20 septembrie 2024
OpiniiEditorialDe 22 de ani prin tribunale

De 22 de ani prin tribunale

Câti ani au trecut din 1991 si pâna astazi? Zi pe zi si luna pe luna, an cu an, s-au scurs 22 de ani. Pentru fiecare dintre noi acesti ani au avut alte semnificatii, au trecut mai repede sau mai greu, cu bune si cu rele, la nivelul tarii s-au consemnat evenimente extraordinare: s-a instalat democratia, au fost aprobate doua Constitutii, au avut loc majore refome in justitie, s-au succedat la putere si la conducere trei presedinti si mai multe guverne.

Am intrat in NATO si in UE, am semnat numeroase tratate internationale in care drepturile persoanelor sunt iviolabile, printre care dreptul la petitie este unul de o importanta exceptionala, cum este si libertatea cuvântului. Mai trebuie mentionat cu majuscule instituirea, in Constitutie, a dreptului la proprietate, dobândita sau mostenita, care este garantata si inviolabila.



“Nimeni nu este mai presus de lege”. Despre toatea acestea, si despre multe altele s-au scris tratate, coduri, penale si civile, carti, au fost eliberate hotarâri judecatoresti pentru indreptarea abuzurilor, la noi sau la CEDO. Va intrebati de ce atentez la buna dumneavoastra tinere de minte, o fac deoarece sunt inca multe lucruri care nu merg in tara asta; sau merg prost, foarte prost. Oficiali din unele institutii judecatoresti afirma ca presa aduce, prin pozitia sau materialele publicate, atingere onoarei si prestigiului lor, de aceea nu mai avem voie sa scriem nimic, nici in timpul cât instantele lucreaza la un caz si nici chiar dupa aceea.

Altfel…Ce altfel?
Am pe masa un maldar de documente, extrase de un petitionar din miile pe care le are acasa, adunate in 22 de ani de mers pe la diferite instante. Cu inscrisuri oficiale valabile, eliberate de institutii ale statului abilitate, de 22 de ani pe muchie revendica un teren si o casa, mostenite de la parinti si tot de 22 de ani nu reuseste sa intre in posesia lor.

Ce are in sprijinul lui? Un certificat de mostenitor, un titlu de proprietate, dezbaterea mostenirii, hotarâri judecatoresti corecte, dar si unele incorecte, dupa cum afirma. 22 de ani prin judecatorii, tribunale, curti de apel, CSM, Politie, Presedinte, Guvern, experti, avocati, executori, bani, multi bani cheltuiti, nervi, boli, ani pierduti. Are dreptate s-au n-are dreptate? 22 de ani mi se par cam multi pentru o decizie corecta. Indiferent care ar fi ea. Totul se petrece in satul Glodisoarele, comuna Secuieni. O cheama Bibire Silvia.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img