18 octombrie 2024
Actualitate"Grajduri" de lux pentru batranii din Rachitoasa

„Grajduri” de lux pentru batranii din Rachitoasa

@ 50 de miliarde pentru transformarea ad&atildeposturilor pentru animale

Grajdurile fostului CAP din R&atildechitoasa au ajuns un imobil de lux pentru b&atildetranii de la Centrul de Ingrijire si Asistent&atilde. Lucr&atilderile de transformare a ad&atildeposturilor pentru animale au inceput in urm&atilde cu sase ani, iar investitia s-a ridicat la 50 miliarde. Pentru c&atilde viitorul complex de servicii este cel mai modern din tar&atilde si beneficiarii vor fi alesi pe sprancean&atilde.



Nu-ti crezi privirilor cum au putut fi transformate fostele grajduri ale CAP-ului din R&atildechitoasa. Ad&atildeposturile pentru animale au ajuns niste cl&atildediri cochete si moderne, iar interiorul este de neinchipuit. Holuri mari, spatioase, camere aerisite cu termopane, mobilier nou si maxim trei paturi. Totul d&atilde senzatia de confort si intimitate. La fel, b&atildeile sunt utilate cu tot ce trebuie: gresie, faiant&atilde, dusuri si c&atildezi mari. Un adev&atilderat lux pentru b&atildetranii de la Centrul de Ingrijire si Asistent&atilde R&atildechitoasa, care se vor muta aici in cateva luni. &#8222A fost mult&atilde munc&atilde ca s&atilde se ajung&atilde la acest stadiu, spune Gheorghe Bratu, seful muncitorilor. M&atilde amuz&atilde c&atilde in urm&atilde cu 20 de ani tot eu am ajutat la construirea acestor grajduri. Nu m-am gandit ins&atilde niciodat&atilde c&atilde dup&atilde dou&atilde decenii, tot eu voi coordona lucr&atilderile pentru transformarea ad&atildeposturilor pentru vite intr-un c&atildemin de b&atildetrani. Dar sincer s&atilde fiu, n-am crezut nici c&atilde Ceausescu va c&atildedea vreodat&atilde Si iat&atilde c&atilde s-a intamplat…. Ne-am apucat de lucru in urm&atilde cu sase ani”. Dou&atilde imobile sunt deja finalizate, iar la al treilea muncitorii lucreaz&atilde din plin. Dar ce a fost mai greu s-a f&atildecut. &#8222Eu cred c&atilde in maxim o lun&atilde de zile vom inaugura unitatea”, este de p&atilderere Ion Zoril&atilde, primarul din R&atildechitoasa. Directorul Centrului de Ingrijire si Asistent&atilde, Vasile Grecu, este ins&atilde mai retinut in ce priveste transferul beneficiarilor in noua locatie. &#8222Anul acesta sigur ne mut&atildem, dar in nici un caz mai devreme de luna august-septembrie”, spune Grecu.

Ultimul pavilion a fost f&atildecut cu banii lui Sturdza

Transformarea fostelor grajduri ale CAP-ului din R&atildechitoasa in complexul de servicii a necesitat o investitie de 50 miliarde de lei. Anul acesta ins&atilde lucrurile s-au miscat mai bine ca niciodat&atilde. &#8222Printr-un proiect Phare am obtinut o finantare de 400.000 de euro, care vor fi folositi pentru dotare, precizeaz&atilde primarul Ioan Zoril&atilde. Probleme erau cu pavilionul trei, pentru care nu g&atildeseam fonduri. Celelalte dou&atilde erau gata, in timp ce ultimul r&atildem&atildesese in stadiul de inceput. Dar am avut noroc. Printul Dimitrie Sturdza ne-a scos din impas. Se pare c&atilde sotia dumnealui este din zona Tutovei si s-a gandit s&atilde ne dea o man&atilde de ajutor. Am primit de la el suma de 13 miliarde cu ajutorul c&atilderora am demarat lucr&atilderile si la pavilionul trei. Pot spune c&atilde acesta a fost f&atildecut doar cu banii lui Sturdza”.

B&atildetranii vor locui ca la hotel

Viitorul Centru de Ingrijire si Asistent&atilde va fi cel mai modern din tar&atilde. Cele trei pavilioane au o capacitate de 120 de locuri, iar beneficiarii vor sta cate doi sau trei in camere. &#8222Nu toate persoanele aflate in momentul de fat&atilde in unitatea de la R&atildechitoasa vor fi transferate in noua locatie, precizeaz&atilde directorul Vasile Grecu. Se va face o selectie a celor

98 de beneficiari. De fapt, Centrul de Ingrijire si Asistent&atilde se va transforma intr-un complex de servicii. Se va pune accent pe terapie ocupational&atilde. Vom infiinta niste ateliere de lucru si nu v&atilde ascund faptul c&atilde vom folosi asa cum se cuvine cele sase hectare de teren agricol si un hectar de livad&atilde. Ne gandim la o ferm&atilde proprie, pentru c&atilde avem tot ce ne trebuie: spatiu si furaje”. O dat&atilde cu asistatii, se va transfera in noua locatie si personalul de la centrul R&atildechitoasa. Cum altele sunt conditiile de munc&atilde, va fi nevoie de mai multi oameni calificati, pe care conducerea unit&atildetii sper&atilde s&atilde-i g&atildeseasc&atilde f&atilder&atilde probleme. &#8222Avem nevoie de asistenti sociali, asistenti medicali, medici si stomatologi, afirm&atilde Vasile Grecu. Vrem s&atilde avem propriul cabinet stomatologic”.Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img