Legea privind aprobarea OUG 117/2010, pentru modificarea si completarea Legii 571/2003, privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar – fiscale a fost promulgata de presedintele tarii. Astfel, odata ce actul normativ va intra in vigoare, acciza la bauturile fermentate linistit va fi de 10 euro pe hectolitru, fata de 100 de euro, cât era pâna in prezent. Noul normativ a fost adoptat in vara de Parlament, insa presedintele a trimis-o la reexaminare invocând problema BFL-urilor considerate surogate de vin, obtinute din chimicale. Insa, senatorii si deputatii au respins solicitarea presedintelui.
Cert este ca o acciza redusa la BFL-uri va incuraja dezvoltarea fenomenului de producere a bauturilor alcoolice superchimizate, in conditiile in care BFL-urile contin apa, acool etilic, indulcitori, coloranti, arome, acid citric si alte ingridente menite sa-i dea o aparenta de vin. „De câtiva ani, de când a fost abrogata OG nr. 42/1995, au disparut bauturile fermentate linistit. Erau si la noi in judet doi astfel de producatori. Din pacate, românul va continua sa bea mai departe bauturi de orice fel, oricât de proaste ar fi ele”, spune Ghita Burlui, director la Directia Agricola Bacau.
Pâna la modificarea introdusa de proaspat promulgata OUG 117/2010, producatorii de BFL-uri fusesera descurajati de nivelul ridicat al accizei, de 100 de euro pe hectolitru. Prin urmare, acum ne putem astepta la o explozie a fenomenului de producere a bauturilor superchimizate, care de altfel exista si in prezent, e drept la un nivel mult mai mic sI sub alta forma. Este cazul bauturilor cu aroma de bere sau chiar a berii cu arome de lamâie sau kiwi.
Reamintim ca, in anii trecuti, in ciuda existentei unor normative care incercau sa descurajeze falsificarea vinurilor, piata fusese invadata de produse care nu aveau nimic in comun cu strugurii. Intreaga regiune a Moldovei fusese impânzita de asa-zise crame in care se vindeau tot felul de licori botezate.
De altfel, vamesii bacauani, in sarcina carora cadea activitatea de control a produselor accizabile, au confiscat in anii trecuti cantitati impresionante de bauturi din aceasta categorie. In plus, specialistii din domeniu apreciau la acea data (neoficial, din pacate) ca majoritatea producatorilor de vin existenti pe piata incalcau prevederile normativelor privind producerea si comercializarea vinurilor.
Dupa calculele lor, producatorii de vin puneau in vânzare lunar cam 25-30 de vagoane cu licoarea lui Bachus, ceea ce insemnau aproximativ 3 milioane de litri pe an. In prezent, locul BFL-urilor a fost luat de bauturile intermediare obtinute din vin la care s-au adaugat arome de vodca sau rom, puse in vânzare de producatori din Buzau si din Murfatlar.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.