Sute de fete din judetul Bacãu sunt nevoite sã intre mult prea devreme in lumea celor mari. Peste 230 de mame din judetul nostru au varste sub 18 ani. Maturizarea fortatã si abandonul scolar sunt primele efecte ale acestei probleme sociale.
Din datele furnizate de cãtre Directia Muncii, Solidaritãtii Sociale si Familiei (DMSSF) Bacãu rezultã cã multe dintre aceste mãmici au avut, in momentul conceptiei copilului, varste de 16, 15 sau chiar 14 ani. Un fenomen ingrijorãtor, chiar tragic. Mai ales in conditiile in care mamele minore sunt de etnie rromã. Accidental sau fortate de comunitate, cãsãtoria si sarcina constituie una din principalele cauze ale maturizãrii fortate si, implicit, a abandonului scolar. Mãmicile minore ajung, la varsta la care colegele incã se mai joacã, experte in manevrarea scutecelor si prepararea laptelui praf. Iar cele care nu abandoneazã scoala, sunt obligate ca dimineata sã fie eleve si in restul zilei sã fie… mame la 16 ani. Sau chiar mai devreme.
Un alt fenomen ingrijorãtor este abandonul. Speriate de perspective, tinerele mãmici ajung sã ascundã pe cat posibil sarcina, dupã care pleacã de acasã, nasc si abandoneazã copilul. Lipsa de educatie este adesea principalul motiv pentru care se ajunge aici. Tocmai de aceea, se impune infiintarea mai multor centre de consiliere in aceste domeniu, ca o mãsurã de prevenire a abandonului. Cãsãtoriile timpurii, urmate aproape imediat de sarcinã, sunt intalnite, predominant, in randul cetãtenilor de etnie rromã. Ele constituie unul din factorii care atrag cel mai frecvent critici din partea tãrilor civilizate. Conform statisticilor, in comunitãtile rromilor, fetele se cãsãtoresc la varste cuprinse intre 11 si 14 ani si nasc in perioada imediat urmãtoare primii copii. Numãrul ingrijorãtor de astfel de cazuri furnizat de DMSSF Bacãu este, conform directorului institutiei, Gheorghe Apostu, unul „destul de departe de realitate. Noi avem date doar despre pãrintii care beneficiazã de alocatie pentru copiii lor. Altfel, din informatiile noastre, cifra mãmicilor cu varste sub 18 ani este mult mai mare”, a mai subliniat Apostu. Desi nu a implinit incã 18 ani, Cantaragiu M., din comuna Valea Seacã are deja doi copii, o fetitã de aproximativ 1 an si un bãiat de 3 ani. Cazul nu este singular. La doar 15 ani, C. Bahica, din Comãnesti, are o fatã de peste doi ani. Existã, insã, si unele familii care figureazã in statisticile DMSSF cu copiii pe numele tatilor. Surprinde, in acest sens, situatia lui I. Trifu, din Gura Vãii, care, la 15 ani, este tatãl a doi copii. Dupã toate probabilitãtile, mama celor doi este mai tanãrã decat sotul ei. Dar lista celor 232 de copii cu mãmici minore surprinde printr-un alt aspect. Dacã ponderea rromilor este destul de mare, ba mai mult, majoritatea sunt din mediul rural, existã si cazuri in care mãmicile minore de nationalitate romanã au domiciliul in municipiul Bacãu.
Scris de Rãzvan Sendrea
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.