18 octombrie 2024
ActualitateFiltre pentru stoparea furtului de pomi de Craciun / Brazii la control

Filtre pentru stoparea furtului de pomi de Craciun / Brazii la control

Taierile ilegale de brazi nu mai au nicio sansa. Cel putin asa afirma autoritatile abilitate in domeniu. Valea Muntelui si Valea Trotusului sunt acum impanzite de lucratori silvicultori, politisti si jandarmi. Scopul declarat: stoparea fenomenului de defrisare din aceste zone. Capul de afis il reprezinta acum pomii de Craciun.

Hotii de lemne si cei care practica un comert ilegal de pomi de iarna au intrat in vizorul organelor de ancheta. In tot judetul, dar in special pe Valea Muntelui si Valea Trotusului s-au constituit mai multe filtre prin care se verifica transportul de material lemnos cu si fara acte de provenienta. In afara de punctele de control de pe Valea Muntelui, in Gura Camenca, comuna Agas, unde politistii si silvicultorii urmaresc transportul de lemn si aplica o stampila specializata pe actele care insotesc marfa, si de pe DN 12A, Brusturoasa, pe unde pot trece doar incarcaturile stampilate de material lemnos, filtrele au fost organizate si in alte locatii: in Ghimes, la intrarea in Tg. Ocna, catre Darmanesti, in Palanca la iesire, in comuna Oituz, la Caiuti – intersectie cu localitatea Pralea si in Margineni. In conformitate cu aceste decizii, pe toata Valea Trotusului se fac patrulari in doua sau trei schimburi, la care participa echipele mixte ale celor trei institutii. Cei prinsi in flagrant sunt aspru sanctionati, iar materialul furat se confisca. „Pentru preintampinarea furturilor de brazi din aceasta perioada a Sarbatorilor de iarna pana pe 15 ianuarie echipaje mixte formate din lucratori silvici, politisti si jandarmi desfasoara activitati de control in tot judetul, explica si Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice Bacau. Suntem concentrati in special pe Valea Trotusului si pe Valea Muntelui, pentru ca acolo s-au inregistrat tot timpul cele mai multe delicte silvice. Din informatiile pe care le am pana in acest moment, deja s-au confiscat in jur de 1.000 de brazi, care erau transportati fara acte de proveninenta&#8221. Rolul echipajelor mixte este acela de a supraveghea cele mai vitregite zone ale judetului in care s-au efectuat defrisari ilegale in masa, ce au afectat intreg fondul forestier.



Descurajarea comertului ilegal

Se spera, de asemenea, descurajarea comertului ilegal, cu atat mai mult cu cat bradutii vanduti pe piata neagra au creat adevarate dezechilibre pentru Directia Silvica si nu numai. Preturile modice la care sunt comercializati pomii de Craciun, vanduti la margine de drum cu numa 3 sau 5 lei noi, au dat peste cap si licitatiile specializate. Cu atat mai mult cu cat in ultima perioada silvicultorii si politistii s-au confruntat si cu foarte multi hoti de brazi. De altfel, furtul de brazi de Craciun a luat amploare in ultimele zile. Daca pana acum au fost prinse doar doua-trei persoane care au taiat ilegal pomi din padurile ocoalelor silvice, intr-o singura zi lucratorii de la Politie si padurarii au prins nu mai putin de cinci persoane care transportau braduti de iarna fara acte de provenienta. „Echipajele mixte formate din lucratori silvici si politisti deghizati patruleaza pe Valea Trotusului si Valea Muntelui unde gasesc sute de brazi furati pe multe proprietati private, spune si comisarul sef Stefan Alexa, seful Inspectoratului de Politie a Judetului Bacau. Perioada este specifica, de aceea am intocmit un plan de masuri in aceste zone si acele filtre in intreg judetul pentru prevenirea taierilor ilegale si valorificarii de braduti. Au fost cazuri in care s-au identificat anumite transporturi dar numarul este foarte redus comparativ cu ceilalti ani&#8221. Ultimul furt de acest gen a fost inregistrat chiar in seara de 11 decembrie, la ora 19.45. In urma unei actiuni a silvicultorilor si Biroului de Politie din Moinesti a fost prins si identificat un barbat din judetul Harghita, care transporta fara documente legate 200 de brazi de Craciun furati. Cele cateva zile ramase pana la Craciun ii determina pe specialisti sa creada ca fenomenul poate fi controlat. Ultimele statistici intocmite in acest sens arata ca furtul de brazi a mai scazut din intensitate. Si asta nu numai pentru ca sanctiunile aplicate pe aceasta linie au fost drastice, cat mai ales din cauza faptului ca piata de profil bacauana a fost invadata de brazii artificiali, dar si de brazii verzi, mult mai aratosi, din Olanda. Scris de Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img