19 octombrie 2024
ActualitateDetinutii isi impart asternuturile frateste / "Nebunii" in paturile din penitenciar

Detinutii isi impart asternuturile frateste / „Nebunii” in paturile din penitenciar

Peste 1.000 de detinuti din Penitenciarul Bacau sunt obligati sa se inghesuie in 450 de paturi. Conducerea unitatii recunoaste ca se intampla tot felul de &#8222nebunii”, cand doi sau trei barbati impart acelasi asternut. Femeile si minorii aflati in detentie sunt privilegiati. Desi stau claie peste gramada, detinutii nu vor sa se transfere la un penitenciar din tara mai putin aglomerat.

Gardianul rasuceste cheia in incuietoarea intunecata. Usa metalica a celulei se deschide cu un scrasnet. Cativa detinuti sar imediat in picioare. Ceilalti se multumesc sa se aseze mai comod in paturile suprapuse. Sunt curiosi, atata tot. Un miros greu face aproape irespirabil aerul. Geamul celulei este larg deschis, dar nu reuseste sa ventileze incaperea supraaglomeara. Un tanar cu un tatuaj pe mana isi face loc spre usa. Este seful, cel de care asculta toti detinutii. &#8222Cati sunteti in camera”?, intreaba gardianul. &#8222Pai suntem 40″, raspunde scurt seful incarceratilor. Prea multi pentru paturile existente. Celula este mare, dar cu toate acestea abia a ramas un culoar incomod pentru circulatie, spre toaleta sau fereastra. Sa fie vreo 25 de locuri in total, dar se vede clar ca numarul detinutilor este mult mai mare. &#8222Am fost si mai multi, spune un tanar negricios. Dormeam intr-un pat trei sau patru. Iarna e cum e! Dar in timpul verii este groaznic. Nici nu poti respira”. Detinutii au incercat sa-si faca locul de detentie cat mai placut. Si-au ornat paturile cu panza colorata, au pus cateva afise pe pereti, iar la bec, in loc de lustra, au agatat o pereche de pantaloni. Probabil sa fie feriti de lumina prea puternica. Toti din celula sunt tineri. &#8222Au intre 18 si 21 de ani”, explica gardianul. E varsta cea mai critica, cand se pierde foarte usor drumul. Usa metalica se inchide cu acelasi scrasnet. Ostil parca libertatii!



Ce se poate intampla cand doi detinuti isi impart patul?!

Penitenciarul Bacau este mult prea mic fata de numarul detinutilor. Cele 450 de locuri sunt impartite &#8222frateste” de 1.090 de persoane private de libertate, ceea ce inseamna doi sau chiar trei intr-un pat. &#8222Se stie ca unitatea noastra de detentie este supraaglomerata, explica inspector sef principal Anton Dobos. Situatia din Bacau este cunoscuta pana la cele mai inalte niveluri. Nu intrunim nici o conditie. Curtea pentru plimbare este folosita si ca baza sportiva. Detinutii stau cate doi sau chiar trei in pat. De aici se ajunge la alte probleme. Oare ce se poate intampla cand doi barbati privati de libertate pe o perioada indelungata impart un singur asternut?!” Si detinutii care ies la munca trebuie sa se impace cu ideea de a imparti locul de odihna cu unul sau chiar doi colegi de suferinta. Doar cele 50 de femei si cei 42 de minori condamnati au o situatie favorizata. Conducerea penitenciarului a facut tot posibilul sa le asigure niste conditii mai decente de detentie. &#8222In cazul lor nu se pune problema sa-si imparta patul. Minorii chiar au un statut aparte. Ei beneficiaza de televizor, merg la plimbare, la club si chiar sunt cuprinsi in activitati cultural-educative desfasurate in oras” declara inspectorul sef principal Anton Dobos.

Detinutii nu vor sa plece din Bacau

Ca sa se descongestioneze Penitenciarul Bacau, s-a infiintat o sectie de detentie la Tirgu Ocna. Saptamana trecuta deja au fost transferati acolo 302 detinuti. Numai ca aceasta solutie nu este deloc in avantajul unitatii centrale de detentie. Transferul nu a rezolvat nici pe departe problema aglomeratiei, iar de cealalta parte au intervenit niste cheltuieli suplimentare, greu de acoperit. &#8222Cand au proces, cate 20 -30 de detinuti trebuie transportati la Tribunal, iar costurile deplasarii sunt suportate tot de noi. Am informat detinutii, in cazul in care vor conditii mai bune de cazare, pot sa solicite transferul in orice unitate din tara. Pana acum nimeni nu s-a aratat interesat de aceasta oferta”, precizeaza Anton Dobos.

Cu o cladire nu se scapa de aglomeratie

Inca din anul 2004 s-au inceput lucrarile la un nou pavilion de detinere, cu o capacitate de 250 de locuri, amplasat chiar langa biserica din curtea penitenciarului. Cladirea a fost gandita in asa fel incat sa respecte normele de detentie prevazute de Uniunea Europeana. Desi nu a primit decat 20 de miliarde, (dintr-un necesar de 30), conducerea Penitenciarului Bacau spera ca pana la sfarsitul acestui an cladirea sa fie functionala. &#8222Noi am propus autoritatilor locale sa ne acorde 10.000 de metri patrati de teren de la unitatea de transmisiuni, care nu mai este functionala si doua cladiri de la artilerie, unitate care, de asemenea, a fost desfintata. Insa, deocamdata, nu am primit nici un raspuns”, declara inspectorul sef Anton Dobos. Pana cand se va gasi o cale de rezolvare a problemei supraaglomeratiei din penitenciar, detinutii vor fi nevoiti sa doarma cate doi sau trei in acelasi pat. Indiferent daca acest lucru este pe placul unora si nefericirea altora.Scris de Lili ADOCHITEI



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img