24 octombrie 2024
ActualitateLucrarile la conducta de aductiune de la Poiana Uzului au inceput. Sute...

Lucrarile la conducta de aductiune de la Poiana Uzului au inceput. Sute de proprietari nu vor sa cedeze terenul

Peste 300 de proprietari nu accepta sa treaca pe terenul lor conducta. Ei isi justifica refuzul prin faptul ca pe terenul respectiv nu mai pot construi o casa. Regia Autonoma de Gospodarie Comunala i-a dat in judecata. Investitia trebuie finalizata in martie 2010.

La aproape doi ani de cand lucrarile de montare a noii conducte de aductiune de la Poiana Uzului ar fi trebuit sa inceapa, multe probleme legate de ea nu au fost clarificate nici acum. In februarie 2008, in sfarsit, a fost semnat contractul cu firma Strabag AG Austria, care a castigat licitatia, dar pe anumite portiuni ale traseului pe care trebuie sa il parcurga conducta accesul nu este nici in momentul de fata permis constructorului. Totusi, acesta a inceput executia investitiei. aAu fost demarate lucrarile in zona localitatii Darmanesti, langa barajul lacului de acumulare de la Poiana Uzului, dar avem mari dificultati cu terenul de pe traseul conductei. Ea trebuie sa traverseze si terenurile, proprietate a 200 de sateni din comuna Ardeoani. Or, desi am facut tot felul de demersuri pentru a-i convinge ca investitia este de utilitate publica si ca vor fi despagubiti pentru scoaterea temporara din circuitul agricol a suprafetei respective, nu vor sa accepte”, ne-a spus Petrus Radulescu, directorul executiv al Regiei Autonome de Gospodarie Comunala, proprietarul investitiei. La cei 200 se adauga alti sateni, proprietari de teren, din celelalte localitati pe unde trece conducta, care au refuzat, de asemenea, sa fie de acord cu aceasta. In total, din cei peste 750 de proprietari de teren, 350 se opun traversarii acestuia de catre conducta de aductiune.

aNu mai pot ridica o casa pe terenul afectat”



La randul lor, satenii care nu vor sub nicio forma sa cedeze terenul, chiar daca aceasta va fi doar pentru perioada cat dureaza montarea conductei pe proprietatea lor, isi sustin refuzul prin diverse argumente. aOamenii se tem ca dupa terminarea lucrarii, terenul lor nu va fi adus la starea initiala pentru ca ei sa-l poata cultiva in continuare si sa obtina aceeasi recolta ca inainte, ne spune Ioan Merlusca, viceprimarul comunei Ardeoani. Dar cea mai mare ingrijorare a lor este aceea ca nu vor mai putea construi o casa sau alt gen de cladire pe terenul sub care se afla conducta. Noi am organizat mai multe intalniri cu ei si le-am explicat ca RAGC se angajeaza sa-i despagubeasca, sa refaca terenul astfel incat sa nu fie afectata ulterior recolta, dar nu vor sa cedeze. Sunt proprietari si, ca atare, nu-i putem obliga sa semneze protocolul cu RAGC”.

Peste 300 de procese in instanta

Cum legislatia nu face distinctie intre scoaterea definitiva din circuitul agricol si cea temporara nici chiar in cazul unui obiectiv de interes public, asa cum este conducta de aductiune, RAGC a trebuit sa se adreseze instantei. aAm declansat deja actiunea in instanta, pentru ca nu mai putem astepta pana ce se va da o lege ori oamenii se vor razgandi, mai declara directorul executiv al RAGC. Vom castiga sigur in instanta, pentru ca este vorba despre o investitie de utilitate publica, dar problema este ca va dura pana ce se va da sentinta definitiva si irevocabila in toate cele 350 de cazuri”. Aceasta investitie ar fi trebuit terminata la sfarsitul anului 2008, dar pentru ca au fost multe formalitati de indeplinit si greoaie, termenul de finalizare a fost prelungit pana la 31 decembrie 2009. Ulterior, si acest termen a cazut. Conform contractului incheiat cu firma constructoare, investitia trebuie finalizata in martie 2010. Dificultatile pe care le intampina RAGC din partea celor 350 de proprietari ne fac sa credem ca investitia nu va fi gata nici in martie 2010. Mai ales ca numai pentru executie sunt necesare aproape 24 luni.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img