19 octombrie 2024
ActualitateLipsa banilor a blocat drumurile din Horgesti / Calvarul noroaielor

Lipsa banilor a blocat drumurile din Horgesti / Calvarul noroaielor

Zilele trecute, mai multi dascali din Horgesti ne-au somat telefonic sa ne deplasam in comuna. &#8222Este aproape imposibil sa intelegeti din redactie ce se intampla in sat. Veniti la Horgesti, treceti peste dealul Rachitea si apoi vorbim despre calvarul navetistilor”, ne-a spus vocea de la capatul firului. Nu ne-a mirat apoi vizita unui cadru didactic din comuna. &#8222Nu va puteti inchipui cum ne deplasam de la Horgesti la Racatau. De cele mai multe ori pe jos, sapte kilometri, prin noroi, zapada, iar in alte zile ne inghesuie primarul sau viceprimarul intr-o dubita”. 27 de dascali sunt nevoiti sa suporte acest calvar zi de zi. 30 de elevi nu mai ajung la scoala. Drumul de la Horgesti la Racatau a fost distrus de o societate de trasport material lemnos, afirma primarul comunei Eugen Bogdan.

La inceputul saptamanii, mai multe cadre didactice s-au postat in fata Primariei Horgesti. Era ora 7,45. &#8222Autobuzul ar fi trebuit sa ne duca la Racatau, insa drumul este impracticabil de mai multe luni. Sunt sapte kilometri pe care trebuie sa-i facem pe jos, prin noroi, prin zapada si ajungem la scoala la ora 10,30. Nu se mai poate. Primaria spune ca nu are nici o putere. Este drum judetean, ni se spune mereu”, ne-a declarat un profesor navetist. Pentru a rezolva doleantele profesorilor, primarul le-a pus la dispozitie o duba. Au incaput doar femeile. Barbatii au mers pe jos. Nu este prima zi si nu va fi nici ultima.



Program de gravide pentru barbati sanatosi

Am ajuns la Horgesti la ora 12,45. Autobuzul planificat pentru ruta Bacau – Racatau a ramas in Horgesti. Era pregatit pentru retur. Cadrele didactice navetiste au venit pe jos. Cat au stat la scoala? Dupa calculele noastre, doar doua ore. &#8222Ne trezim la ora 4,00 pentru a ne urca in autobuzul de 6,45 din Bacau. Impingem pe Rachitea la autobuz. Nu s-a dat cu antiderapant. Multe zile nu am mai ajuns la scoala. Drumul s-a stricat total, autobuzul nostru este, in unele zile, tras de tractoare pentru a ajunge la destinatie”, ne spun profesorii navetisti. Incercam sa ajungem la Sohodor. Este imposibil. Facem cale intoarsa. Este dezastru: brazde, santuri, apa, hlei. Si ne aflam pe un drum judetean. Dupa informatiile noastre este cel mai prost drum din judet. Nu se poate circula. Mii de oameni inoata practic prin noroi daca au nevoie de un act de la Primarie. Elevii nu vin la scoala. Cadrele didactice pierd timpul pe drum si predau localnicilor regula de trei simpla: daca… atunci… vom vedea.

Primarul vrea sa afle turnatorii

Din toamna, o societate comerciala, MOLDOSILVA Piatra Neamt, a inceput exploatarea unei suprafete de padure din zona. Este vorba de 1.300 mc de lemn. Iesirea in DJ 252A se face in satul Recea. Inghetul, dezghetul si masinile de tonaj mare au distrus drumul judetean. La iesirea din Horgesti, spre Sohodor, in cel putin doua sectoare, drumul a devenit ogor, pamantul a iesit la suprafata si a acoperit balastrul. Pe o portiune de 500 – 700 de metri nu se poate circula. &#8222Am incercat cu autobuzul sa traversez aceasta portiune, ne-a declarat soferul de la SC BISTRITA SA. Nu se poate, ogasele facute fac imposibila trecerea, am ramas suspendat. Au venit doua tractoare si ne-au scos. In aceste conditii, conducerea societatii au decis sa facem capat de linie la Horgesti, iar Primaria ne va asigura cazarea pe timp de noapte”. Eugen Bogdan, primarul din Horgesti, a fost iritat de interventia noastra. &#8222Am mai avut un control. Ar fi bine sa ne spuneti cine se tine de asemenea reclamatii, in conditiile in care noi nu avem cum rezolva problema. Drumul este prost. Este impracticabil, e o realitate! DJ 252 A este in administratia Drumurilor Judetene. De mai bine de 20 de ani nu s-a facut nimic pe acest drum. A mai venit o comisie de la CJ. Rezultatul controlului nu ne-a fost comunicat”, afirma primarul Bogdan. Presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, afirma ca acest drum va fi reabilitat, insa despre asfalt nu poate fi vorba in urmatorii ani.

Mii de locuitori

sunt complet izolati

Am fost in multe sate din judetul Bacau. Am fost in catune, pe drumuri satesti, comunale si judetene. Ceea ce se intampla la Horgesti este insa imposibil de inteles. Un drum judetean a devenit ogor. Mii de locuitori ai satelor Sohodor, Recea, Racatau, Galeri, Bazga sunt izolati. Nici o Salvare nu poate intra in aceste sate. Nici pompierii nu pot raspunde la solicitari. In Horgesti sunt trei intrari. Acum, toate sunt blocate. Drumul 252 B dinspre Geoseni este impracticabil. In aceeasi stare este si intrarea/iesirea spre Pancesti, Dienet, Racaciuni, Bacau. Primarul comunei se arata neputincios: &#8222Am format o comisie din consilieri care au fost in audienta la Consiliul Judetean. Am inteles ca avem sanse ca in 2006 drumul 252A sa fie reabilitat, apoi asfaltat. Acum suntem izolati. Practic, in aceste sate nu se poate intra cu masinile. Noi avem bani putini, insa cu toate astea ii vom dirija pentru reabilitarea drumurilor din comuna”, ne spune optimist primarul Eugen Bogdan. Din informatiile noastre, drumul din Horgesti spre Racatau nu va fi asfaltat in 2006. Este posibil sa fie alocati bani doar pentru 50 de bascule de balastru, astfel ca macar una dintre caile de acces in Racatau sa fie accesibila. Vom reveni in urmatoarele editii cu noi dezvaluiri din pridvorul Primariei Horgesti.Scris de Gheorghe BALTATESCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img