18 octombrie 2024
ActualitateAsociatiile de proprietari scapa de datornici / Furnizorii de utilitati pornesc dupa...

Asociatiile de proprietari scapa de datornici / Furnizorii de utilitati pornesc dupa bani din usa in usa

Noua lege a asociatiilor de proprietari a primit, in sfarsit, „in dar&#8221 normele metodologice de aplicare. Proprietarii au mai multe drepturi, dar si obligatii pe masura. Comitetul executiv al asociatiilor da salarii si prime, insa poate fi oricand controlat de primarie. Restantierii vor fi penalizati si dati pe mana furnizorilor de utilitati.

Normele stabilesc cadrul general pentru anfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, exploatarea si administrarea blocurilor. In primul rand, creste numarul proprietarilor care trebuie sa-si dea acordul pentru asocierea sau pentru modificarea statutului asociatiei. Nu mai este suficient acordul a jumatate plus unu din proprietari, ci a doua treimi din acestia. Pentru prima data apare clar stipulat intr-o lege dreptul proprietarilor de a avea acces la orice document al asociatiei. Pe de alta parte, termenul de preaviz in care proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartament al unui delegat al asociatiei s-a redus de la 15 la 5 zile. S-a micsorat de asemenea termenul de contestare a hotararii adunarii generale de la 60 la 45 de zile. Hotararile adunarilor generale se comunica an scris tuturor proprietarilor. O prevedere noua este aceea care permite ca anumite hotarari, care ii privesc pe proprietarii dintr-un bloc sau chiar de pe o scara de bloc, sa poata fi luate de acestia, cu acordul majoritatii, fara a mai fi obligatorie o decizie a adunarii generale a asociatiei. La capitolul obligatii se inscrie si prevederea conform careia proprietarii trebuie sa reabiliteze termic imobilele.



Liber la prime

Daca pana acum nivelul salariilor si al primelor din asociatiile de proprietari era sub controlul adunarii generale a asociatiei, macar teoretic, votul fiind de multe ori influentat sau inconstient, prin Legea 230/2007 si normele sale de aplicare, comitetul executiv a capatat puteri depline. Acesta va stabili cuantumul salariilor, al indemnizatiilor si premiilor care se acorda personalului ancadrat cu contract individual de munca. Comitetul executiv poate decide si asupra acordarii unor drepturi banesti membrilor asociatiei de proprietari care desfasoara activitati lucrative folositoare acesteia, an limita bugetului de venituri si cheltuieli adoptat de adunarea generala. Abuzurile pot fi detectate administratia publica locala, care, pentru prima data, poate controla activitatea financiar- contabila a asociatiilor de proprietari fara a mai avea nevoie de o sesizare.

Restantierii vor fi penalizati

Vinderea apartamentelor grevate de datorii va fi imposibila. Notarii publici sunt obligati prin lege sa autentifice actele de instrainare a apartamentelor numai dupa ce proprietarii vor face dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata an original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. In privinta datoriilor la asociatia de proprietari, legea aduce si alte noutati. Termenul de achitare a intretinerii a crescut de la 15 la 20 de zile de la afisare. Dupa acest termen, asociatiile sunt obligate sa aplice penalitati proprietarilor restantieri. Sumele ancasate din aplicarea penalitatilor vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de catre terti si pentru cheltuielile cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Lege inaplicabila in Bacau

In cel mai scurt timp, conform normelor, furnizorii de utilitati si proprietarii de apartamente trebuie sa incheie contracte individuale, asociatiile de proprietari urmand sa joace rol de intermediari in aceasta relatie. Furnizorii se vor andrepta pentru recuperarea debitelor ampotriva proprietarilor restantieri iar serviciul de intermediere din partea asociatiei de proprietari consta an: repartizarea facturilor catre proprietari prin lista de plata lunara, ancasarea si plata sumelor reprezentand contravaloarea consumului facturat, anstiintarea furnizorului cu privire la debitori. Aplicarea acestor prevederi este deocamdata imposibila in Bacau, deoarece contorizarea individuala este inexistenta. Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img