Minorii au ajuns campioni la furturi si talharii. La o ora dupa ce a fost prins jefuind un magazin, un pustan a comis un alt furt. Psihologii sutin ca delincventii juvenili sunt greu de adus pe calea cea dreapta.
In ultima perioada, minorii au inceput sa dea mari batai de cap politistilor bacauani. Majoritatea furturilor comise din chioscuri, magazine si chiar din masini au ca autori copii, a caror varsta nu depaseste cateodata 14 ani. „In primele cinci luni ale acestui an, 318 minori au comis fapte penale, ne-a declarat comisarul Valerica Manole, seful Serviciului Prevenire, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Din totalul infractiunilor, 85 la suta sunt furturi, urmate de talharii”. Chiar in urma cu doua nopti politistii bacauani au avut de lucru cu doua gasti de minori. In data de 25 mai, la ora 1.30, politistii de la Sectia 1 au fost anuntati de un cetatean ca unul dintre magazinele de pe strada Alecu Russo este jefuit de hoti. In cateva minute un echipaj a plecat la fata locului si mare a fost mirarea oamenilor legii cand in unitatea comerciala au dat peste patru copii. Ionut L., in varsta de 15 ani, Ioan Marian C., de 16 ani, Bogdan Ionut M., de 11 ani si Bogdan Celino R., de 15 ani, toti patru aflati in abandon scolar, facusera deja inventarul magazinului. Ei chiar isi incarcasera sacosele cu tigari, doua sticle cu vin, salam, branza, cafea, cornuri si trei cartele telefonice, bunuri evaluate la 600 de RON. Cei patru baieti au fost obligati sa renunte la micul dejun copios pe care-l pregatisera pana in cel mai mic amanunt si sa mearga la politie. Dupa ce oamenii legii s-au dumirit ce-i cu delincventii, au condus minorii acasa si au atentionat parintii acestora.
Dupa ce a scapat de politisti, a spart un alt magazin
Daca trei dintre amicii lui au renuntat sa mai iasa in oras, dupa intalnirea cu politistii, nu acelasi lucru s-a intamplat cu Ioan Marian C., pustiul de 16 ani. El si-a anuntat imediat un alt amic de rele (Gabriel D., de 14 ani). Pe la ora 3.00 , cei doi s-au intalnit in fata unui magazin de pe strada Mihai Viteazu si chiar au intrat in unitatea comerciala. Minorii au fost surprinsi la lucru de Politistii de la Sectia 2. Baietii apucasera sa ocheasca bunuri in valoare de 1.000 RON, numai ca nu au apucat sa se bucure de „munca” lor. De data aceasta minorii au fost retinuti si condusi la Sectie, iar pe numele lor s-au intocmit dosare penale pentru furt. Instanta a hotarat ca Ioan Marian si Gabriel sa fie cercetati in stare de libertate, ei nefiind considerati pericol public. Cu toate acestea, politistii nu-i slabesc din vedere, mai ales ca baietii au fost luati la intrebari si in alte cazuri de furt ramase cu autori necunoscuti. Si politistii de la Biroul Politiei Judiciare au avut de lucru din cauza unui minor. Sesizarea a fost facuta de Vasile D., in varsta de 16 ani, din Strugari. El a spus oamenilor legii, ca in data de 22 mai, la ora 15.00, dupa ce a iesit de la scoala, pe strada Republicii din Bacau a fost acostat de un alt minor. Acesta i-a cerut 10.000 de lei, dar a fost refuzat. Atunci „cersetorul” s-a repezit asupra lui Vasile l-a lovit, dupa care i-a furat telefonul mobil. Dupa mai multe zile de munca, politistii au reusit sa afle cine este baiatul caftangiu. Claudiu Ciprian D., in varsta de 17 ani, elev si el, a fost prezentat in fata instantei cu propunerea de arestare. Judecatorii au decis insa ca minorul sa fie cercetat in stare de libertate.
Minorii delincventi sunt greu de facut „baieti buni”
Specialistii spun ca delincventa juvenila este un fenomen greu de contracarat. „Conteaza mult care este anturajul minorilor, spune comisarul Valerica Manole. Alte cauze care ii determina sa comita fapte penale sunt lipsa afectiunii parintesti si a unei educatii adecvate (majoritatea delincventilor juvenili provin din familii dezorganizate), tentatiile, dorinta de teribilism”. Legea nu permite privarea de libertate a minorilor, decat in cazul unor infractiuni cu violenta, cum ar fi talhariile sau omorurile. In cazul furturilor, masurile sunt mult mai blande. Minorii nu au raspundere penala si „greul” cade pe umerii parintilor. Acestia primesc avertismente, daca odraslele sunt incepatoare in comiterea nelegiuirilor sau platesc amenzi usturatoare. De cealalta parte, sunt rare posibilitatile ca delincventii juvenili sa fie „recuperati”. „Acest lucru depinde foarte mult de anturaj, si mai ales de parinti, spune psihologul Dana Lupascu, inspector principal in cadrul IPJ Bacau. O cale ar fi sa se lucreze , dar in situatia data, la noi este imposibil”.Scris de Lili Adochitei