Hotii preferã autoturismele cu vechime pentru cã le pot descuia mai usor
In ultima perioadã, hotii de masini nu sunt interesati decat de autoturismele Dacia. Masinile strãine nu se furã decat la comandã. Patru minori au dat de furcã politistilor bãcãuani cat infractorii cu experientã. Anul acesta, peste o sutã de bãcãuani au rãmas fãrã automobile.
Autoturismele autohtone, cu vechime pe soselele bãcãuane, au devenit tinta preferatã a hotilor. Cu chei potrivite si apoi prin fortarea contactului sau prin legarea directã a firului de contact, Daciile sunt pornite fãrã probleme. „De regulã aceste furturi se comit mai ales pe timp de noapte, precizeazã subcomisarul Irinel Dogaru, seful Biroului Furturi de Auto. Sunt vizate in mod special masinile parcate in zone putin luminate sau pe strãzi laterale. Se cautã Daciile de fabricatie mai veche, pentru cã acestea se pot porni mai usor”. Politistii spun cã masinile sunt furate pentru distractie sau in scopul comiterii altor infractiuni. In foarte putine cazuri, autoturismele au fost folosite pentru piese de schimb. La inceputul acestui an, in evidentele Inspectoratului de Politie Judetean Bacãu figurau peste o sutã de furturi de auto. Din aceste infractiuni, peste 70 la sutã au fost comise numai in municipiul Bacãu. Iar majoritatea masinilor furate sunt Dacii. De renume este cazul celor patru minori din Bacãu, niciunul mai mare de 14 ani, care si-au fãcut o ocupatie din furtul masinilor. Prin fortarea incuietorilor si apoi prin firul de la contact sau cu ajutorul cheilor potrivite, pustanii puneau in miscare automobilele si plecau la plimbare. Delincventii juvenili au furat cinci masini, din care trei intr-o singurã noapte. „Masinile le-am gãsit abandonate in diverse localitãti ale judetului, ne spune subcomisarul Dogaru. Lipsa experientei la volan si-a spus cuvantul. Douã Dacii le-am descoperit avariate pe drumul spre Sarata, una la intrarea in comuna Scorteni, iar celelalte in Bacãu”. Impotriva hotilor fãrã buletin nu s-a putut lua nici o mãsurã. Nici pãrintii lor nu au fost trasi la rãspundere, pentru cã au o situatie materialã precarã si nu in ultimul rand, putin le pasã ce fac odraslele lor.
Doi hoti de masini au fost urmãriti ca in filme
Politistii au avut de lucru si cu Ion B., in varstã de 19 ani si Dãnut R., de 18 ani, unul din Bacãu, iar celãlalt din Stãnisesti. Cei doi au adoptat o tacticã unicã de furt. Puneau ochii pe o Dacie, in Bacãu, o descuiau si plecau in altã localitate. Acolo, abandonau autoturismul, furau altul si plecau in alt oras. „In total, Ion si Dãnut au furat cinci Dacii. Pe cea din Bacãu am gãsit-o in Brasov. De acolo ei au furat altã masinã, care a fost descoperitã in Focsani. Si tot asa”, declarã subcomisarul Irinel Dogaru. Cand au revenit in judetul natal, Ion si Dãnut conduceau douã Dacii, una cu numãr de Brasov si una cu numãr de Vrancea. Tinerii au nimerit intr-un filtru rutier, dar nu au vrut sã opreascã. Asa s-a ajuns la o urmãrire ca in filme. Vãzand cã se strange latul in jurul lor si cã politistii onesteni nu se dau bãtuti, cei doi au abandonat masinile, scãpandu-si pielea prin fugã. Nu pentru mult timp, deoarece tot au intrat pe mana politistilor bãcãuani. Ion B. si amicul lui de fãrãdelegi, Dãnut R., au fost arestati.
Autoturismele strãine se furã numai la comandã
Masinile strãine au inceput sã devinã neinteresante pentru hotii de autoturisme. Politistii deja stiu cã atunci cand apare un reclamant care sustine cã nu si-a mai gãsit automobilul in fata casei, si dacã e vorba si de o masinã de lux, a fost un furt la comandã. „Masinile strãine sunt furate tot pe timp de noapte prin ruperea butucului de la contact, ne spune seful Biroului Furturi de Auto, subcomisarul Irinel Dogaru. Anul acesta am reusit recuperarea a douã BMW-uri, unul furat anul trecut si unul dispãrut in urmã cu numai cateva luni”. Un caz inedit a fost cel din targul de masini, unde politistii bãcãuani au gãsit expusã la vanzare o Skoda cu acte falsificate. Masina avea incã numãr de leasing si fusese cumpãratã de la o societate din Bucuresti. Noul proprietar insã isi dorea tare mult un Jeep si intentiona sã dea Skoda la schimb. Nu a apucat sã-si vadã visul implinit, pentru cã oamenii legii l-au luat la intrebãri. Desi dãduse o sacosã de bani, proprietarul habar nu avea cã luase teapã. El nu stia cã actele sunt false. „Este indicat ca persoanele ce vor sã-si cumpere o masinã la mana a doua din targ sã fie foarte atente la persoanele cu care fac tranzactia si mai ales la actele autovehiculelor. Pentru siguranta lor e bine sã apeleze la Registrul Auto Roman sã verifice autoturismul vizat”, mai spune Irinel Dogaru.
Politistii recomandã bãcãuanilor sã stea cu ochii pe masini
Pentru prevenirea furturilor, oamenii legii recomandã ca bãcãuanii sã-si parcheze masinile in locuri luminate si eventual sã monteze alarme pe ele. Dacã nu, pe timpul noptii sã ia o piesã de la motor, in asa fel incat automobilul sã nu porneascã, chiar dacã hotii reusesc sã il descuie. Persoanele care obisnuiesc sã lase in masini actele si chiar cheile de rezervã, e bine sã renunte la acest obicei. Dupã cum e indicat sã nu lase la vedere genti sau alte bunuri de valoare. Chiar si atunci cand se merge la cumpãrãturi la supermarketuri e bine ca soferul sã mai aibã un insotitor. Oricand se poate trezi cã masina lãsatã in parcare a dispãrut cu tot cu marfã. Si nu in ultimul rand, politistii apeleazã la spiritul cetãtenesc. Atunci cand o persoanã observã miscãri suspecte in locurile de parcare sau dacã aude zgomote, sã sune imediat la politie.
Scris de Lili Adochitei