19 octombrie 2024
ActualitateMai multi bacauani reclama inselaciuni de zeci de milioane / Hotie pe...

Mai multi bacauani reclama inselaciuni de zeci de milioane / Hotie pe valuta forte

Tipete, strigate de disperare, amenintari si multa lume adunata ca la circ. Cam asa ar fi tabloul succint al unui scandal izbucnit ieri in fata unei case de schimb valutar din plin centrul Bacaului. Totul a plecat de la dorinta familiei Laiu de a obtine un pret cat mai bun la tranzactionarea sumei de 4.100 de euro. Dupa ce au dat o raita pe la mai multe case de schimb valutar, oamenii s-au oprit la cea situata in imediata vecinatate a magazinului Luxor.

Casa apartine societatii comerciale „ALLROM 2003&#8221 SRL Bucuresti, care are deschise mai multe puncte de lucru in tara. Dupa o prima dicutie purtata cu angajatul casei de schimb valutar, sotii Laiu nu au ajuns la o intelegere cu acesta, asa ca au plecat sa gaseaca in alta parte un pret mai bun. O ultima vorba aruncata la plecare de vanzatorul de la casa prin care le promitea ca va discuta la Bucuresti a avut darul de a-i intoarce din nou in acel loc. „Ne-a promis ca va discuta cu patronul, daca ne poate oferi pretul de schimb de la cecurile de calatorie. Tocmai de asta ne-am intors. Pretul zilei la cumpararea unui euro era de 30.050 la liber si de 35.000 pentru cecurile de calatorie. Cand am revenit ne-a spus ca nu ne poate da 35.000 de lei pentru un euro, dar ca ne ofera 34.900. I-am dat banii si buletinul, iar cand am vazut ca pe ecranul casei de marcat apare o alta suma decat cea cu care ne facuseram noi socotelile, am simtit ca nu mai am respiratie. I-am cerut o explicatie baiatului, iar acesta ne-a raspuns cu nonsalanta ca atat ne poate oferi. I-am spus ca nu mai doresc sa-mi schimbe banii si sa-mi dea suma in euro inapoi. Ni s-a raspuns ca nu poate deoarece a batut deja bonul de casa. In acel moment, sotiei mele i s-a facut rau si am inceput sa tip dupa ajutor. Afara erau copiii mei care, alarmati de strigatele mele, au venit sa vada despre ce este vorba&#8221, cam astea au fost primele vorbe spuse de Adrian Laiu, atunci cand i-am spus ca suntem de la ziar. Intre timp, alertati de scandalul iscat, trecatorii s-au oprit sa vada despre ce este vorba. La locul cu pricina a ajuns si o patrula de agenti de la Sectia II Politie. Se pare ca acest procedeu nu este singular la acea casa de schimb valutar, deorece din multime au razbatut voci care afirmau ca au patit si acelasi lucru, numai ca suma tranzactionata a fost mult mai mica si nu au mai reclamat. Dupa mai multe discutii purtate de familia Laiu si oficiantul de la casa de schimb, acesta din urma le-a oferit un biletel pe care era notat un numar de telefon de-al patronului. Cu durere si disperare in glas, oamenii au incercat sa-l induplece pe administratorul firmei sa le restituie suma. Din modul cum a decurs dialogul, acesta a refuzat sa dea curs dorintei familiei Laiu, promitandu-le ca daca nu vor mai face galagie va veni personal la Bacau sa discute aceasta problema. Raspunsul primit a avut darul de a-i nelinisti si mai mult pe membrii familiei Laiu, care au simtit cum cele aproape 20 de milioane de lei vechi incep sa fie pierdute sub ochii lor. „Ne dam foc! Asa ceva este jaf la drumul mare, daca nu ni se dau banii o sa iasa o mare tragedie, sotia mea sufera de inima si diabet, cred ca o pierd&#8221, au fost doar cateva din vorbele pline de durere rostite de Adrian Laiu.



Pentru a descalci cat de cat aceasta incurcata afacere, am luat legatura cu Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului. Directorul acestei institutii, Claudiu Balan, ne-a precizat ca nu este singurul caz de acest gen. &#8222Noi am atras atentia prin toate mijloacele celor care apeleaza la serviciile unei case de schimb valutar sa citeasca cu foarte mare atentie toate informatiile afisate in incinta casei. Din ce-mi povestiti dumneavoastra, acest caz este strict de competenta Politiei. Daca existau probleme in ceea ce priveste afisajul informatiilor sau de lipsa casei de marcat ori altceva ce tine de noi, interveneam fara nici o retinere.&#8221 Politistii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor au preluat cazul si fac cercetari pentru a stabili daca este sau nu vorba de o inselaciune.

Casele fiscale nu sunt pentru pacalit

Chiar daca nu mai apeleaza la serviciul camatarilor, foarte multi bacauani continua sa se pacaleasca la schimbarea valutei. Fie ca nu citesc cu atentie panourile pe care este afisat cursul valutar, fie ca sunt indusi in eroare, cu buna stiinta, de lucratorii caselor de schimb, consecinta este aceeasi: bani mai putini in buzunar. &#8222Aveam de schimbat 870 de euro si am apelat la casa valutara de langa magazinul Luceafarul, ne spune Stratica R. din Bacau. Deoarece afisajul cu cursul valutar era asezat ambiguu, in rand cu cecurile de calatorie, nu am distins exact cu cat se vinde valuta ce ma interesa. Am dat la ghiseu suma respectiva si in momentul in care pe monitorul casei a aparut suma 26.274.000 lei am dedus ca nu este cursul pe care l-am citit eu. Atunci am rugat vanzatoarea sa-mi restituie 870 de euro, pentru ca nu-mi convine cursul. Am fost refuzata. Contactand patronul casei de schimb, un anume domn Podgoreanu, mi-a raspuns ca legea ii permite sa anuleze tranzactia, dar dumnealui nu doreste sa faca acest lucru”.

Daca ar exista bunavointa, nu ar mai fi pagubiti

Considerand ca a fost inselata pe fata, femeia a facut sesizare la Garda Financiara, insa aici nu a primit un raspuns favorabil. &#8222Sunt si eu comerciant, spune Stratica R. Cunosc legea si stiu ca am dreptul sa ma razgandesc, daca nu sunt multumita de produsul respectiv. Domnul comisar cu care am discutat mi-a spus ca nu ma poate ajuta fiindca era scos bonul fiscal. Un aspect pe care doresc sa-l subliniez: atat timp cat eu eram in fata ghiseului, aveam dreptul sa ma razgandesc. Casele fiscale sunt pentru a controla buna credinta a agentilor comerciali, nu de a insela oamenii”. Fata de cele reclamate de cititoarea noastra, comisarul sef al Garzii Financiare Bacau Romeo Fratila ne-a precizat: &#8222In conditiile in care tranzactia (operatiunea comerciala) nu a avut loc, operatoarea poate face un proces verbal pe care il prezinta administratorului casei de schimb, in care se specifica motivele anularii operatiunii. In aceste conditii, clientii nemultumiti isi pot recupera banii si PV se anexeaza situatiilor de decont. In cazul in care operatiunea a avut loc, deci banii au fost schimbati, este mai dificil, daca nu imposibil de a se mai anula. Ceea ce trebuie sa stie clientii caselor de schimb este simplu, sa intrebe si sa se uite cu atentie la cursul din acea zi”.

Pagubitii sunt vinovati

Nu putine sunt persoanele inselate de casele de schimb valutar, dupa cum nu putine sunt reclamatiile la politie sau protectia consumatorilor impotriva patronilor unitatilor respective. Cele mai multe &#8222tepe” s-au luat la casa de schimb de la Luxor, zeci de pacaliti plangandu-se de modalitatea gasita pentru afisarea cursului valutar. &#8222Am pierdut 300.000 de lei si pentru mine sunt bani, spune aproape plangand Maria M., din Girleni. M-am uitat uitat pe afis la cecurile de calatorie. Nici nu stiu ce sunt acelea. Dar am intrebat, si casierul mi-a confirmat cursul. Ca apoi sa-mi dea bani mai putini. Este hotie la drumul mare”. Numai anul acesta la Sectia 2 Politie au fost mai mult de 7 plangeri impotriva caselor de schimb valutar din centrul orasului. Trei dintre pagubiti se pare ca au depus reclamatie chiar la Parchetul de pe langa Judecaria Bacau. Anchetele facute de politisti insa nu s-au dovedit in favoarea reclamantilor. Concluzia a fost ca pagubitii nu s-au uitat atent la cursul de schimb valutar afisat la vedere si prin urmare ei suporta consecintele propriei neatentii.Scris de Lili ADOCHITEI / Gheorghe BALTATESCU / Cristi AIOANEI



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img