19 octombrie 2024
ActualitatePostul nu este o pedeapsa / Invierea Domnului trece prin noi

Postul nu este o pedeapsa / Invierea Domnului trece prin noi

Invierea Domnului. Postul Mare. Mama ne lua la biserica. Parintele Vasilica, parintele Dorneanu sau parintele Saracutu ne chemau la biserica. Intra si in scoala. Erau prietenii nostri. Ne puneau intrebari la care noi ne uitam pe pereti. Cel mai greu era la Spovedanie. &#8222Sa spui ce pacate ai facut!”, tuna preotul Dorneanu. Pufneam in ras. Mama ne lua apoi la Denie, iar vinerea la Trecerea pe sub Aer. Bunicul meu Silimon stia pasaje din Biblie pe de rost. Ne aseza pe prispa si incepea sa cante. Ne adunam toti nepotii lui. La slujba de Inviere, copiii stateau la balcon. Era frumos. Veneam acasa si abia asteptam sa ne dea mama cozonoc si friptura de miel. Dimineata ne spalam pe ochi cu apa in care gaseam un ou rosu si un banut. Banutul il pastram la piept pana il pierdeam. Preotul Vasilica ne spunea ca Invierea trece prin noi. Ne minunam si asteptam minunea!

Intreaga crestinatate a intrat in Postul Pastelui, perioada de infranare, pocainta si curatenie a sufletului. Postul nu este o pedeapsa, este o fapta de virtute, un exercitiu de infranare a poftelor trupului si de intarire a vointei, un mijloc de mantuire. Mai ales in ultimul timp, o parte din crestini au inteles ca postul inseamna doar infranarea de a consuma anumite produse alimentare. Sfintii Parinti ne-au invatat si ne-au spus ca aceasta este doar o parte a Postului, insa, spun ei, Dumnezeu pune mai mare accent pe trairile launtrice si pe faptele noastre exterioare. Teologi, sfinti ai Bisericii, preoti cucernici, calugari ne-au lasat de-a lungul secolelor invataturi si pilde ce trebuiesc urmate in Marele Post dinaintea Invierii Domnului. Sunt crestini, dar si critici ai dogmei care afirma ca Postul este un indemn la infometare. Altii, din anumite secte, se dau de ceasul mortii pentru a demonstra ca Postul este inutil si este o inventie pur crestina pentru a explica saracia. Credinciosul are de ales. Pentru catolicii de pretutindeni, Postul incepe in Miercurea Cenusii, o zi cu semnificatii deosebite, rezervata rugaciunii si smereniei. O parte dintre catolici o celebreaza prin post negru. Ortodocsii preced Postul Mare de o Saptamana Alba, in care se consuma doar lapte si produse din lapte. De-a lungul timpului, semnificatia Postului a fost interpretata si, mai ales, teoretizata. In perioada Postului nu este o zi mai importanta decat alta. Postul nu este o pedeapsa, este o asumare a credintei in martiriul si Biruinta lui Iisus Hristos. Este momentul de inaltare al fiecarui crestin, in clipa in care lasa la o parte necazurile, certurile si neintelegerile. Dupa lasatul secului, sunt interzise consumarea produselor din carne, lapte si produsele din lapte, se recomanda infranarea de la poftele trupesti, un comportament care sa-L multumeasca pe Domnul Iisus. Este perioada in care renuntarea ta poate aduce bucurie altora.



Viata moderna te pune in fata inevitabilului

Postul se tine doar de cei sanatosi. Nu este recomandat si nici Biserica nu te afuriseste daca esti pus in imposibilitatea de a tine postul. Toate cu masura. Copiii sunt scutiti de Post, bolnavii, dar si tinerii pana la 20 de ani, deoarece in aceasta perioada se definitiveaza masa musculara si cea osoasa. Preotul duhovnic si medicul de familie isi pot da acordul asupra tinerii sau nu a postului. Sunt insa anumite zile in care fiecare putem face un gest, un efort, ne putem supune unui canon, cum sunt zilele de miercuri si vineri, dar si alte zile cu semnificatii aparte in calendar. Pentru copii si batrani, dar si pentru cei suferinzi, in aceasta perioada este necesara suplimentarea alimentatiei cu vitamine, spun medicii specialisti pediatri si nutritionisti. Se recomanda vitamina C, in doze moderate, dar si vitamine din complexul B. Deficitul de vitamine mai poate fi compensat cu fructe, nuci, migdale, alune, legume proaspete. Nu exista o reteta universala pentru a tine Postul, cum nu este nici un remediu in cazul in care nu-l iei in seama. Invatul are si dezvat, credinta este in suflet, ea vine de la Tatal Ceresc.

Magazinele sunt pregatite cu produse pentru post

Ce consumam in aceste sapte saptamani? Doar cartofi, fasole, orez, legume, fructe apa si paine? La tara este mai simplu: credinta si traditia ii invata pe oameni cum se trece postul. La oras, lucrurile sunt mai complicate, dar si tentatiile care vin din magazine. Toate magazinele s-au aprovizionat cu prodese si preparate specifice postului. Magazinele SELENA au pe rafturi pateuri vegetale, branza vegetala, soia granule, din care se pot prepara snitele, tocanite, sarmale etc. Puteti sa va aprovizionati cu paste fainoase fara ou, zacusca de legume si ciuperci, ghiveciuri, parjoale, carnati, salam si parizer vegetal. Aceeasi gama o gasiti si in magazinele Agricola International, la care se adauga ciocolata de post, cascaval, lapte, hamburgeri, chiftele, friptura. Asupra acestor produse Biserica are retineri: prin consumarea lor noi am pacatui, trufia si abaterea de la cuvantul Domnului indreptandu-ne pofta spre surogate, insa in constiinta noastra s-a cuibarit gandul de a insela. Nu ne pronuntam, important ca organismul este alimentat cu o gama de produse, altele decat carnea sau laptele.

Dezlegari

In cele peste 45 de zile de post, in caledar sunt si exceptii, numite dezlegari. Pe 25 martie si 16 aprilie este dezlegare la peste. Sunt apoi mai multe zile cu dezlegare la vin si untdelemn.

Interdictii

In Postul Pastelui si in saptamana Luminata nu se fac nunti si nu se serbeaza ziua de nastere si onomastica. Deoarece data Sfantului Gheorghe este fixa pe cand cea a Pastelor este schimbatoare, prima care se sarbatoreste este Invierea, iar Sfantul Gheorghe se va praznui a doua zi, din evlavie fata de Hristos. Asadar, Sfantul Gheorghe se va sarbatori pe 24 aprilie.Scris de M. PAVEL



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img