20 septembrie 2024
OpiniiEditorialIgnoranta englezului si capra românului

Ignoranta englezului si capra românului

Am prieteni care au fost ca turisti in sudul Frantei, in celebrele statiuni de pe Coasta de Azur. Oameni civilizati, cu o oarecare bunastare, lipsita de stridenta, au vrut doar sa vada locurile acelea. Dar nu le-a priit vacanta, fiindca localnicii care au aflat despre ei ca sunt români i-au tratat cu raceala si chiar cu repulsie.

Povestea nu e o noutate, românii au devenit sperietorile Europei civilizate, fiindca asa au inteles unii de-ai lor, sa ne bage in aceeasi oala pe toti, pe cei decenti, pe mâncatorii de lebede, pe hoti, pe devalizatorii de bancomate, pe analfabeti si toti descreieratii. E frustrant sa stii ca aproape pretutindeni mergi ai deja eticheta lipita pe frunte. Nu ne scot din “tigani” nici polonezii, nici francezii, nici elvetienii.



Ca tot am pomenit de tigani, francezii au tot incercat sa-i trimita acasa, sa le desfiinteze taberele mizerabile amplasate chiar si in centrul oraselor, dar s-au lamurit ca se zbat degeaba. Asa ca au lasat-o mai moale si acum incearca sa investeasca aici in scoli si alte facilitati care sa-i tina pe tigani in România. Tot degeaba; civilizatia nomadului e o enigma pentru francez. Ignoranta, raspândita ca molima indiferent cât de civilizata se pretinde o natie, le dicteaza insa sa ne bage in aceeasi oala pe toti.

Ziarele britanice abunda zilele acestea in reportaje despre români si despre ceea ce se spune ca va fi o adevarata invazie in arhipeleag, odata cu deschiderea pietei muncii, la 1 ianuarie. “Din ianuarie, numai capra va ramâne in satul românesc”, scrie jurnalistul britanic, ignorant si el ca tot neamul lui.

Insa cei care au vrut sa ajunga in Marea Britanie au facut deja pasul peste Canalul Mânecii. Acelasi ziar britanic face si un reportaj in satul Sacosu Turcesc, unde lumea cica abia asteapta sa invadeze arhipeleagul si sa le sufle locurile de munca bastinasilor, care astfel vor ajunge muritori de foame.

Povesti asemanatoare s-au mai spus despre Bacaul care se scalda intr-o bunastare poleita la propriu cu aur, procurat cu banii furati de pe cardurile englezilor. Analizele serioase, facute de economistii lor, arata insa ca invazia este doar o poveste de tabloid, ca vor fi destul de putini cei care vor cauta de munca in Marea Britanie. Iar piata oricum va face selectia.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img