18 octombrie 2024
ActualitateUn bloc buhusean putea sari in aer! / Un tanar se zbate...

Un bloc buhusean putea sari in aer! / Un tanar se zbate intre viata si moarte

O explozie de la un aragaz uitat deschis a spulberat o garsoniera si a afectat alte locuinte din jur. Proprietarul garsonierei s-a ales cu arsuri grave pe corp si pe caile respiratorii superioare. Soarta lui este incerta.

Miercuri, 26 decembrie, in jurul orei 21.00, blocul de garsoniere nr. 54 A, din strada 9 Mai, Buhusi, a fost zguduit de o explozie puternica. Zgomotul a alertat aproape tot orasul. Nauciti, locatarii de la etajul al patrulea, unde s-a produs explozia, au incercat sa evadeze din apartamente. Unii au reusit, altii insa au ramas, mult timp, prizonierii unui cosmar, neputand deschide usile. N-au lipsit cei care, din cauza panicii, au intentionat sa se arunce pe fereastra. Cauza: explozia foarte puternica a deformat usile metalice ale apartamentelor, care n-au mai putut fi deschise decat foarte greu. Matei Irina Elena povesteste: &#8222Am tras o spaima grozava. Mult timp, din cauza usii de metal contorsionate, n-am putut iesi din garsoniera, ca sa vad ce se intampla”. Explozia izbucnise din apartamentul nr. 115, locuit de Vasile Zota, in varsta de 28 de ani. Potrivit primelor informatii oferite de cei de la E-ON GAZ, filiala Buhusi, Vasile Zota era singur in garsoniera. Probabil ca a lasat aragazul deschis. Garsoniera avea geam si usa tip termopan si se crede ca, din cauza lipsei de aerisire, aragazul s-a stins, iar cand locatarul a aprins o tigara explozia a izbucnit instantaneu. Usa apartamentului, de metal, a fost aruncata de suflul exploziei, pe hol. Cei de la E-ON GAZ spun ca, daca locatarul ar fi fost surprins in picioare, suflul exploziei l-ar fi aruncat si pe el. Vecina de apartament, Elena Ploscaru, ne-a spus: &#8222Stateam in garsoniera mea, cu sotul. Deodata, in apartamentul nostru, dupa un zgomot infernal, a patruns o flacara uriasa. Abia am scapat cu viata”. Flacarile au patruns si in alte apartamente. Ferestrele de la mai multe apartamente si de pe holuri au fost distruse. In apartamentul de unde a izbucnit incendiul totul era devastat. Unul dintre pompieri ne-a spus: &#8222Norocul lui Vasile Zota a fost acela ca usa din termopan era montata de un mester roman, adica foarte superficial. Daca usa nu era aruncata in aer, viata lui era in mare pericol, pentru ca flacarile si explozia ar fi parjolit totul in interior”.



Medicii sunt rezervati in a da un prognostic

Victima exploziei a fost transporata imediat in aceeasi seara la Spitalul Judetean de Urgenta, unde a fost internata in sectia Chirurgie Plastica. Aici, medicii i-au acordat ingrijirile de specialitate si i-au pus diagnosticul de arsuri de gradul II si III pe 30 la suta din suprafata corpului, respectiv pe fata, gat, maini si torace. In cateva zone, flacarile i-au atins si picioarele, insa mai usor. Dar si mai grav este faptul ca tanarul are si leziuni interne. Arsuri prezinta si pe caile respiratorii superioare, astfel ca medicii inca nu se pot pronunta privind evolutia pacientului. &#8222Deocamdata, starea lui este stabila, dar fiind vorba de arsuri si ale cailor respiratorii superioare, prin explozie, prognosticul este rezervat, ne-a declarat doctorul Iulian Ghimis, medic primar, specialist in chirurgie plastica. Abia peste trei saptamani vom avea un bilant mai cert”. Asadar, Vasile Zota va fi tinut sub ingrijiri medicale in spital cel putin trei saptamani.

Singur pe lume si sarac

Rudele i-au gasit banii pe care-i avea in apartament. De fapt, tanarul mai are in Buhusi doar o matusa, verisoara cu mama lui, care ieri a venit la spital sa-l viziteze. Dupa cum ne-a relatat matusa barbatului, mama acestuia a decedat in urma cu sase luni. In ultimii ani de viata femeia a muncit in Italia si i-a amenajat baiatului garsoniera cu toate utilitatile moderne. Singurul lui sprijin era mama. De cand ea a decedat, tanarul nu mai are o sursa financiara. Matusa lui ne-a povestit: &#8222Nu lucreaza nicaieri, pentru ca la varsta de sase ani, de la o injectie a facut o pareza pe partea stanga si a ramas cu handicap. Nu are nicio pensie si nici ajutor social. Nu are nici asigurare de sanatate. Nu stim cine ii va plati spitalizarea”. Ieri, o echipa a primariei Buhusi a evaluat pagubele, urmand ca autoritatile sa decida cum ii pot ajuta pe locatari ca sa remedieze efectele exploziei. Elena Ouatu, care a anuntat producerea exploziei, a spus: &#8222Primaria, pompierii, cei de la E-ON GAZ, politistii au intervenit repede. Si televiziunile, ziarele…” Vasile Ciubotaru, lider al locatarilor, ne-a spus: &#8222Am avut un mare noroc. Putea sari blocul in aer. Unii intreaba daca nu ar trebui sa-l dam in judecata pe Vasile Zota. Nici nu se pune problema. Este un om linistit, nu face probleme. Necazul a cazut asupra lui. Ne bucuram ca a scapat cu viata. Celelalte probleme le vom rezolva noi”. Pompierii si cei de la E-ON GAZ lucreaza la finalizarea anchetei.Scris de Ion Fercu, Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img