19 octombrie 2024
ActualitateStranierii care vin acasa sa-si vada familiile, trei luni sunt tintuiti in...

Stranierii care vin acasa sa-si vada familiile, trei luni sunt tintuiti in tara / Capcana pentru emigranti

Emigrantii care revin in tara rapusi de dorul de casa, mai pot trece frontiera peste trei luni. Noua lege este generoasa cu persoanele care vor sa emigreze, dar nu si cu cele care muncesc la negru. Daca sunt gasiti fara acte in spatiul Schengen, bacauanii returnati se pot alege cu o restrictie de pana la trei ani. Chiar si in aceste conditii, cererile pentru pasapoarte sunt cu miile.

Desi aparent este in interesul cetatenilor, noua lege privind libera circulatie, care a intrat in vigoare la sfarsitul lunii ianuarie, nu schimba cu nimic situatia de pana acum. Este adevarat ca bacauanii pot sa emigreze in voie, dar daca fac imprudenta sa vina in tara, timp de trei luni nu mai au voie sa se apropie de frontiera. &#8222In legea 248 din 2005 se specifica foarte clar faptul ca Ordonanta de Urgenta 144/2001 ramane in vigoare”, precizeaza comisarul sef Ioan Matei, seful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple. Potrivit acesteia, cetatenii romani care au calatorit in strainatate au obligatia sa ramana 90 de zile in tara. Nu se aplica aceasta regula bacauanilor care au acte legale de sedere in tarile &#8222gazda”. &#8222Recomandarea noastra este ca toate persoanele care vor sa calatoreasca peste hotare, sa se informeze foarte clar asupra conditiilor in care pot sa o faca, ne-a declarat inspectorul principal Vladimir Constantin Abram Ionescu, seful Politiei de Frontiera Bacau. Numarul nostru 57.25.79 sta la dispozitia tuturor celor care au nevoie de informatii precise privind emigrarea. E mai bine sa stie de la bun inceput la ce pot sa se astepte, decat sa fie descoperiti in statele din spatiul Schengen si sa aiba probleme”.



Returnati de la frontiera

In situatia data, bacauanii care revin in tara si vor sa plece mai devreme de trei luni, nu raman fara pasapoarte. Ei nu sunt trecuti nici intr-o evidenta speciala, cum s-a procedat pana nu demult. Doar sunt intorsi de la frontiera. &#8222Pana in momentul de fata, noi nu am fost pusi in situatia de a lua asemenea masuri. De cand cu noua lege privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate am primit multe telefoane din partea persoanelor interesate. Li s-a explicat in ce conditii pot emigra si cred ca au inteles”, mai spune seful Politiei de Frontiera Bacau. Bacauanii care vor sa-si gaseasca un loc de munca la negru in strainatate risca enorm. In primul rand, daca sunt depistati de autoritatile tarilor respective si sunt returnati in Romania, pot sa ramana la &#8222vatra” mai mult decat isi pot inchipui. &#8222Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate stabileste si sanctiunile care se pot aplica pentru diverse abateri. Astfel, in cazul celor returnati, interdictia va fi in prima faza de trei ani, iar daca cel sanctionat intentioneaza sa incalce aceasta masura, sanctiunea va fi majorata automat la cinci ani. Restrictiile vor fi aplicate numai de instantele de judecata, la solicitarea Directiei Generale a Pasapoartelor sau a celorlalte autoritati care detin informatii cu privire la incalcarea legii – politie, ambasade sau alte institutii de stat. Chiar daca interdictia se va aplica numai pentru o tara anume, persoana returnata nu va avea acces in nici un alt stat din Uniunea Europeana. Cel putin pana la aderarea tarii noastre, preconizata pentru 2007″, mai spune comisarul sef Ioan Matei. In luna februarie, 162 de bacauani au fost returnati in tarile spatiului Schengen.

Bacauanii sunt cu gandul numai la emigrare

Chiar si in conditiile date, bacauanii vor sa-si incerce norocul peste hotare. In luna februarie au depus cereri pentru obtinerea unui pasaport 4730 de persoane, din care 1178 au dorit documentul de emigrare in regim de urgenta. Cu putina bafta, ele pot sa-si faca un rost, pana sa fie depistate de autoritatile statelor &#8222gazda”. De plans sunt bacauanii care si-au parasit familiile de unul sau mai multi ani, muncesc la negru si tanjesc de dorul parintilor, sotiilor si copiilor. Desi s-a crezut ca o data cu noua lege vor putea veni cateva zile acasa sa-si imbratiseze rudele, acest lucru nu este posibil. Doar daca si-au facut &#8222plinul” si considera ca merita o vacanta de trei luni, pot sa revina in Bacau, fara grija.Scris de Lili ADOCHITEI



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img