe persoane s-au aciuat pe unde au gasit un loc cat de cat ferit, dar unde nu au confortul termic necesar. Daca marea majoritate a boschetarilor au devenit pe timpul noptii locatarii fideli ai holurilor de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean si beneficiaza aici de caldura si o bancheta pe care dorm pana dimineata, altii, din pacate, stau aproape sub cerul liber. Ieri, in jurul orei 11.00, la UPU a fost transportat cu ambulanta Eugen Palasca, in varsta de 62 ani, din satul Serbesti, comuna Saucesti, care avea degeraturi la picioare. Barbatul ne-a declarat: aDe 10 ani nu am casa. De ani de zile stau in statia de autobuz din sat. In urma cu vreo cinci zile cineva mi-a dat un pat si dorm pe el. Pana atunci m-am culcat pe beton. Ma acopar cu haine, paturi, dar acum a fost ger mare si mi-au inghetat picioarele. Aproape ca nu mai pot sa merg”. Ca sa ne convingem de cele spuse de el barbatul isi da jos sosetele. Intr-adevar, laba piciorului este foarte umflata si rosie. Dar cea mai grava problema de sanatate a lui nu sunt degeraturile ci tuberculoza. De multi ani sufera de ea si faptul ca indura in fiecare zi frigul de afara i-a agravat-o. El a fost internat in Spitalul TBC.
Bautura a tinut-o ore in sir in zapada
Dar Eugen Palasca nu este singura victima a gerului. In sectia Chirurgie Plastica a Spitalului Judetean de Urgenta ieri se aflau internate doua persoane cu degeraturi destul de grave. Gabriel Vasile I., in varsta de 42 ani, tot fara un acoperis deasupra capului, este internat in sectia amintita cu degeraturi la ambele picioare, de gradul III si IV, deci foarte profunde. El mai sufera de cardiopatie ischemica cronica nedureroasa si epilepsie gradul I. Adesea face crize comitiale si isi pierde cunostinta. In urma unei asemenea crize a cazut inconstient in zapada unde a zacut ore in sir si a inghetat. Spre deosebire de el, Maria C., in varsta de 72 ani, din comuna Vultureni, locuieste in propria-i casa si are si lemne pentru a-si asigura caldura. Si, totusi, batrana va sta multe saptamani in spital pentru ca are degeraturi de gradul II si III la ambele maini. Ea a fost gasita in curtea casei, dupa ce a stat ore bune in zapada. Cei care au insotit-o la spital le-a declarat medicilor ca femeia este o mare consumatoare de bauturi alcoolice si zilnic este beata crita. Ei au afirmat ca batrana bea chiar si cate un litru de spirt medicinal pe zi. De altfel, tot din aceasta cauza, ieri era in sevraj, astfel ca personalul medico-sanitar a trebuit sa o lege de pat. Cei doi pacienti vor trebui sa stea multe saptamani sub tratament in spital. Dar ei vor suporta consecinte si mai grave. aO degeratura, ca efect, este a la longue (dupa o perioada indelungata de la producere-n.n.), ne-a spus doctorita Carmen Anastasiu, medic specialist in chirurgie plastica. Dupa leziunile profunde din iarna, urmeaza amputarile din vara ale zonelor afectate”.
Fara bautura si tutun
Repercusiunile extrem de grave pe toata viata a degeraturilor impun in aceste zile geroase din partea fiecaruia dintre noi luarea unor masuri preventive. Evident, primul lucru de care trebuie sa se tina cont este evitarea statului o perioada indelungata in frig in pozitie statica. In plus, nu este lipsit de importanta ca sa purtam o imbracaminte groasa, calduroasa, si o incaltaminte mai larga, care sa-i ofere labei piciorului lejeritatea in miscare. aO incaltaminte stramta ischemizeaza (diminuarea circulatiei sangelui – n.n.) piciorul si favorizeaza aparitia degeraturilor”, a mai spus doctorita Carmen Anastasiu. De asemenea, in zilele friguroase este recomandabil sa nu se consume alcool si sa nu se fumeze iar organismul sa fie bine hranit si sa i se dea multe lichide. In cazul in care se ajunge, totusi, in situatia de a fi stat mult timp in frig, pentru a dezgheta zonele corpului afectate trebuie sa fie respectate mai multe reguli de aur. aCei care au inghetat isi vor incalzi mainile si picioarele cu apa calda, nu fierbinte, pana la inrosirea degetelor, cand incep sa si le simta, si isi vor pune pe ele comprese uscate, recomanda doctorita Carmen Anastasiu. Odata incalzita, persoana respectiva nu va mai iesi in frig, pentru ca starea i se va agrava. Este contraindicata frecarea cu zapada sau gheata. Sa bea ceaiuri calde si, in general, lichide multe. Alimentatia sa fie hipercalorica si hiperproteica”. In ce priveste tratamentul, medicii recomanda antiinflamatoare administrate pe cale orala (nurofen, ketonal etc.), pentoxifilin, pentru circulatia sangelui, antalgice (algocalmin si altele), pentru calmarea durerilor, si aspirina (de la trei tablete de 500 mg pe zi pana la 3 grame). In cazul in care degeraturile sunt mai profunde locul va fi tratat cu dermazin (unguent). Dar cel mai bine este ca persoana in cauza sa se prezinte la medic.Scris de Elena Tintaru