19 octombrie 2024
ActualitateUltima zapada a blocat judetul

Ultima zapada a blocat judetul

A nins linistit. A nins regeste. Judetul a fost acoperit de un strat de 20 de centimentri de zapada. Bucuria agricultorilor si a copiilor. Necazul drumarilor si al soferilor. S-a circulat greu. Pe unele drumuri foarte greu, iar pe altele deloc. Multe autobuze nu au mai ajuns la destinatie. Utilajele s-au bulucit in sir indian prin centrul oraselor, iar pe strazile laturalnice si-a facut datoria doar soarele. Se poarta acum, cu administratia Stavarache. De trotuare, locul pe unde circula pietonii, miile de elevi, batrani, copii de gradinita, nu a mai avut nimeni grija. Cu toate licitatiile organizate la sfarsitul anului, niciodata nu se acopera corespunzator traseele. Mereu, si mereu, aceleasi drumuri raman infundate si oamenii izolati. Lipova, Horgesti, Calugareni, Frumoasa, Pancesti, Slobozia. Sunt drumuri judetene. Masini inzapezite, TIR-uri rasturnate, politisti nervosi si soferi buimaciti. Telefoanele curg la Primarie, la Salvare, la Drumuri, la Prefectura. Toata lumea este calma. Doar este 1 martie. In a doua parte a zilei, grederele si-au facut aparitia, sarea a fost aruncata sub pneuri. Ce se intampla pe drumurile comunale doar alegatorii stiu. Primarii nu au la indemana nici macar o roaba sau o lopata. Dar nici timp nu-si fac. La Marascu se va intra doar la primavara, la fel si in alte 40 de sate si catune. Ele nu sunt trecute pe harta. Au fost scoase saniile.

Caderile masive de zapada din noaptea de marti sper miercuri au scos din nou in evidenta faptul ca, in fata naturii, omul este de cele mai multe ori neputincios. Cele mai semnificative ninsori din aceasta iarna au scos in strada toate utilejele pe care le are in dotare Primaria Bacau. Mai mult decat atat, desi se afla sub contract cu nu mai putin de zece firme care detin mijloace de deszapezire, oficialitatile locale au facut cu greu fata ninsorilor abundente. Lucru recunoscut chiar de catre primarul Bacaului, Romeo Stavarache. &#8222Am inchiriat de la cele zece societati toate utilajele pe care le-au avut la dispozitie. Cu toate acestea, sunt de parere ca, daca mai ningea masiv, nu reuseam sa facem fata cu deszapezirea&#8221, a recunoscut primarul Stavarache.



Problemele au ramas in zonele marginase ale orasului

Daca centrul Bacaului se prezenta ieri dimineata in conditii cat de cat favorabile unui trafic rutier fara probleme, zonele de la marginea orasului, cum ar fi Nordului, se gaseau intr-un contrast evident cu restul arterelor principale de circulatie. Mormane imense de zapada, antiderapant strans pe marginea strazilor si pe caroseriile masinilor scoteau ieri in evidenta o incapacitate a autoritatilor locale de a gestiona o situatie care ar putea deveni de criza. Nemultumiri au existat si in randul angajatilor societatilor comerciale, precum si al proprietarilor de case. Acestia, conform legilor, sunt obligati sa curate perimetrul din fata societatilor unde lucreaza, respectiv a caselor unde locuiesc. Numai ca, odata curatate arterele de circulatie de catre utilejele din trafic, zapada este aruncata pe trotuare, de unde este aruncata din nou pe strada. Mai mult, persoanele fizice si juridice au primit ieri o vizita de lucru din partea Politiei Primariei, pentru a fi verificate daca si-au indeplinit indatoririle.

Mai multe drumuri judetene au fost blocate

Pe drumul ce leaga Bacaul de Parincea, Petresti, Pancesti s-a circulat extrem de greu. Cel mai mare obstacol a fost pe Rachitea, de la Buhoci pana la intrarea in Parincea, unde un camion cu lemne care a derapat a blocat drumul mai multe ore. In aceste conditii, nici autobuzul cu navetisti de pe aceasta ruta nu si-a dus cursa pana la capat. A trebuit ca masina sa opreasca la Nanesti, cadrele didactice si elevii navetisti lipsind de la scoala. Un alt drum judetean, 252 A, Bacau – Racatau, a ramas sub nameti pana ieri la pranz. &#8222De fiecare data cand ninge, ramanem blocati, ne spune Ioan Turcan, viceprimarul comunei Horgesti. Cea mai grea portiune este Horgesti – Racatau. Ieri, nici autobuzul nu a circulat, nu a venit nici un plug. Si este drum judetean. Mereu facem apel la Consiliul Judetean, la drumurile judetene. Ni se promite, insa nimeni nu face nimic. Sunt sapte kilometri, sunt mii de oameni care vor sa iasa cu treburi la oras si chiar si prin comuna, insa nu reusesc si ne critica pe noi. Ca sa nu mai punem la socoteala si pe elevii care fac naveta la diferite scoli&#8221, se plange viceprimarul Turcan. Probleme au fost si pe ruta Bacau – Rosiori sau Damienesti, circulatia fiind ingreunata de zapada destul de mare. In plus, utilajele au ajuns tarziu, la fel cum s-a intamplat si pe ruta Bacau – Lipova. De la Biroul de Miscare al Autogarii ni s-a spus ca toate masinile din grafic au reusit sa plece pe teren, insa la ora 10 nu se primisera informatii si daca au ajuns la capat de linie. Oricum, necazurile soferilor au pornit chiar din Autogara, deoarece conducerea nu s-a straduit sa scoata zapada din curte, multe masini iesind cu greu de la peroane si apoi in strada.

Drumurile judetene, transformate in derdelus

Pe dealul de la Buhoci, ieri, la pranz, nu trecuse nici un uitilaj de deszapezire. Masinile care au circulat in zona au batatorit omatul, reusind sa faca un veritabil derdelus. Daca autovehiculele nu-si luau demaraj de la poalele dealului, nu aveau nici o sansa sa urce. Asa s-a intamplat cu Ion Tarita, din Comanesti, conducatorul autoutilitarei cu numarul de inmatriculare BC-04-KGI. &#8222Nu am avut lanturi la roti si aici am derapat. Norocul meu ca nu am fost aruncat in directia opusa, ca ajungeam in rapa. Cei de la Drumuri primesc banii de pomana. Nu au dat cu o lopata de antiderapant. Daca nu am sa reusesc sa ies de aici, blochez drumul cu masina si trebuie sa vina cineva sa ma scoata”. Intai de toate, insa, omul a incercat sa rezolve problema si sa-si continue drumul. El a pus lanturi la una din roti, dupa care a luat o lopata si s-a apucat sa imprastie balastru pe soseaua-sticla. Dupa mai bine de o ora a reusit sa scoata masina din sant. Ca sa ajunga tot acolo, la aproape un kilometru mai sus. Printr-o sperietura cumplita a trecut si soferul masinii BC-03-SYY, care a crezut ca i-a venit sfarsitul. In partea opusa a dealului, conducatorul auto a calcat la maxim pedala de acceleratie, incercand sa ajunga pe coama. A derapat, insa, si a nimerit cu botul masinii deasupra santului. &#8222Nu mi-am pus lanturi, pentru ca am crezut ca autoritatile si-au facut datoria. Bine ca nu s-a intamplat nimic rau”, a spus cu usurare vadita conducatorul auto.

Salvarea ajunge cu greu la sate

Si Ambulanta a avut probleme in onorarea unei apel din satul Ungureni. &#8222Apelul este de la ora 11.55. O amenintare de avort. Dar se pare ca pe drumul principal nu putem ajunge. Apelam la o varianta ocolitoare, insa, nici pe acolo nu suntem siguri ca ajungem in Ungureni. Incercam sa ne facem datoria”, ne-a spus soferul de pe Ambulanta. Daca soferii masinilor mici au apelat la tot felul de subterfugii sa treaca dealul de la Buhoci, conducatorul autotrenului NT-80-FCL nu a gasit nici o solutie sa ajunga la destinatie. Desi s-a apucat sa imprastie antiderapant pe soseaua transformata in derdelus, in cateva ore de munca nu a reusit sa acopere nici macar doi kilometri de drum.

Scris de Lili ADOCHITEI Razvan SENDREA Gheorghe BALTATESCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img