18 octombrie 2024
ActualitateParc auto invechit la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta / Pompierii intervin...

Parc auto invechit la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta / Pompierii intervin cu masini antice

O mare parte dintre masinile de interventie ale pompierilor militari este la pamant. Se intra in 2008 cu autospeciale vechi, uzate, depasite moral si fizic. In ultima perioada s-au achizitionat doar doua masini noi de stins incendii. Vestile sunt insa bune.

Parcul auto al Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene&#8221 a Judetului (ISUJ) Bacau este, in mare parte, depasit. Majoritatea masinilor de interventie sunt din anii &#821670- &#821680. Chiar si lt. col. Volodia Tisescu, seful Serviciului de Prevenire si Stingere a Incendiilor, a recunoscut ca „cea mai veche autospeciala dateaza din anul 1973. Ar fi trebuit sa fie casata de cel putin 15 ani. Tehnica locala ne creeaza unele probleme&#8221. Si asta in conditiile in care o mare problema cu care se confrunta pompierii militari bacauani este cresterea numarului de incendii in gospodariile individuale din intreg judetului, dar si cu arderi masive de vegetatie uscata din cauza locuitorilor de la sate care dau foc miristilor, pentru igienizarea pamantului necontrolat si fara sa asigure zona de actiune. De la inceputul acestui an si pana in prezent pompierii militari au fost solicitati in 936 de misiuni, ceea ce inseamna circa 3 interventii pe zi.



Necesarul minim = 40 de masini

Problema logisticii a existat dintotdeauna, dar cum fara autospeciale nu se poate interveni in lucru, pompierii au avut grija ca masinile sa nu se degradeze. „E nevoie de o dotare noua, a completat si col. Ioan Mihalache, primul adjunct al inspectorului sef al ISUJ Bacau. Ca sa fim prompti, sa intervenim la locul evenimentului imediat, am avea nevoie de un minim necesar de 40 de autospeciale&#8221. Cu atat mai mult cu cat, pe timp de seceta si nu numai, tot ISUJ Bacau ajuta sute de localnici, din diferite comune bacauane, care raman fara apa. Numai in aceasta vara s-au facut transporturi masive de apa in comunele Gura Vaii, sat Rotunda, Glavanesti (sat Muncelu), Sanduleni (sat Birzulesti), Strugari, Secuieni, Magiresti, Girleni, Damienesti, Buhoci si Scorteni. Pompierii militari au carat apa menajera si pentru adapatul animalelor catre populatia afectata de seceta. La nivelul fiecarei subunitati de interventie din cadrul institutiei a fost dislocata cate o autospeciala de interventie (in total 4 pe tot judetul) cu o capacitate de 9.000 litri fiecare, in acest scop.

Vesti bune

„In lupta cu focul si secundele conteaza, mai adauga col. Mihalache. E drept ca pana vom ajunge la dotari complete mai e timp. Am creat servicii de interventii in mai multe comune. Noi vrem mai mult, dar problema sunt banii&#8221. In viitor se spera ca la Bacau sa mai ajunga si alte autospeciale de interventie performante, dar si o masina de descarcerare ultramoderna. Vestile sunt bune. Inspectoratul va primi autospeciale de lucru si autosanitare noi, care vor reintregi parcul auto de interventie. Prin programe de finantare ale UE referitoare la dotarea pe plan reginal a celor sase inspectorate din Moldova, pana in vara urmatoare ISUJ Bacau va primi patru autospeciale de stins incendii cu apa si spuma. Numai o singura masina de acest fel costa in jur de 300.000 de euro. Mai mult, la Bacau vor ajunge si autosanitare, dar si alte utilaje de interventie in caz de calamitate naturala. Cea mai importanta achizitie va fi insa o autospeciala de descarcerare grea ce va putea fi folosita in interventii deosebite, in caz de cutremur, pentru sprijinirea de cladiri sau ziduri care prezinta pericol de prabusire. Scris de Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img