16 ianuarie 2025

Regiunea Nord-Est, intre speranta si deziluzie

Problemele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est sunt dintre cele mai variate, de la slaba dezvoltare economica la rata alarmanta a mortalitatii infantile. Absenta unor programe apte sa atraga fonduri pentru a se ajunge la o revigorare este unul dintre punctele nevralgice, asupra caruia incearca sa atraga atentia Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

De ani buni, tot mai multe fonduri sunt directionate catre regiunea de dezvoltare Nord-Est, din care face parte si Bacaul. Cu toate acestea, datorita lipsei de coerenta a politicilor publice si a inerentelor frictiuni dintre organele administratiei publice, rezultatele inca se lasa asteptate. Un scurt studiu efectuat de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) reliefeaza plusurile si mai ales minusurile cu care se confrunta nord-estul Romaniei.



Multe puncte slabe si amenintari

Lista propusa de MDLPL debuteaza cu „scorul” slab inregistrat de PIB-ul Regiunii NE, care are cea mai scazuta valoare la nivel national. Acest indicator se afla in stransa legatura cu cea mai ridicata rata a saraciei din toata tara si cu productivitatea aflata si ea la cote mult sub media calculata in Romania. Unul dintre motive, deloc neprevizibil, tine de ponderea mare a populatiei concentrate in mediul rural, procentul fiind de aproape 60%. Din acest motiv, nici nu se poate vorbi de un numar acceptabil de intreprinderi mici si mijlocii, dar poate fi adusa in discutie cifra mare a persoanelor aflate in somaj, o mare parte a acestora provenind de la numeroasele intreprinderi putin viabile, cu o capacitate redusa de adaptare tehnologica si manageriala. Pentru a pune „capac”, lista contine si un grad crescut de mortalitate infantila, gradul scazut al populatiei ocupate in domeniul serviciilor, slaba dezvoltare a infrastructurii, vulnerabilitate la fenomene naturale. Aceasta serie negativa este completata cu amenintarile legate de lipsa de coeziune a masurilor de dezvoltare economica, de slaba competitivitate a firmelor de profil din regiune cu cele din statele membre UE, continuarea exodului „materiei cenusii”, cresterea gradului de saracie, extinderea zonelor afectate de dezastre naturale.

Mai sunt si avantaje

Puse in oglinda fata de dezavantaje, sunt si o serie de oportunitati de care intreaga Regiune NE poate sa profite. In primul rand este adus in discutie drumul european E85, la care se adauga cele trei aeroporturi internationale de la Iasi, Bacau si Suceava. Centrele de pregatire universitara din cele trei municipii resedinta de judet constituie si ele un atu demn de luat in seama, prin programele de perfectionare pe care le ofera. Forta de munca, cu calificari in domenii strategice, precum industria petrochimica, este si ea un plus al regiunii. Potentialul turistic din zona nu este deloc ignorabil, si prin acesta se poate ajunge treptat la o revigorare economica a intregii Regiuni NE, mai ales si prin prisma aparitiei primelor parcuri industriale.

Perspective palide

Tragand linie, echilibrul dintre punctele slabe si cele tari ale Regiunii NE este unul destul de fragil. Iar lipsa de coordonare intre reprezentantii administratiei publice, coroborata cu slaba capacitate de elaborare de programe destinate atragerii de fonduri europene, sunt de natura sa ofere o perspectiva nu tocmai imbucuratoare. Scris de Emilian Berceanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img