Inundatiile au nãpãstuit iar Romania, de astã datã lovind in sud, pe Dunãre. Anul trecut, era Bacãul pe lista neagrã a celor mai vitregite judete. Au trecut nouã luni si multi, prea multi dintre sinistratii nostri nu au locuintã. Petrec Pastele, sãrbãtoarea Invierii si Luminii, in containere sau la rudele mai miloase, care nu se indurã sã-i vadã suferind pe cei care, oricat de amãrati, anul trecut aveau casã si miros de cozonac in casã.
La Gura Vãii, „se merge puternic”, spune primarul Vasile Pascu. Totusi, din cele 204 locuinte care vor fi construite de stat la Rotunda pentru romii sinistrati, doar una este finalizatã. „Asteptãm o comisie de la Guvern, sã o vadã si sã decidã dacã vor fi date la rosu sau vor fi tencuite, finisate, cu tot ce trebuie. Ar mai fi nevoie de incã 12 miliarde de lei”. Alte 70 de case sunt pe jumãtate construite, iar 100 sunt la fundatie. Unele firme abia s-au apucat de treabã: au adus utilajele si au turnat sapa. Desi initial au refuzat, 36 de familii de romi s-au mutat in containere. „Si-au pus sobe, si-au adus caii, iar unii au plecat prin sate”. Romii au pornit in cãrutele cu coviltir spre Adjud, Focsani, Galati. Vor face Pastele pe drum, poposind in satele de romani si cerand ajutor. Din cele 12 familii de sinistrati romani care au primit materiale, doar sapte au locuintã. Vasile Pascu recunoaste cã a avut mare noroc in privinta caselor de la Rotunda. E bine si mai tarziu decat niciodatã. „Trebuia luatã mãsura asta la inundatiile din 1991, ar fi fost numai o sutã si ceva de case inundate”.
„Femeia are cancer, iar el e paralizat”
Agãsul e singura comunã in care sinistratii au reusit sã revinã la normalitate. Din 41 de case distruse, 39 sunt reconstruite, cinci la rosu, iar restul finalizate. In Urechesti si Slobozia, erau de reconstruit 53 de case, 70, de consolidat, iar alte 230, de reparat. Doar 10 sunt „aproape gata” si se locuieste in ele. 22 de case nu sunt nici mãcar incepute. Alte 5 au fost construite de o firmã cipriotã pentru familiile cele mai amãrate. „Sunt cazuri cutremurãtoare. Femeia are cancer, iar el e paralizat. El n-are ochi, nevasta e nebunã. Sunt bãtrani, bolnavi, vãduve. I-am ales pe cei mai chinuiti, care erau in imposibilitatea de a-si face casã”, spune primarul Neculai Talabã. Mai existã insã vreo 10 cazuri de acest fel, in care statul ar trebui sã intervinã. „E nevoie de 150 de milioane lei de casã”, afirmã primarul. De Paste, sinistratii vor sta la rude sau la vecini. „Oamenii sunt solidari la Urechesti, se ajutã la greu. La noi, n-a venit Armata sã scoatã malul din case. Nici firme care sã dea locuintele la cheie. Asta pentru cã in Romania de azi e mai greu sã fii roman”, spune primarul din Urechesti.
O casã nu se construiesti dupã ureche
In comuna Asãu, inundatiile din vara trecutã au distrus 138 de gospodãrii. Viitura a spulberat tot: case, grajduri, hambare, bucãtãrii de varã, animale si culturi. Din cele 138 de familii rãmase pe drumuri, doar 60 au case in diferite stadii de reconstructie. Celelalte fac sãrbãtorile de Paste in containerele din campus si in modulele de pe paraul Asãu. Unii sinistati au fost primiti de rude. Si-au copt cozonacii in casã strãinã, ca sã nu simtã copiii cã sunt nãpãstuiti. „Oamenii asteaptã bani ca sã-si poatã construi casa”, declarã Stefan Potoroacã, primarul comunei Asãu. El spune cã sinistratii care nu au reusit sã-si refacã locuinta sunt oameni sãraci, fãrã venituri, bolnavi, care nu au avut bani sã plãteascã un constructor. „Trebuie specialisti ca sã toarne fundatia, sã zideascã, iar ãstia cer cel putin 200.000 lei pe zi. Nu se construieste o casã dupã ureche”. Primarul Stefan Potoroacã a solicitat Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã sã facã o evaluare a situatiei acestor familii si apoi sã le ajute cu bani. Panã acum, nici un rãspuns.
Scris de Silvia Pãtrãscanu