19 octombrie 2024
ActualitateZemesenii sunt ingroziti de alunecarile de teren / Pamantul va inghiti satul...

Zemesenii sunt ingroziti de alunecarile de teren / Pamantul va inghiti satul Pietrosul

Peste 140 de case din comuna Zemes au sub temelii terenuri miscatoare. Dealul Humaria a luat-o la vale, iar in Pietrosu, un intreg catun trebuie sa fie stramutat. Pana si peretii bisericii din centrul satului au inceput sa se crape, iar fisurile aparute in cavourile din cimitir au bagat groaza in sufletul localnicilor. Si in Moinesti, 200 de familii se tem pentru viata lor.

&#8222Aluneca terenul si nu stiu ce sa fac, sa nu raman fara casa. La 60 de ani, unde sa ma mai duc!” Neculai Zota, din Zemes, povesteste ca de cativa ani copacii din gradina au inceput sa se incline intr-un mod ciudat. Omul nu a acordat prea mare importanta acestui fenomen. Dar cand a observat ca pomii fructiferi vin cu tot cu pamant spre casa, s-a ingrozit. &#8222Mi-am dat seama ca fuge pamantul si mi-am tot batut capul sa opresc acest proces. Insa acolo unde este vointa lui Dumnezeu, omul se dovedeste neputincios. Asa si eu! Am bagat niste stalpi metalici in pamant, incercand sa-l stabilizez. Dupa o perioada de timp am vazut ca si tevile se inclina. Le-am scos, am carat pamantul adunat in jurul casei si am luat-o de la capat. Asa procedez de cativa ani. Nu stiu daca reusesc sa opresc pamantul sa curga, dar macar am constiinta impacata ca nu am stat cu mainile in san, sa privesc cum se duce agoniseala de o viata”. In ultima perioada si casa lui Neculai Zota a inceput sa &#8222sufere”, ca urmare a alunecarilor de teren. Mai intai, nu s-au mai inchis usile, dupa care a crapat fundatia. Gospodarul face reparatii in fiecare primavara. Numai ca ele tin doar cateva sezoane. &#8222Acu&#8217 a inceput sa se topeasca zapada si sa se dezghete pamantul. A fost umezeala serioasa in iarna asta, iar pamantul musteste de apa. Mi-e frica de ce se poate intampla in primavara. Dar cum o vrea Cel de Sus, ca noi muritorii nu avem nici o putere”, spune resemnat barbatul.



In Zemes au inceput sa crape si cavourile

In comuna Zemes a inceput sa fuga pamantul inca din 1992. Efectele alunecarilor de teren s-au simtit mai intai pe dealul Humariei, dar apoi spaima a pus stapanire si pe sufletul satenilor care locuiesc in zona bisericii si pe strada Soimului. &#8222In total sunt afectate de alunecarile de teren 140 de gospodarii, precizeaza Ionut Selaru, primarul din Zemes. Trei familii deja au fost stramutate, dupa ce gospodariile vechi devenisera un adevarat pericol pentru siguranta locatarilor. Ceilalti zemeseni care domiciliaza in zonele de risc au primit, deocamdata, doar materiale de constructie pentru consolidarea locuintelor. Alte masuri sunt costisitoare si… chiar imposibil de luat. Terenul de aici este de asa natura ca nu poate fi consolidat”. Pe langa faptul ca unii consateni sunt amenintati sa ramana pe drumuri, zemesenii se tem ca nu o sa mai aiba nici lacas de rugaciune. Biserica din centrul comunei este asezata pe un teren instabil, iar in ultimii ani au inceput sa apara fisuri serioase in pereti. Mai mult, si unele cavouri au inceput sa crape, spre spaima si disperarea credinciosilor. &#8222Probleme sunt si in cartierul Pietrosu. Acolo este afectat un catun cu vreo 40 de case. Anul trecut o gospodarie a fost deteriorata serios de alunecarile de teren si am fost nevoiti sa stramutam familia respectiva”, spune primarul Selaru.

In Moinesti, 200 de familii stau cu frica in san

Si cateva cartiere ale muncipiului Moinesti sunt amplasate pe terenuri miscatoare. Numai in Lucacesti mai mult de 60 de familii traiesc cu teroarea ca vor ramane fara locuinte. &#8222In total sunt aproximativ 200 de gospodarii amenintate de alunecarile de teren, precizeaza Vasile Ailincai, primarul din Moinesti. Patru dintre ele deja au fost stramutate, pentru ca nu mai puteau locui in vechile gospodarii. Pentru ceilalti localnici nu s-a putut face mare lucru”. Cheltuielile de consolidare a terenurilor sunt foarte mari si nu pot fi acoperite din bugetul Consiliului Local. Primarul Ailincai spune ca a informat Prefectura si Consiliul Judetean de situatia existenta in Moinesti si a cerut sprijin pentru familiile aflate in pericol. Acum, pamantul este inghetat, iar oamenii care au case pe terenuri nesigure au un ragaz. Insa primavara nu este departe!Scris de Lili ADOCHITEI



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img