20 septembrie 2024
OpiniiEditorialRocada mioritica: Don Corleone – Don Vito

Rocada mioritica: Don Corleone – Don Vito

Stire. Don Vito Corleone a fost executat în stil mafiot. Nu va faceti iluzii. Puterea a fost preluată de Michael Corleone…

Cinefilie. Vito „Nasul” Andolini Corleone (7 decembrie 1891, Corleone, Sicilia, Italia – 14 august 1955, New York City, Statele Unite) este un personaj fictiv în romanul lui Mario Puzo, Nasul, precum si în trilogia de filme bazate pe carte, în regia lui Francis Ford Coppola. În filme, Vito Corleone este interpretat de Marlon Brando, în Nasul si de Robert De Niro, în Nasul, partea a II-a. Don Michael Corleone (15 octombrie 1920, New York City, Statele Unite – 9 mai 1997, Corleone, Sicilia, Italia) este un personaj fictiv în romanele lui Mario Puzo, The Godfather si The Sicilian. Este, de asemenea, personaj principal al trilogiei de filme în regia lui Francis Ford Coppola. Ambii sunt capi ai mafiei.



Tâlcul stirii. Comentând alegerile la L.P.F., un ziarist s-a chinuit sa explice ca a fost schimbat Tanda cu Manda, dar un cititor a pus degetul pe rană: „Don Vito Corleone a fost executat în stil mafiot. Nu va faceti iluzii. Puterea a fost preluata de Michael Corleone”. În varianta mioritica, Don Vito Corleone este fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, complicatul militian Mitica Dragomir, Michael Corleone fiind noul presedinte, alias Gino Iorgulescu, omul care a doua zi dupa victorie a fost invitat la DIICOT, ca sa dea seama pentru niste daravere vechisoare. Don Vito Corleone, alias Mitica, a confirmat mafiotismul mioritic: „M-au tradat niste curve batrâne, niste prieteni vechi”.

▪ La famiglia mioritică. Fenomenul este fara frontiere. A napadit si politica. Chiar si rocadele politice sunt gen Don Corleone–Don Vito. Deosebirea dintre fenomenul occidental si cel mioritic: în mafia occidentala exista chiar si un cod al onoarei. În clipe de mare cumpana nationala, mafiotii altora ajuta populatia, guvernele. Temuta organizatie mafiota Yakuza a trimis zeci de camioane cu ajutoare spre zonele devastate de cutremur. Membrii ei au patrulat pe strazi, ca sa asigure ordinea si sa previna furturile. În mafia mioritica nu exista nici macar urme usoare de onoare. În zadar visezi la asanarea morală. Pleaca Don Corleone si vine Don Vito. După un timp, se întoarce un alt Don Corleone si pleaca… Si tot asa.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img