Dupa trei luni de proteste in mare parte pasnice, tragem linie si constatam ca, pe de o parte, media controlata politic a fost nevoita sa ia in considerare subiectul iar o propunere legislativa a fost respinsa de o comisie parlamentara iar, pe de alta parte, vedem ca organele statului se fac ca nu vad cum firmele de prospectiuni incalca proprietatile oamenilor pentru a amplasa dispozitive explozive.
Atitudinea pasiva a celor care ar trebui sa apere proprietatea poate genera, insa, mutatii in atitudinea protestatarilor. Deja, circula ideea cum ca protestele pasnice nu duc nicaieri si ca ar trebui ca strada sa se mobilizeze si sa apeleze la alte metode prin care sa atraga atentia asupra problemelor.
Incidentele de la Mosna – Sibiu, in care, se spune, unele masini ale firmei de prospectiuni ar fi incercat sa loveasca protestatarii, cauciucurile taiate la masinile companiei, dinamita confiscata de sateni si activisti, toate acestea prevestesc o radicalizare a situatiei. Si asta pentru ca, pe de o parte, activistii vad ca actiunile lor pasnice nu duc nicaieri, iar, pe de alta parte, companiile vad ca, desi incalca legea, nu patesc nimic, fiind ocrotite de organele statului.
Dealtfel, si situatia este alta: nu mai este vorba despre o ipoteza, ca se va face si ca se va distruge. Este vorba despre actiuni care au loc, despre faptul ca firmele intra pe pamântul oamenilor fara sa le ceara voie, amplaseaza dispozitive explozive si le detoneaza pentru a face harti seismice care sa le spuna daca in zona sunt sau nu gaze.
Aici nu mai este vorba despre o reactie pur ecologista, ci este vorba de o reactie fata de incalcarea proprietatii si de neinterventia Politiei atunci când este sesizata. Or, tocmai acest lucru scandalizeaza: ca Statul, prin reprezentantii sai, tolereaza si chiar incurajeaza prin neinterventie, abuzul unor companii. Ba, mai mult, acelasi Stat il ameninta chiar pe care isi apara proprietatea pentru ca indrazneste sa scoata dinamita amplasata ilegal pe pamântul lui.
Situatia poate deveni complicata si Guvernul pare sa nu fi invatat nimic din ceea ce s-a intâmplat in aceasta vara, mizând in continuare pe sondajele care-l crediteaza cu procente foarte mari. Or, in România, sondajele au prostul obicei sa minta.