Din cei peste 10.600 de someri, aproape 78 la suta au absolvit invatamantul primar, gimnazial ori profesional. Cei mai multi cu un nivel redus de educatie si instructie sunt din mediul rural. Multi dintre cei aflati in aceasta situatie nu vor sa urmeze un curs de calificare ori, chiar daca l-au inceput, il abandoneaza ulterior. Ei sunt obligati apoi sa suporte cheltuielile efectuate cu pregatirea lor.
Desi pare incredibil, marea majoritate a somerilor din judetul Bacau au un nivel scazut de pregatire profesionala. Din cele 10.680 de persoane fara serviciu, aflate in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), aproape 78 la suta au un nivel de educatie redus. Cei peste 7.700 someri, cat numara aceasta categorie, sunt absolventi de invatamant primar, gimnazial sau profesional. Ponderea o reprezinta somerii din mediul rural, care detin 64,4 la suta din totalul persoanelor lipsite de un serviciu. Nivelul scazut de educatie, evident, le limiteaza foarte mult sansa de a-si gasi un loc de munca, stiut fiind faptul ca pretentiile agentilor economici in ce priveste pregatirea salariatilor lor au crescut foarte mult. De altfel, in fiecare saptamana din cele aproape 600 locuri de munca vacante existente in municipiul Bacau, cel mult 65 sunt pentru muncitori necalificati, restul fiind in diverse meserii ce reclama o anumita calificare si educatie.
Multi abandoneaza cursurile de calificare
In ajutorul acestor someri, AJOFM vine cu un program divers de formare profesionala, structurat in functie de cerinta pietei fortei de munca. La cursurile organizate in acest sens de institutia judeteana au fost cuprinsi cu prioritate somerii proveniti din mediul rural, tinerii lipsiti de un loc de munca si in mod special cei cu un nivel de educatie foarte modest. In perioada ianuarie-noiembrie 2007 AJOFM a initiat si derulat 97 de cursuri de formare profesionala, din care 76 au fost destinate exclusiv somerilor. La aceste cursuri au fost cuprinse 1.743 persoane, din care 1.096 aveau statutul de somer. Din cei 1.096 cursanti care au beneficiat gratuit de o forma de pregatire profesionala prin intermediul AJOFM, 621 au terminat doar invatamantul primar, gimnazial ori profesional. Desi au aceasta problema care ii impiedica sa-si gaseasca un loc de munca, multi dintre ei nu vor sa urmeze cursuri de calificare profesionala ori renunta la ele dupa ce le-au inceput. Din aceasta cauza, peste 70 de someri din cei inscrisi la cursuri nu le-au mai absolvit. Pe langa faptul ca, astfel, le va fi extrem de dificil sa obtina un serviciu, ei trebuie sa suporta si o alta consecinta deloc de neglijat. „Unii someri abandoneaza cursurile si suntem nevoiti sa-i exmatriculam, declara Ioan Silitra, directorul AJOFM. Dar si mai grav este ca ei trebuie sa achite costurile efectuate cu organizarea cursului aferente pregatirii de care ar fi beneficiat. Avem in momentul de fata destui debitori, pe care trebuie sa-i urmarim pentru a recupera de la ei banii”.Scris de Elena Tintaru