Anul trecut, ca si acum doi ani, profesorul Marmureanu spunea ca un cutremur semnificativ, cu magnitudinea de peste 7 grade, se va produce in Vrancea pâna in 2020. Stiinta inca nu a evoluat destul ca sa anticipam mai precis când se trezeste monstrul din adâncuri. Nici japonezii, care au impins la maxim limitele cunoasterii in seismologie, nu stiu asta. Nici domnul Marmureanu nu se poate pronunta. Intervalele despre care vorbeste includ si o marja mare de probabilitate, astfel ca 2020 poate insemna si 2013, dar si 2030.
Noi stam insa pe spinarea monstrului, care mai acum vreo luna a respirat ceva mai profund si a iscat un seism de 5,5 grade in Vrancea. A mai stranutat nitel si a improscat un roi de câteva sute de cutremure marunte in Galati. Ne-am adus aminte, astfel, cât suntem de fragili noi insine si universul nostru.
Brusc, intreaga lume, inclusiv domnul Marmureanu, a inceput sa vorbeasca foarte des despre iminenta unui cutremur. Si in toata aceasta vorbarie, singurul lucru cu iz de certitudine nu este perioada când va avea loc, ci aprecierea, bazata pe studii stiintifice, ca viitorul seism va fi unul de mare adâncime, de tip 1802 sau 1940. Ceea ce e cam de rau. La fel de rau ca si faptul ca nu se stie nimic despre când s-ar putea produce.
Insa poate ce este si mai rau este ca salvatorii nu se pun de acord asupra modului in care populatia trebuie sa reactioneze in timpul seismului. Evident, nu poti incadra intr-un sablon modul de reactie, fiindca intrevin panica si multi alti factori neprevazuti. Dar iata ca inca nu se stie daca e bine, de exemplu, sa stam sub masa ori lânga masa in timp zgâltâielii.
Sau ce ar fi bine sa contina trusa de urgenta pe care fiecare trebuie sa o aiba pregatita in casa. Dau daca urmam sfaturile europene in domeniu, ori pe cele neaose, din batrâni. Avem dileme existentiale de acest gen, in timp ce discutiile ultimelor zile parca au evitat dinadins situatia imobilelor care ar trebui consolidate.
In Bacau, un singur bloc a fost consolidat in cei 36 de ani trecuti de la seismul din 1977. Marmureanu a marcat Bacaul pe harta zonelor ce vor fi afectate puternic de un viitor seism, iar noi nu stim unde e bine sa stam, sub masa sau lânga masa. Despre consolidare si alte masuri serioase, autoritatile nu scot nici un cuvintel. O atitudine precum un fel de condamnare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.