Un proiect european inedit se deruleaza, incepând de la inceputul lunii noiembrie, in Bacau, adjudecat si coordonat de Scoala Populara de Arte. La acest proiect – “Sa invatam limbi straine prin teatru”, cu o valoare, pentru partea româna, de 11.000 de euro, se desfasoara pe o perioada de doi ani, la care participa, pe lânga institutia bacauana, universitati din alte sapte tari, România, Italia, Spania, Suedia, Germania, Anglia si Portugalia, din Bacau partener este Universitatea “Vasile Alecsandri”, Facultatea de Litere, si porneste de la ideea ca teatrul este o metoda activa, excelenta pentru a invata limbi straine. Prima zi de activitate a fost marcata sâmbata, 16 noiembrie, la care au participat toti cei selectionati.
“Noutatea proiectului consta in faptul ca, de data aceasta, se adreseaza nu numai tinerilor, ci si adultilor, astfel ca, pe lânga studenti si masteranzi, participa si adulti, cursanti ai Scolii Populare de Arte, viitori aristi, doritori sa-si imbogateasca o serie de competente lingvisitice, sa-si dezvolte relatii umane, cu parteneri din tara, cu nuclee artistice din tarile participante. Echipa de lucru este deci eterogena, ca vârste si preocupari (studenti, elevi, economisti, artisti, corporatisti, consilieri din administratie).”
conf. univ. dr. Emilia Munteanu, Facultatea de Litere a Universitatii “Vasile Alecsandri”
Studentii, de la Facultatea de Litere, dar si masteranzii, unii dintre ei fiind deja la catedra, sunt membri ai trupei de teatru a universitatii, initiati in arta teatrala, multI sunt deja la nivel avansat in comunicarea in limbile franceza, engleza sau germana, astfel ca vor fi un bun catalizator in cadrul proiectului, dar si activi interesati in arta teatrala, unde, se apreciaza, elevii de la Scoala Populara de Arte sunt mai aproape de scena.
“La finalul proiectului, dupa deplasari in cele opt tari partenere, vom fi in masuta sa punem in scena o piesa de teatru, in cel putin patru limbi, este vorba de “Angajare ce clown”, de Matei Visniec, insa vom realiza si alte produse artistice, didactice de promovare a culturii locale si nationale, jocuri, improvizatii, modalitati eficiente de invatare a unor limbi straine, care este, in esenta, obiectivul proiectului, in care un rol major il vor avea partenerii nostri de la universitate.”
Olguta Pâtu, director al Scolii Populare de Arte, manager proiect
Prima deplasare este in Italia, la Pavia, unde reprezentantii celor sapte tari vor stabili concret programul celorlalte mobilitati. De la Universitatea “Vasile Alecsandri”, din echipa de formatori mai fac parte conf. univ. dr. Ecaterina Cretu si ast. univ. dr. Catalina Balinisteanu, iar de la Scoala Populara de Arte Olguta Pâtu, manager de proiect, Luciana Pascu, consilier implementare proiect, alte cadre didactice. Printre participantii la proiect am remarcat-o si pe Maria Salaru, cunoscuta si apreciata interpreta de muzica populara, profesor al scolii, la clasa de canto.
“Ma bucur ca am fost selectionata pentru proiect, noi, interpretii de muzica populara suntem si actori, viata noastra este scena. Este important pentru un artist, pentru un actor sa aiba dictie, sa stie bine limba in care se exprima pe scena. Am imbratisat inca de la inceput ideea acestui proiect, este unul interesant si, cred, in final, benefic, si speram sa fim la inaltime.”
Maria Salaru – profesor de canto
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.