15 noiembrie 2024

ONESTI: O scoala vârsta maturitatii

Cu câteva zile in urma la Onesti s-au implinit 44 de ani de la infiintare si 40 de ani de când Scoala Gimnaziala „Sf. Voievod Stefan cel Mare” functioneaza in actualul sediu.
Odata cu aceasta aniversare in hronicul institutiei scolare onestene mentionate au fost semnate infiintarea Centrului de Cultura, Arta si Spiritualitate „Sf. Voievod Stefan cel Mare” si a Centrului de Zi pentru Copii „Sf. Nicolae”.

Toate aceste evenimente au avut loc in prezenta a numerosi invitati (dintre care Nicolae Gnatiuc, viceprimarul municipiului Onesti, preotul vicar Ioan Gherasimescu, de la Arhiepiscopia Romanului si a Bacaului, preotul Ilarion Mâta, presedintele Asociatiei „Sf.Voievod Stefan cel Mare” din Hârja, dar si fosti profesori ai acestei scoli, ce s-au reintors din toata tara pentru a cinsti frumoasa aniversare). Generatia de azi de elevi si profesori le-a inmânat oaspetilor câte un fir de crizantema prins in esarfa tricolora. Sub aceste simboluri au fost impartasite cuvinte de suflet si s- au retrait amintiri. „La aceasta scoala am predat Fizica, numita si «regina stiintelor», obiect la care elevii trebuie sa aiba niste capacitati si elemente de formare individuala. Am obtinut cu ei rezultate deosebite si marturisesc ca nu puteam reusi acest lucru daca nu ar fi existat o emulatie”, a declarat profesoara pensionara Aurica Moisii, ce a activat in invatamânt intre anii 1972 – 2004.



Profesorul pensionar Gheorghe Târtoaca, fost director al acestei scoli a trait bucuria revederii cu gânduri dintre cele mai profunde. „Scoala nu consta intr-o cladire pe care o sarbatoresti, ci intr-o suma de persoane, oameni pâna la urma. Am venit aici in 1990 dupa «pionieratul» de la Scoala Buciumi si au urmat 21 de ani de invatamânt, unii in functia de director. N-am tinut la formalitati. Noi nu ne putem compara rezultatele cu colegiile «Gr.Moisil» si «D.Cantemir», dar acestea preiau elevii pregatiti de noi.

Ne-am aplecat asupra tuturor copiilor si ma bucur ca putem da o sansa si copiilor saraci”, a mentionat. Cu 35 de ani de activitate la catedra in aceasta scoala, prof. Dumitru Lungu a impartasit faptul ca de-a lungul timpului a avut foarte multe satisfactii aici. ”Au fost lucruri care i-au bucurat pe toti si iata azi vad ingineri, medici, profesori care ne-au fost elevi. Dintre acestia trei invatatoare sunt colege cu mine si am increderea ca si in viitor se vor ridica de aici elevi la fel de bine pregatiti”.

Prof. Ionel Abaza, directorul scolii a relevat faptul ca „inaugurarea celor doua noi centre de zi se constituie intr-un eveniment al comunitatii din jurul acestei institutii. Parteneriatele pentru functionarea celor doua centre sunt extrem de valoroase iar intâlnirea dintre generatiile de profesori si elevi la acest jubileu strânge alaturi oamenii care sunt «sufletul» scolii.” Dupa alte discursuri ale fostilor elevi ai scolii profesor pentru invatamânt primar Marta Pânzaru a mentionat: ”Vom depune munca, pasiune si rabdare si ne vom stradui ca activitatea centrelor nou infiintate sa fie la inaltimea asteptarilor.”




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014